2015. május 18., hétfő

A régió trónján a Blax Lacrosse

A CELL (Közép-európai Lacrosse Liga) 2015-ös versenysorozatának utolsó, Ljubljanában megrendezésre kerülő mérkőzésnapján a Budapest Blax Lacrosse hihetetlen teljesítményt nyújtva ugrott a tabella élére, megnyerve ezzel az egyesület eddigi első bajnoki címét.
Az utolsó játéknapon a bajnoki címet elhódító csapat (Fotó: Wilhelm Eszter)

A Central European Lacrosse League négy csapat, négy fejlődő lacrosse-ország közreműködésének eredménye. A magyar Budapest Blax mellett a szerb Belgrade Zombies, a horvát Zagreb Bulldogs és a szlovén Olimpija Ljubljana hozta össze ezt a nemzeközi bajnokságot, melynek elsődleges célja, hogy a régió lacrosse sportága minél előbb fel tudjon zárkózni Ausztria, Szlovákia és Csehország mellé.

A négy csapat a szezon során hat mérkőzésnapon vett részt. Két alkalommal Belgrádban, két alkalommal Ljubljanában, és egy-egy alkalommal Budapesten és Zágrábban találkoztak a csapatok, így összesen 18 mérkőzést játszottak.
Az hamar kiderült, hogy a négyesből a Zagreb Bulldogs nem bajnokesélyes, azonban a másik három csapat fej fej mellett haladt, az utolsó, ljubljanai játéknapon is még az Olimpija és a Blax is esélyes volt a bajnoki címre. Végül a budapesti csapat három fölényes győzelme azt eredményezte, hogy a Budapest Blax lett a CELL 2015 bajnoka!

 Hatalmas eredmény ez, nem csak a Budapest Blax életében, de a magyarországi lacrosse sportág számára is. A bajnoki címről, az addig vezető útról és a jövőbeli tervekről kérdeztem a hazai lacrosse elsőszámú emberét, a Budapest Blax elnökét, Urbán Dávidot.
A belgrádi csapat (Photo credit: Belgrade Zombies)
Francesco's Sports: Ez az egyesület első bajnoki címe. Hosszú volt az idáig vezető út és te végig a csapattal voltál. Hogy éled meg?
Urbán Dávid: A hosszú az nem kifejezés. És figyelembe véve, hogy hol kezdtük - a margitszigeti nagyérten, ház kiészítésű kapukra játszva, és most 8 évvel később kimondani hogy a közép-európai liga bajnokai vagyunk. Jól hangzik! (széles vigyor, nagy kacsintás - szerk.)

Francesco's Sports: A csapat vezetőjeként miben látod a bajnoki cím okát?
Urbán Dávid: A siker titka, hogy nem csak 2 tucat sportoló vagyunk, és nem is egy csapat, hanem egy közösség is, mely igazán az utóbbi két évben lett olyan erős, hogy mindenki a saját testi épségét is a csapat teljesítménye és egymás segítése mögé helyezze. Igazi bajtársakként harcoltak a fiúk.

Francesco's Sports: Inkább, mint egyesületi vezető, vagy mint játékos érzed magadénak a bajnoki címet?
Urbán Dávid: Sajnos az utolsó meccsnap nem tudtam részt venni a korábbi mérkőzéseken elszenvedett sérülésem miatt, így inkább "vezetőinek" érzem a győzelmet a mai napon. De nyugtat a tudat, hogy a korábbi 5 fordulóból 3-nál volt alkalmam játékosként is hozzátenni az eredményekhez.

Francesco's Sports: Milyen erős szerinted a CELL, mekkora értéke van európai mértékkel a győzelemnek?
Urbán Dávid: A CELL nem a legerősebb liga Európában természetesen, hiszen nyugatról keletre terjed a sportág. És mint közép-európai csapat, felelősségünk, hogy támogassuk a feltörekvő keleti országok csapatait is. Most hogy "magunk mögött" tudjuk ezt az eredményt, szeretnénk magasabb szintű ligákat célba venni újból.

Francesco's Sports: Mi a következő lépés egyesületi szinten?
Urbán Dávid: A győzelemmel kiérdemeltük a lehetőséget, hogy a CELL Ligát képviseljük a szeptemberben Belgiumban zajló Ken Galluccio Kupán, ahol az európai elit klubok ellen játszhatunk. Erre a következő fél év is talán kevés lesz hogy felkészüljünk, úgyhogy fel kell kötni a nadrágot.
A 2016-os budapesti lacrosse Európa-bajnokság logója
Francesco's Sports: Te vagy a 2016-os Európa Bajnokság főkoordinátora. Hogy áll a szervezés, milyen információkat tudnál megosztani a közönséggel?
Urbán Dávid: Az EB szervezés sínen van, és nagyon időben is vagyunk a menetrenddel. Már az utolsó simításokat tesszük az egyetemmel (Gödöllői Egyetem - szerk.) kötött megállapodásokra, és nyáron már elindul az országok regisztrálásának folyamata és elkezdődhet a munka izgalmasabb, kreatívabb része is. Kiváló szervező gárda gyűlt körém, úgyhogy a sikeres, emlékezetes rendezvényt meg tudom ígérni.


Íme a CELL 2015 végleges tabellája.
(Az egyes mérkőzések eredménye a poszt alján olvasható.)


Csapat
P
W
T
L
GF
GA
+/-
1.
Budapest Blax 
36
12
0
6
94
42
52
2.
Olimpija Ljubljana
33
10
3
5
67
59
8
3.
Belgrade Zombies
25
8
1
9
56
67
-11
4.
Zagreb Bulldogs
11
3
2
13
53
95
-42
P: pontok
W: győzelmek
T: döntetlenek
L: vereségek
GF: lőtt gólok
GA: kapott gólok
+/-: gólkülönbség

Tökéletesen látszik a táblázatból, hogy messze a mi támadóink szerezték a legtöbb gólt (mérkőzésenként átlag 5,2 gólt), valamint a mi védelmünk kapta szintén messze a legkevesebb gólt (meccsenként csupán 2,3 gólt), tehát a négyesből a Budapest Blax rendelkezik egyaránt a legjobb támadósorral (még úgy is, hogy igencsak gólérzékeny támadóink közül Urbán Dávid és Fűrész Dávid is számos mérkőzést kihagyni kényszerült) és a legjobb védelemmel.
21 lőtt góljával Forgó Balázs lett a bajnokság legértékesebb játékosa.


Gazsó Tamás szintén gyakorlatilag a kezdetek kezdetén, 2008 tavaszán csatlakozott még a Budapest Blax csapatához. Akkor voltak olyan edzéseink, főleg a legnagyobb nyári időszakban, amikor mindösszesen hárman (Tamás, Dávid és jómagam) dobáltuk a labdát a Margitszigeten. Azóta hatalmas utat tettünk, tettek meg. Erről az útról és a bajnoki címről faggattam Tamást.
Gazsó Tamás és a hőn áhított kupa (Fotó: Kiss Dávid)
Francesco's Sports: Amikor 7 évvel ezelőtt, a nyári kánikulában hárman dobáltuk a labdát, gondoltad volna, hogy 2015-ben bajnok csapat élén emelhetsz fel egy kupát?
Gazsó Tamás: Nem gondoltam volna, hogy valaha is valamilyen kupát fogok felemelni. Teljesen kezdőként nem gondoltam, hogy valaha is kapitány vagy edző leszek. Az élet furcsa fintora hozta, hogy a koromnál fogva engem választottak meg. Lehet, hogy nem mertek ellent mondani az öregebbnek. Mai napig emlegetjük a Hoós Marcellal, hogy mi még ahhoz az első generációhoz tartozunk, akik az első edzéseknél ott voltunk. Hihetetlen fejlődés.

Francesco's Sports: Mi változott az elmúlt egy-két évben, amitől ilyen meredeken, ilyen látványosan ívelt felfelé a csapat játéka?
Gazsó Tamás: Sok edzőváltáson vagyunk túl. Minden edző hozzátette a maga tudását. Sajnos itt mindig csak játékos edzőről beszélhetünk, aki a mellett, hogy próbál odafigyelni, hogy maga jól csinálja a feladatokat, mellette másokra is próbál odafigyelni. Ez hosszú távon nem fenntartható, ezért van a sok váltás, mert idegileg is belefárad az ember. De mindenkitől kaptunk valamit, amit tovább vihettünk.
Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy nagyon stabil csapat alakult ki. Stabil 14 ember, akik összekovácsolódtak. Néha jönnek újak, de a tapasztalt mag nem változik. Remélhetőleg a jövőben többen odafigyelnek erre a sportra, és akkor a újakat szépen be tudjuk építeni, és a stabil létszám 20 főlé emelkedik.

Francesco's Sports: Mit gondolsz, hol tart a Budapest Blax a régió csapataihoz képest?
Gazsó Tamás: Ha a CELL-t nézzük akkor jobbak vagyunk náluk . Ha minden csapattagunk ép és egészséges akkor minden alkalommal el kellett volna tudnunk verni őket. Így azt mondom, hogy a keleti régiót (ide értve Bulgáriát is) uraljuk. Ha a nyugat felé nézünk, akkor van keresni valónk közöttük. Bőven vannak akiket meg tudunk verni, de bőven akadnak még akik fölénk tudnak kerekedni a gyors játékukkal. Viszont tovább fejlődni csak akkor fogunk tudni, ha ellenük játszunk sokat.

Francesco's Sports: A bajnoki cím téged, személyesen inkább megnyugtat vagy további sikerekre sarkall? Gondoltál egyáltalán arra, hogy bajnokként, a csúcson hagyd abba a játékot vagy még érzel motivációt további sikerek elérésére?
Gazsó Tamás: Nagyon örülök a bajnoki címnek. Azért egy jó visszajelzés, hogy amit csinálunk az jó. Mindenképpen további sikereket szeretnék elérni, és egy jó ösztönző, hogy tovább menjünk az úton. Személyesen még nem tudom, hogyan tudom tovább folytatni, mivel november végén megszületik a második gyermekem, és nem szeretném a családot elhanyagolni. Abbahagyni teljesen a sportot nem szeretném, de most egy kicsit a család felé tolódik el a mérce.
A válogatottság a cél, amit el szeretnék érni. Korom miatt erre úgy érzem most vagy soha alkalom van. A fent említett dolgok miatt még meg kell találni a módját, hogy a család mellett a válogatottságot is meg tudjam szerezni.

Francesco's Sports: Gratulálok a bajnoki címhez! Le tudod írni, milyen érzés?
Gazsó Tamás: Köszönjük szépen! Fantasztikus érzés. Amikor az első fordulókon egy gólokkal kaptunk ki, pedig tudtuk, hogy jobbak vagyunk, nagyon úgy tűnt, hogy elmegy a bajnokság. Aztán összeszedtük magunkat, és egyre jobban összeszoktunk, így újra volt esély a nyerésre. Minden az utolsó Ljubljana elleni meccsen dőlt el. 100%-ra kellett hozni az utolsó napot! Megtettük! Büszkeséggel töltött el, hogy ennek a csapatnak a tagja lehettem. Büszke voltam a csapatra, hogy ezt elérte. Sokaknak még én segítettem az első dobásoknál, mára viszont alapemberek a csapatban. 

A CELL 2015 meccseredményei:
BELGRÁDI MECCSNAP
Belgrade Zombies
5
-
4
Budapest Blax
Belgrade Zombies
2
-
3
Olimpija Ljubljana
Belgrade Zombies
6
-
3
Zagreb Bulldogs
Budapest Blax
4
-
5
Zagreb Bulldogs
Budapest Blax
1
-
2
Olimpija Ljubljana
Olimpija Ljubljana
5
-
0
Zagreb Bulldogs
LJUBLJANAI MECCSNAP
Olimpija Ljubljana
11
-
2
Zagreb Bulldogs
Olimpija Ljubljana
5
-
4
Budapest Blax
Olimpija Ljubljana
5
-
0
Belgrade Zombies
Zagreb Bulldogs
3
-
6
Budapest Blax
Zagreb Bulldogs
5
-
0
Belgrade Zombies
Budapest Blax
5
-
0
Belgrade Zombies
ZÁGRÁBI MECCSNAP
Zagreb Bulldogs
4
-
5
Olimpija Ljubljana
Budapest Blax
2
-
3
Belgrade Zombies
Zagreb Bulldogs
3
-
8
Budapest Blax
Olimpija Ljubljana
4
-
5
Belgrade Zombies
Budapest Blax
6
-
1
Olimpija Ljubljana
Zagreb Bulldogs
7
-
4
Belgrade Zombies
BUDAPESTI MECCSNAP
Budapest Blax
2
-
4
Belgrade Zombies
Olimpija Ljubljana
5
-
3
Zagreb Bulldogs
Budapest Blax
3
-
0
Olimpija Ljubljana
Belgrade Zombies
5
-
1
Zagreb Bulldogs
Olimpija Ljubljana
4
-
4
Belgrade Zombies
Budapest Blax
3
-
2
Zagreb Bulldogs
BELGRÁDI MECCSNAP
Budapest Blax
5
-
3
Belgrade Zombies
Olimpija Ljubljana
1
-
1
Zagreb Bulldogs
Budapest Blax
6
-
1
Olimpija Ljubljana
Belgrade Zombies
6
-
2
Zagreb Bulldogs
Olimpija Ljubljana
4
-
2
Belgrade Zombies
Budapest Blax
4
-
1
Zagreb Bulldogs
LJUBLJANAI MECCSNAP
Olimpija Ljubljana
5
-
5
Zagreb Bulldogs
Olimpija Ljubljana
1
-
9
Budapest Blax
Olimpija Ljubljana
5
-
1
Belgrade Zombies
Zagreb Bulldogs
2
-
12
Budapest Blax
Zagreb Bulldogs
2
-
5
Belgrade Zombies
Budapest Blax
10
-
1
Belgrade Zombies

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése