2017. március 28., kedd

Kétszernegyvenegy

Bár közel sem ilyen szezonkezdésről álmodozik egy edző, mint amilyennel a Budapest Wolves a 2017-es versenysorozatainak nekiindult, mégis számomra külünleges jelentőséggel bírt - fűleg a vasárnap. Egy közel 10 éves álmom vált valóra ugyanis azzal, hogy a Budapest Wolves felnőtt csapatát - még ha "csak" a Wolves Future Teamet is - vezetőedzőként vihettem egy mérkőzésre. A nagymértékű keserűség mellett ez a tény azért valamilyen szinten szebbé tette a szombatot és a vasárnapot.

Mint csapat, azonban sok örömünket nem leltük a mögöttünk álló dupla hétvégében.


Szombaton a Dunaújváros Gorillaz otthonába utaztunk, hogy a szezonnyitó mérkőzésen, az első élőben közvetített alapszakasz meccsen összemérjük erőnket a Gorillazzal. Bár az újvárosi csapat újoncként szerepel a magyarországi amerikai football elit osztályában, de közismert tény, hogy jól bevásároltak az offseasonben, 3 import játékosuk mellett más magyar csapatokból is jó játékosokat igazoltak. Tudtuk, hogy nem szabad ellenfelünket félvállról venni, mégis sajnos úgy tűnt, a fókusz, az elszántság, az akarás nagyon hiányzott a mi oldalunkon. A házigazdák pedig mindent beleadtak. Így térténhetett meg, hogy sorra ostoba hibákat vétettünk, rossz döntéseket hoztunk a sideline mindkét oldalán. Hiába ébredt fel a Wolves offense a második félidőre, a defense nem tudta azt hozni, amit vártunk volna. Így aztán szégyen szemre 23-41 arányban kikaptunk a bajnokság első mérkőzésén. Tulajdonképpen nem is a vereség ténye, nem is a végeredmény a leginkább fájdalmas számomra, hanem az a puha játék, amit odatettünk a pályára. Sokkal-sokkal többet kell nyújtanunk, és sok mindent át kell gondolnunk, át kell értékelnünk, ha bármennyivel is jobb eredményt szeretnénk elérni idén a HFL-ben, mint tavaly. Szerencsére mind az edzői stábot, mind pedig a játékosállományt alkalmasnak érzem arra, hogy a szükséges változásokat megtegye és magunk mögött tudjuk hagyni az egy éve tartó nyeretlenségi sorozatot. 

Fotó: Photopium
A szombati mérkőzés nagyban rányomta bélyegét a vasárnapi meccsre is. Bár a Wolves Future Team önálló rosterrel rendelkezik, némi átfedés azért van a HFL-ben induló W1 keretével. Mivel az első számú csapat előtte levő nap játszott, sok játékost még csak a pálya közelébe sem engedtünk. Egy leszűkített, főleg fiatalokból és újoncokból álló gárda lépett pályára a St. Pölten Invaders ellen az osztrák divízió 1 szezonnyitó mérkőzésén. Már lenyilatkoztam több helyen, hogy a WFT a tanulásról szól és az a prioritás, hogy minden játékos lehetőséget kapjon arra, hogy fejlődjön és meccsrutint szerezzen. Ennek ellenére (vagy emellett) nyilván nagyon szeretnénk jó eredménnyel és jó játékkal kedveskedni magunknak és a szurkolóinknak. Egy győzelem a szűkre szabott rosternek köszönhetően vasárnap nem lett volna reális elvárás a részemről, ezért én azt kértem a játékosaimtól, hogy kőkeményen tegyék oda magukat és adjanak bele mindent. Az első félidőben látszott is, hogy a szombati HFL-meccsből adódó frusztráltság, a győzni akarás egy-két játékosban talán túl is csordult. Hiába dolgozott a védelem az első félidőben nagyon szépen, egy-két csúnya egyéni hiba következtében viszonylag gyorsan elúszott a mérkőzés. Félidőben már 31-0 arányban vezettek a vendégeink. A második negyedtől kezdve úgy tűnt, sikerült védelmünknek összeállnia és onnantól kezdve a meccs lefújásáig mindössze 10 pontot kaptunk az amerikai irányítót sorai között tudó st. pölteni offense-től.  Red zone stopokat, three and outokat tudott a védelem felmutatni, Homoki Gergely linebacker még egy interceptiont is szerzett, kifejezetten előremutató volt a defense munkája. Az offense oldalon ez nem igazán mondható el. A Gombos Bence irányította offense még nem állt össze, Oláh Gergely offensive coordinatornak is össze kell csiszolódnia az irányítójával és a rendszerrel. Azonban az offense-ben is láttam bíztató play-eket, úgyhogy egy kicsit bővebb gárdával egészen jó mérkőzéseket fogunk még idén játszani az osztrák divízió 1-ben. 

Fotó: Photopium
A sikertelen dupla hétvége után nem könnyű hét vár a Farkasokra, kőkeményen készülünk a hétvégére, amikor a Bratislava Monarchs ellen lépünk pályára az osztrák másodosztályban.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Francesco!

    Nagy szurkolója vagyok az amerikai focinak és egyben szülő is. Eredetileg egy nyílt levelet szerettem volna feltenni a Wolves oldalára, de ha jól láttam erre nincs lehetőség. A FB oldalon megtudnám tenni, de gyermekem védelme miatt a névtelenséget választom. Ugyan nem akarok és remélem ezzel a levéllel nem is bántok meg senkit, de az általam tapasztaltak miatt féltem fiamat.
    A tavalyi év (le)szereplése illetve az idei év kezdet számos kérdést felvet bennem.
    - Létrejött egy Wolves-Hurricans "egybeolvadás". Véleményem szerint olyan erős csapat jött illetve jöhetett volna össze ami évekre előre borítékolhatta volna a rájátszást. Miért nem tudták a játékosok és a vezetők ezt jól kezelni? Itt azért erőteljesen felvetődik a vezetőség felelőssége.
    - Miért nincs olyan valaki az egyesületnél aki hatással lenne az edzőkre, hogy rossz az irány? (Pl. Tavalyi évben az import játékos indokolatlanul nagyfokú előtérbe helyezése) Most 180 fokos fordulat, nem kell import! Szerintem egy jó középút többet ért volna. (Lásd pl. Hurricanes)
    - Miért engedhet meg magának egy-egy játékos többet? Kicsit olyan érzés, mintha a farok csóválná a kutyát. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha az edző ebben partner. És azt kell, hogy mondjam partner! :(
    - Van egy kitűnő irányító, aki tavaly túl lett terhelve. Idén már a jól megérdemelt mezszámát sem kaphatta meg. Gondolom a háttérben megegyezés született. Márk annál sokkal intelligensebb, hogy ilyen csatározásokba belemenjen. Ebben is a vezetőségnek kellett volna lépnie.
    - Az említett QB-val miért szinte csak a futást erőltetik? (Statisztikát nem láttam, de látványosan kevés, passz kísérlet volt a Dunaújváros ellen. Pedig remek elkapók vannak a csapatban. (Elek, Gecser) Igaz tavaly előtt is sokáig hanyagolva lettek. Itt csak a rossz indulat szól belőlem, akkor szinte minden játék Storczra lett hívva. Nem a játékos hibája!!!
    - Van egy olyan vezetőedzője a csapatnak aki még szinte semmit se nyert. Egy ilyen nagy múltú egyesület megteheti ezt?
    - Ha jól tudom ez évtől már az egyesület elnöke is. Nincs itt összeférhetetlenség?
    - Azt írják a szülő a FB-on, hogy még az építkezés folyik. Én azt kérdezem, miért volt rombolás, miért jutott idáig a csapat?
    - Gurulós fociban, már rég megvonták volna a bizalmat az edzőtől. Azzal is tisztában vagyok, hogy az amerikai fociban másként állnak a dolgokhoz.
    Azt kell, hogy mondjam a jelenlegi elnökségnek meg kell újulnia ahhoz, hogy újra a régi fényében csillogjon a csapat! Nem engedhet meg magának egy csapat sem ennyi vezetési, edzői hibát! Mint tudjuk és már többször bebizonyították rengeteg olyan játékos van a csapatban aki alkalmas a feladatra.

    Magam részéről nagyon drukkolok, hogy mielőbb kimásszon a csapat a gödörből!!!

    Jó munkát kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kommentelő!
      A felvetett kérdéseket megválaszolni nem az én tisztem, de mindenképpen továbbítom a Wolves vezetősége részére.
      A múltban történt dolgokról nem szeretnék nyilatkozni, mert nem voltam még itt, a jelenben én azt látom "belülről", hogy nagyon komoly munka folyik minden szinten, kicsiktől a nagyokig, hogy az egyesület újra "a régi fényében csillogjon". Az edzők és a vezetés is rengeteg munkát tesz bele a történetbe, időt, energiát, pénzt nem kímélve.
      Amúgy pedig ne felejtsük el, hogy a csapat vezetőedzője sokszoros magyar U19-es bajnok, a "szinte semmit se nyert" minősítés így nem annyira reális.
      A magam - és szerintem az egész edzői stáb - nevében azt mondhatom, hogy továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy vidámabb délutánokat szerezzünk a szurkolóink számára, mint amilyen például a múlt szombati volt és köszönjük a csapat szimpatizánsainak kitartó támogatását!

      Törlés