2015. január 4., vasárnap

Edző, csapat nélkül

Iszonyatosan frusztráló, amikor egy edző többéves, kőkemény munkája ellenére - és attól teljesen függetlenül -, a management inkompetenciája miatt széthullik alatta a csapata.
Ez történt az én esetemben is a Budapest Hurricanes-nél.
A HFL győzelem estéjén (2013) a Hurricanes defense-zel.


Mivel ez a nem hivatalos történet már régóta nyilvános, mindenki tud róla a magyarországi football-körökben, így most már nyugodtan megírhatom ezt a posztot.
Sajnos a 2014-es szezon végén fény derült arra, hogy a csapat pénzügyi problémákkal küzd.
Sajnos a management ennek ellenére sem állt elő semmilyen értékelhető megoldási javaslattal (sem a szakmai egyeztetésen, sem pedig a játékosok előtt).
Sajnos akkor sem léptek semmit, amikor látták, hogy passzivitásuk (vagy legalábbis a kommunikáció tökéletlensége) miatt széthullik az általuk "vezetett" csapat.
Annak ellenére, hogy Kovács Zsolt visszavonulását követően én lettem a csapat szakmai vezetője, hirtelen nem volt csapat, amit vezetni tudtam volna. Elképesztően lehangoló és frusztráló helyzet.

A Hurricanes defense élén 2014 tavaszán
Tovább bonyolítja a személyes szituációmat, hogy jelenleg Magyarországon amerikai football sportágban nem létezik a sportszakemberek piaca, így nincsenek is üres pozíciók a csapatoknál. Legalábbis olyan üres pozíciók, melyek számomra a tudásom, a tapasztalatom és az eredményeim fényében minimális elvárásként felmerülnek. A "jó" pozíciók várhatóan mind betöltött pozíciók.
Szívesen lettem volna például a Budapest Wolves defensive coordinatora. Azt gondolom, hogy a sportszakmai értékem legalábbis versenyre kel az egyébként általam emberileg és szakmailag is nagyra becsült Miakich Gábor (jelenlegi defensive coordinator) szakmai értékével, azonban tudomásul kell venni, hogy egy koordinátor amolyan bizalmi pozíció a vezetőedző számára. Így, azon a szinten, ahol ez a sportág jelenleg Magyarországon tart, teljesen érthető, hogy egy működő kapcsolatot Kovács István vezetőedző sem cserél le egy új, valahol bizonytalan munkakapcsolatra.
A Budapest Wolves Juniors védelmének élén még 2008-ban
Pillanatnyilag tehát csapat nélkül vagyok. Körül fogok nézni itthon, hogy vannak-e egyáltalán, és ha igen, akkor milyen szakmai lehetőségek vannak nyitva számomra, illetve ha valamelyik csapat fantáziát lát a személyemben, akkor milyen lehetőséget tud nyújtani nekem.
Azonban fontosnak érzem kiemelni, hogy nem reklámozni szeretném itt magam. Rengeteg munkát fektettem bele az amerikai footballba az elmúlt kilenc évben és az eredményeim magukért beszélnek. Nyilván, szívesen folytatnám az edzői munkát, amennyiben lehetőségem adódik rá. De nem mindenáron. Nem ragaszkodom feltétlenül ahhoz, hogy 2015-ben is amerikai football edzőként tevékenykedjek a sportágban.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése