2018. november 19., hétfő

Trójaiak bajban

Nincs könnyű helyzetben a USC Trojans. A dél-kaliforniai egyetem szezonjából várhatóan egyetlen mérkőzés van hátra és ez egyet jelenthet Clay Helton vezetőedző los angelesi munkájának végével is.





Clay Helton 2015-ben vette át a csapat irányítását, mikor is Steve Sarkisiant kirúgták vezetőedzői pozíciójából. Akkor Helton úgynevezett interim head coach-ként (ideiglenesen, átmeneti jelleggel megbízott vezetőedző) 5-2-es mérleget produkált. Ugyan vereséget szenvedett a Notre Dame-től és az Oregontól, de csapata a Coliseumban 40-21-re legyőzte a rivális UCLA egyetemet. A UCLA elleni győzelem után két nappal ki is nevezték állandó vezetőedzőnek.


Úgy fest, hogy a Bruins hozta meg Helton számára a vezetőedzői pozíciót, és a Bruins lesz az, amelyik miatt elveszíti azt. Szombaton egy sokkoló, 34-27-es vereséget szenvedett a Trojans. Pedig a UCLA 2-8-as mérleggel vágott neki a meccsnek. És még csak nem is játszottak kiemelkedően jól Chip Kelly vezetőedző játékosai, azonban sokkal keményebbek voltak, jól ment nekik a futójáték és ezzel egyidejűleg gyakorlatilag lenullázták a Trojans futójátékát. Mindezt úgy, hogy a UCLA rosterén jelenleg 57 játékos szerepel és ebből 20 freshman (első éves egyetemista), az offense-ben pedig mindössze egy senior (végzős) játékos kezdett.

A Trojans ezzel a vereséggel jelenleg 5-6-os mérleggel áll. Az utolsó mérkőzést pedig a jelenleg veretlen, 3. helyen rangsorolt Notre Dame Fighting Irish ellen vívja. Ahhoz, hogy valamelyik bowl mérkőzésre meghívást kapjon a USC, győzni kell az Irish ellen - ami közel sem lesz sétagalopp.
Azért durva mindez, mert a Trojans a szezon elején a preseason ranking szerint a 15. legerősebb csapatnak számított és a Pac-12  konferencia egyértelmű esélyeseként tartották őket nyilván. Ráadásul a 247Sports Team Talent Composite rangsora szerint országos szinten a 4. legerősebb rosterrel rendelkeztek, őket csak az Ohio State, az Alabama és a Georgia előzte meg. Ennek ellenére az öt győztes mérkőzés közül egyedül a szeptemberi, Washington State elleni győzelem volt igazán jelentős, a többit közepes csapatok ellen szerezte a USC.
A Pac-12 konferencia South divíziója lett idén a leggyengébb a Power Five conferences (ACC, Big Ten, Big 12, Pac-12, SEC) körében, a hat csapatból 4-nek negatív mérleggel ért véget a szezon. A USC nem hogy nem nyerte meg a divíziót, de annak élére  történetében most először a Utah Utes léphetett, ráadásul úgy, hogy nekik volt a legdurvább divízió-közi meccsnaptáruk (a Washington State, a Washington, a Stanford és az Oregon voltak az ellenfelik). A Trojans a negyedik helyen tanyázik.
Nos, mivel a USC az elmúlt öt mérkőzésből 4-et elveszített, nagyon jó úton halad afelé, hogy 2000 után először negatív szezont zárjon. (Ilyet egyébként 1962-óta mindössze négy alkalommal kellett elszenvednie a csapatnak.) Olyan pedig 1960-ban fordult elő utoljára, hogy egy 8 vereséggel álló csapattól kikapjanak. Az sem fordult elő 1996-óta a Trojans-szel, hogy szégyen szemre az összes kaliforniai Pac-12 csapattól kikapjanak.
Márpedig ez a sok történelmi adat nem hajtja éppenséggel coach Helton malmára a vizet.


A Trojans egy kiemelkedően tehetséges csapat, de ahogy Dan Weber elemző mondta: "Szimplán nincsenek jól felkészítve." Márpedig megfelelő edzésmunka és a játékosok fejlődése nélkül nem jutnak sokáig a tehetségükkel - ahogy az látható is idén. Addig, amíg volt egy Sam Darnold (QB) a tarsolyban, nem olyan nehéz sikereket aratni. Nélküle viszont nagyon nem megy a Trojans-nek és Heltonnak. Tagadhatatlan, hogy Sarkisian után Clay Helton volt az, aki összeszedte és rendbe tette a csapatot, de a működtetés már nem megy az elvárások szerint. Persze, egy egyetemi programban idő kell ahhoz, hogy egy vezetőedző munkája beérjen. De eltelt már három év. Ennyi idő után Pete Carroll már National Championship Game-et nyert a Trojans-szel.


Azt gondolom - és ezt a számos szakértői véleményre alapozom -, hogy amennyiben a Trojans valami csoda folytán megveri az idén elképesztően erős Notre Dame Fighting Irish-t, akkor sem biztos, hogy Heltonnak van helye a 2019-es tervekben. Ha pedig kikap a USC ezen a rivalry meccsen is, akkor mindenképpen mennie kell a vezetőedzőnek. Már így is csak félig van tele a Coliseum, nem engedheti meg magának a csapat, hogy tovább folytatódjon a rossz széria és a szurkolók eltávolodásának folyamata.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése