2017. március 13., hétfő

Két junior EB a nyáron?

Továbbra sem csitul, sőt, csak egyre durvább lesz a harc az európai fociért. Az IFAF new yorki és párizsi központja most már teljesen nyilt harcban állnak egymással. Én csak azt kérdezem, hogy ez a harc kinek jó? (Persze, nyilván a két oldal vezetői biztosan hasznot remélnek húzni a helyzetből győzelmük esetén).

Néhány évvel az EFAF (European Federation of American Football) találta magát szembe a sportág nemzetközi szövetségével (IFAF - International Federation of American Football). Akkor az EFAF a rövidebbet húzta, megszünt és a világszövetség ókontinensi ágazata, az IFAF Europe vette át az "uralmat" az európai amerikai football fölött.

Nem olyan régen azonban az IFAF New Yorkban működő központja összeveszett az IFAF Europe párizsi központjával, melyet egyébként az európai football-körökben közismert Tommy Wiking vezet.. Aztán a vitából lassan nyilt háború kerekedik.
Az első igazán komoly kardcsapás az volt, amikor az IFAF nyilatkozatban közölte, hogy a már lassan évtizedes múltra visszatekintő CEFL (Central European Football League), amely a régió egyik legnívósabb bajnokságává nőtte ki magát, illegális. Nem elég, hogy az IFAF nem támogatja a szerb ligát, de még szankciók bevezetését is kilátásba helyezték, amennyiben valaki mégis részt vesz a versenysorozaton.

A háború legújabb cselekedete még ennél is durvább. Az IFAF Paris már az előző év végén bejelentette, hogy Franciaország rendezi a korosztályos (U19) Európa-bajnokságot. Nos, az IFAF New York a héten bejelentette, hogy a HIVATALOS junior Európa-bajnokság Dániában kerül megrendezésre.
Most az a legnagyobb kérdés, hogy melyik európai ország nemzeti szövetsége melyik oldalhoz fog állni. Mert az U19-es válogatottat indító csapatoknak bizony most állást kell majd foglalniuk, valamelyik fél mellett le kell majd tenniük a voksot.

Mindenesetre Európa kettészakítása már 1945-ben sem volt igazán jó móka mindenki számára, nem hiszem, hogy ez annyira jól jönne akár most is, a foci tekintetében...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése