2018. június 25., hétfő

Labdarúgó világbajnokság - csoportkörök

Tegnap befejeződött a labdarúgó világbajnokság második csoportköre. Szeretem, amikor a nagy tornák eljutnak ehhez az állapothoz, mert ilyenkor már érdemben lehet elemezgetni, esélyt latolgatni és számolgatni a továbbjutás lehetőségét. Most sem fogok másképp tenni, futunk egy gyors kört a mezőny 8 csoportja körül.




A Csoport
Ebben a csoportban már leosztották a lapokat, az utolsó fordulón már nagyjából semmi sem múlik - csak a helyezések. Oroszország nagyon meggyőző játékkal vezeti a csoportot, míg másod helyen áll, koránt sem meggyőző játékkal, de egyaránt 6 ponttal Uruguay. A harmadik csoportkörben ez a két csapat játszik egymás ellen, a győztes megnyeri a csoportot, a vesztes pedig második helyen zár. Döntetlen esetén pedig Oroszország az első. Hozzáteszem, hogy amennyiben Uruguay nem kezd el játszni, akkor nem is kérdés, hogy Oroszország 9 ponttal zárja-e a csoportkört. A csoport másik mérkőzésén Egyiptom és Szaud-Arábia találkozik. Mivel mindét csapat eddig két vereséget tudhat magáénak, így összecsapásukon a presztízsen kívül más nem múlik.

B csoport
Közel sem ennyire lefutott a játszma a B csoportban. Bár a csoport élén a két esélyes csapat, Portugália és Spanyolország áll, azonban matematikailag egyedül Marokkónak nincs esélye továbbjutni. Az utolsó körben Irán Portugáliával csap össze, míg Marokkó Spanyolország ellen lép pályára. 
A csoportot vezető két európai csapatnak a döntetlen is elég a továbbjutáshoz, sőt, egy Portugál győzelem esetén Spanyolországnak a vereség is belefér. A
hhoz, hogy Irán továbbjusson, győzniük kell, vagy döntetlen esetén egy spanyol vereségre van szükségük. 

Nagy kérdés, hogy vajon a csapatok elkezdenek-e számolgatni. Az A csoport első helyezettje ugyanis a B csoport második helyezettjével kerül össze, a B csoport győztese pedig az A csoportban runner-up csapatot kapja ellenfeléül. Éppen ezért - az eddig látottak alapján - feltételezem, hogy a B csoportot mindenki meg akarja nyerni, hogy elkerüljék Oroszországot.


C csoport
Különösebb meglepetést nem okozott a C csoport eddig. Hacsak nem vesszük annak, hogy Franciaország igen nyögvenyelősen nyerte meg eddigi meccseit. A két győzelem azonban már egyértelmű továbbjutást jelent számukra.
Nem lehet azonban ennyire nyugodt Dánia, akik Peru legyőzése és egy ausztrál X után a második helyen állnak. Utolsó mérkőzésükön ugyanis Franciaország ellen kell pályára lépniük. A győzelem és a döntetlen azonnali továbbjutást jelent számukra, függetlenül a másik mérkőzés eredményétől, de amennyiben a franciák legyőzik őket, úgy sorsuk Peru kezében van. Ugyanis ha a dán vereség mellett Ausztrália legyőzi Perut, méghozzá egynél nagyobb gólkülönbséggel, akkor Ausztrália csusszan be második helyen a legjobb 16 közé.
Perunak már matematikai esélye sincs továbbjutni.

D csoport
A vébé eddigi nagy meglepetése számomra Argentínia iszonyatosan nagy töketlenkedése. Izland ellen egy kegyelemdöntetlent sikerült összehozniuk, míg Horvátoszág 3-0-ra lemosta őket.
Ezzel jelenleg Argentína a csoport utolsó helyén áll. Érdekesség, hogy még innen is simán esélyes a továbbjutásra. Ugyanis egyelőre egyedül Horvátország dőlhet hátra az utolsó csoportkör előtt, ők a maguk 6 pontjával már biztos továbbjutók.
Nigéria a horvát vereség után (0-2) azonos eredménnyel mattolta Izlandot (2-0), így a csoport második helyén áll, de közel sem lehet magabiztos, hiszen az utolsó körben Argentínát fogadják. Igaz, hogy Nigériának egy döntetlen is elég lehet, feltéve, hogy Izland nem veri meg legalább 3 góllal Horvátországot - amire azért viszonylag kicsi esélyt látok. Sőt, egy sokgólos győzelem és egy sokgólos horvát vereség esetén még csoportelsők is lehetnek.
Izland és Argentína számára csak a győzelem jelenthet menekülést a legjobb 16 közé. Amennyiben Argentína legyőzi Nigériát és Izland nem nyer (vagy kevesebb góllal tud nyerni, mint Argentína), akkor a dél-amerikai csapat jut tovább.
Izland esetében nem elég nyerni. Mint fentebb említettem, az is fontos, hogy Nigéria ne szerezzen pontot, hiszen Egy nigériai döntetlen esetén Izland akkor juthat tovább, ha legalább 3 góllal veri meg Horvátországot.

Ebben a csoportpárosításban annyira nem érdemes szerintem számolgatni. Talán egyedül a horvátok azok, akik eddig komolyabb erődemonstrációt tartottak, így maximum a C csoport második helyetettje félhet. Aztán ki tudja, lehet, hogy Argentína is magára talál és akkor a C csoport győztes sem fog nyugodtan eludni a nyolcaddöntő előtt.


E csoport
Talán nem meglepő, hogy az E csoport élén Brazília áll. Az már sokkal nagyobb meglepetés, hogy csak 4 ponttal. Az pedig méginkább meglepő, hogy milyen eredményekkel. Ami jó: hogy Brazília megint játsza a focit, ami kevésbé, az az, hogy nem túl sok sikerrel. Costa Rica ellen a 90 perc nem volt elég betalálni a kapuba (igaz, a 90. perc után kétszer is sikerült), Svájc ellen meg szenvedett a csapat. Ráadásul az utolsó körben sem lesz könnyű dolguk a kőkemény szerbek ellen.
Második helyen Svájc áll. Az ő játékuk sem valami fenomenális eddig. Bár Brazília ellen elég jól állták a sarat, talán győzelmet is érdemeltek volna, de Szerbia ellen szerintem masszív játékvezetői segítséggel tudták csak megszerezni a győzelmet. Az utolsó játéknapon Costa Rica lesz az ellenfelük, ami nem ígérkezik teljesíthetetlen feladatnak.
A dél-amerikai csapat már biztos kieső a csoportból. Viszont a továbbjutás kérdése az utolsó meccsnapon dől el, mind a három csapatnak van még esélye.
Szerbia egy győzelemmel biztos továbbjutó, döntetlennel akkor, ha Svájc legalább két gólos vereséget szenveg (vagy egy gólos vereség esetén kevesebb a lőtt gólok döntenek majd). Vereség a balkáni csapat számára kiesést jelent.
Brazília pontszerzés esetén biztos továbbjutó, veresége mellett akkor, ha Svájc is vereséget szenved Costa Ricától (legalább akkora gólkülönbséggel, mint amennyivel a brazilok kikapnak).
Svájc továbbjutásához is elegendő a pontszerzés. Vereségük esetén azonban szükségük van arra is, hogy Szerbia ne szerezzen pontokat.

F csoport
A csoport élén Mexikó áll meggyőző két győzelemmel, azonban matematikailag még az is előfordulhat, hogy nem jut tovább a közép-amerikai csapat. Ehhez persze az kell, hogy a játékvezetés által megtámogatott Németország legalább két góllal verje meg Dél-Koreát és Svédország legyőzze legalább egy góllal Mexikót. Amennyiben Mexikó pontot szerez, úgy a csoport élén végez és továbbjut. Sőt, még vereségük esetén is továbbmennek, ha a németek X-elnek Dél-Koreával.
Németország eddig nem sokat mutatott (a két meccsből gyakorlatilag egy félidőt voltak hajlandóak focizni). Így is tökéletesen azonos statisztikákkal állnak, mint Svédország és mivel megverték az északi csapatot, ezért ők a másodikok a csoportban. Amennyiben az utolsó meccsen le tudják győzni Dél-Koreát, úgy továbbjutnak. De egy döntetlen esetén csak nagyon kell figyelniük a másik mérkőzés alakulását, hiszen Svédország győzelme vagy egy gólzáporos döntetlen búcsúra kényszeríti őket. Még Dél-Koreának is van esélye továbbjutni, hiszen egy legalább kétgólos győzelemmel és egy svéd vereséggel be tudnak csusszanni a második helyre.
Svédország esetében a recept hasonló, mint Németország esetében: pontot kell szerezni. Ha 3 pontot sikerül szerezni, akkor fontos, hogy legalább 2 gólos győzelmet arassanak Mexikó felett, hiszen ebben az esetben a német meccstől függetlenül továbbjutnak. Egy gólos győzelem csak akkor lesz elég a továbbjutáshoz, ha a németek nem nyernek (vagy győzelmük esetén kevesebb gólt érnek el, mint a skandinávok). Döntetlen esetén akkor lehetnek továbbjutók, ha Németország vereséget szenved, vagy kevés gólos döntetlent játszik Koreával.

Az E és az F jelű csoportokban jelenleg szinte lehetetlen megjósolni a továbbjutók sorrendjét. Azt gondolom, egyik csoportban sem teheti meg egyik csapat sem, hogy nekiáll számolgatni, hogy első vagy második helyen szeretne bejutni, mindenkinek gyakorlatilag elkezdődik a rájátszás, kevés csapat elégedhet meg a döntetlennel.


G csoport
Akárcsak az A csoportban, itt is leosztották már a lapokat a csapatok egymás között. Anglia és Belgium magabiztos játékkal már biztos továbbjutó, Panama és Tunézia pedig biztos, hogy búcsúzik a VB-től. Ráadásul az utolsó körben éppen a két továbbjutó és a két kieső csapat találkozik egymással, így csak a sorrendet befolyásolja az utolsó játéknak a csoportban.

H csoport
Míg a csoportpár másik tagja (G csoport) esetében minden teljesen egyértelmű már, addig a H csoportban teljes a káosz és nyitott a verseny. Egyedül - szerintem hatalmas meglepetésre - Lengyelország sorsa dőlt el, ők biztos kiesői a 2018-as VB csoportkörének. A másik három csapat azonban élet-halál harcot vív egymással.
Japán áll jelenleg az élen és számukra a pontszerzés a lényeg. Egy döntetlennel is továbbjutnak. Vereségük esetén azért kell drukkolniuk, hogy Szenegál legyőzze Kolumbiát.
Szenegál is is ugyanúgy áll, mint Japán ebből a szempontból, a pontszerzés elég a biztos továbbjutáshoz. Azonban, ha kikapnak, csak egy többgólos lengyel győzelem esetén jutnak tovább.
Kolumbia jelenleg a harmadik helyen áll és alapvetően győzelmi kényszerrel lépnek a pályára, ha nem akarnak számolgatni. Győzelmük esetén továbbjutnak mindentől függeltenül, de ha csak döntetlenre futja Szenegál ellen, akkor szükségük van arra, hogy Lengyelország legyőzze Japánt.

Akár a G csoportban trükközhetne is Anglia és Belgium, hogy ki melyik helyen szeretne végezni, de mivel a H csoportban olyan szinten kiszámíthatatlan, hogy ki végez első és ki második helyen, így tökéletesen felesleges ezt szem előtt tartva játszani. Pártatlan nézők (én nem vagyok az, Angliának drukkolok) számára az lehet a legnagyobb remény, hogy a két csapat presztízskérdést csinál az összecsapásból és egy remek meccset látunk majd - sajnos sokkal valószínűbbnek tartom, hogy a tétnélküliség miatt a cserék kapnak majd komolyabb szerepet és egy langyos kis meccset vív a két válogatott - ne legyen izgazam.


Szóval így fest most a FIFA 2018-as labdarúgó világbajnoksága. Csütörtökön zárul a harmadik csoportkör, azt követően egy nap pihenőt kapnak a továbbjutó csapatok, majd szombaton a nyolcaddöntőkkel folytatódik az oroszországi program. A kieső 16 csapat pedig utazhat haza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése