2015. január 3., szombat

Kovács Zsolt visszavonult

Kétségtelen, hogy egy korszak lezárult a magyarországi amerikai football történelmében. Mindenféle túlzás és felesleges pátosz nélkül kijelenthetem, hogy a football itthoni történetének leghosszabb ideig együtt dolgozó és legsikeresebb szakmai stábja  fejezte be közös munkáját.


Kovács Zsolt és Zagyva Balázs (Cápa) 2005 őszén kezdtek el együtt dolgozni a Budapest Wolves éppen felépülő junior csapatának szakmai vezetőjeként. Hozzájuk csatlakoztam néhány hónap múlva, 2006 tavaszán én is, először, mint a defensive backek edzője, néhány hónap múlva pedig már defensive coordinatorként segítettem a csapat munkáját.
2006 őszétől versenysorozatban, versenykörülmények között is kipróbálhattuk csapatunk és saját magunk képességét Ausztriában.  Akkor alakult ki stábunk strukturális elosztása, mely szerint Zsolt volt a vezetőedő és az offense koordinátora, én lettem a defensive coordinator, míg Cápa főleg az offensive line-ért felelt (illetve időnként a special team és a defensive line tartozott még hozzá). 2008-ra hozzáállásunk és hozzáértésünk eredményeként elismert csapat és elismert edzői stáb lettünk Ausztriában.
Magyarországon, junior szinten nem volt csapat, amelyik legyőzött volna minket 2009-ig (addig instruáltunk junior csapatot).
2009 novemberében otthagytuk a Budapest Wolves csapatát és a Budapest Hurricanes felnőtt csapatának felkészítése és versenyeztetése lett a feladatunk. Magyarországon 2013-ban felnőtt szinten is feljutottunk a csúcsra, amikor megnyertük a HFL adott évi kiírását. Ausztriában két sikeres felnőtt évet tudhatunk magunk mögött az AFBÖ másodosztályában.
A 2014-es évad volt közös munkánk mélypontja, számos személyes és szakmai körülmény nehezítette munkánkat, melynek következtében egy eredménytelen évet tudhatunk magunk mögött. Nem a legszebb lezárása közös szakmai pályafutásunknak, de ez így alakult sajnos.

Bár az évek során hármunkhoz több alkalommal is csatlakozott egy-egy segédedző (például Iványi Márton, Koroknai Gergely, Váradi Zsolt, Kovács Sándor) de valahogy ők mindig rövid idő után lemorzsolódtak. Ezt magunkra nézve kritikaként is felfoghatnánk, de inkább a mi kitartásunkat jelzi, hogy mi végig együtt tudtunk maradni. Egészen mostanáig.

2014. december 15-én Kovács Zsolt a Twitteren bejelentette, hogy befejezi az amerikai football pályafutását. Visszavonulási tervéről persze mi már jóval korábban (konkrétan a HFL szezon előtt) értesültünk. Döntése nyomán nyolc és fél év után felbomlott a nagy hármasunk.


Bár volt egy-egy mérkőzés, amelyen valamelyikünk nem vett részt (például eltiltás vagy külföldi scoutolás miatt), de coaching crew-ként összesen 99 mérkőzés áll mögöttünk. (Amennyiben 2014-ben a HFL döntőjébe jutottunk volna, az lett volna a stáb 100. összecsapása - ez nem valósult meg.)

A 99 mérkőzésből 65 alkalommal győztesen jöttünk le a pályáról, 32-szer kaptunk ki és 2 döntetlen egészíti ki mérlegeinket. A 99 mérkőzésszámban természetesen benne vannak a barátságos és tétmérkőzések, a felnőtt és junior meccsek, illetve a hazai és a külföldi bajnokságok összecsapásai. Megoszlásukról íme néhány grafikon.


Eredményeink évekre lebontva
Barátságos- és tétmérkőzések közötti megoszlás
Junior korosztályos és felnőtt eredményeink, barátságos- és tétmérkőzések megoszlása

Nemzetközi és hazai eredményeink, barátságos- és tétmérkőzések megoszlása

Kovács Zsolt visszavonulása azonban más téren is befolyással bír. Azt gondolom, hogy kétségtelen tény, hogy a Bencsics Márk - Kovács Zsolt páros volt a legsikeresebb irányító-vezetőedző páros Magyarországon. Az, hogy ez a tandem felbomlik, jelentősen befolyásolja a magyarországi football életét és az itthoni erőviszonyokat. Nagy kérdés, hogy Bencsics Márk új csapatával, új offensive coordinatorával is képes lesz-e olyan egyedülálló teljesítményre, mint azzal az emberrel, akivel majdnem 10 éve volt összeszokni, akivel gyakorlatilag egymás gondolatait szavak nélkül is ismerték. A még mindig fiatal irányító számára ez biztosan hatalmas kihívás lesz.
(Forrás: Bencsics Márk - Instagram)
Az is nagy kérdés lesz, hogy Zsolt visszavonulása után az ország két legnagyobb tapasztalatra szert tevő sportszakembere (Cápa és én) hol, illetve milyen formában folytatja a munkát. Valamint az, hogy kivel folytatjuk. Mert amit Bencsics Márk esetében leírtam, az rám is nagymértékben igaz. Bár az utolsó év nem volt könnyű, nagyon jó időszakot töltöttünk együtt Zsolttal, sokat tanultam tőle és jó munkakapcsolat alakult ki köztünk. Számomra is kihívás lesz, hogy ezt a kapcsolatot máshol, más edzői stábbal is ki tudjam alakítani a jövőben.

Köszönöm, Zsolt az együtt eltöltött közel 9 évet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése