2013. január 3., csütörtök

Rekordok éve Dél-Kaliforniában

A University of Southern California az egyetemi football egyik legnagyobb múltjával rendelkező csapata, kiváltképp a csendes-óceáni konferencia tekintetében.
Emlékszünk még ugye, a Reggie Bush (football - Miami Dolphins) és O.J. Mayo (kosárlabda - Dallas Mavericks) nevével fémjelzett ügy kapcsán a USC két évre el volt tiltva a postseasontől, azaz bowl mérkőzést nem játszhatott. Az eltiltás 2012-ben lejárt, ezért óriási várakozással tekintettek a rajongók a szezon elé.
Nos, a USC Trojans football programja több rekordot is megdöntött. Negatív rekordokat...



A Trojans drukkerei - köztük én is - mint említettem, nagyon várták a szezont. Volt egy irányítónk, Matt Barkley, aki egészen elképesztő 2011/12-es szezont produkált, akit a szakértők idénre Heisman Trophy és 1/1-es draft pick esélyesnek kiáltották ki. Mellette All-American elkapók, offensive linemanek, defense játékosok. Az offense-t és az egész csapatot a szakértők a szezon előtt az egyetemi football legjobbjának jelölték ki.
Matt Barkley
Nos, a szezon nem úgy sikerült, ahogy a csapat, a rajongók, a szakértők várták volna. A Trojans bukdácsolt, kikapott a UCLA-től (ugyebár a legnagyobb rivális), Matt Barkley megsérült és kiesett a szezonra. Utóbbi számára ugrott a Heisman Trophy és nagy valószínűséggel az 1/1-es drafthely is. A csapat 7-6-tal zárta a szezont. Pedig Barkley személyében egy iskolai rekord is megdőlt, az irányító három éven keresztül volt a Southern California csapatkapitánya.

Matt Barkley QB és Robert Woods WR
Soha az egyetemi football történetében még nem fordult elő, hogy egy csapat, mely az Associated Press által összeállított preseason rankingen első helyen állt volna, 6 mérkőzést vesztett volna el, a korábbi rekorder még 1964-ből az Ole Miss csapata volt.. És 1968-óta arra sem került sor, hogy egy nr. 1 kiemelt csapat a szezon végén unranked teamként végezzen, azaz, hogy ne maradjon benne a BSC rangsorában ('68-ban a Mississippi egyetem volt utoljára erre képes).

Lényeg a lényeg, 2001-óta a legrosszabb szezont zárta a USC.
Lane Kiffin, a Trojans vezetőedzője, miután január 1-én El Pasoban kikaptan a Sun Bowlon 21-7 arányban a Georgai Techtől, azt nyilatkozta, hogy vállalja a felelősséget az elbénázott Bowl meccsért és az egész szezonért. Még jó. Kiffin elérte, hogy három éven keresztül unranked helyen végezzen a csapat úgy, hogy előtte 8 éven keresztül (na igen, Pete Carroll vezetőedzősége alatt) folyamatosan ranked teamként zárták a szezont.

Lane Kiffin HC
Elszomorító és hatalmas csalódást keltő szezont zárt a Trojans. Egy ilyen elképesztő poteniciállal rendelkező offense és egy átlagon felüli defense ennél sokkal többre volt predesztinálva - ezt mutatta ugyebár az AP első számú kiemelése. Két évnyi várakozás után végre bowl meccset játszhatott a csapat (még ha egy huszadrangút is), és azt is nagyon csúnyán elbukták (a végeredmény nem ezt mutatja, de a mutatott játék alapján esélye sem volt a Trojans-nek). Ráadásul a négy legnagyobb rivális közül háromtól (Stanford, UCLA és Notre Dame) vereséget is szenvedtek, egyedül a Californiát sikerült még szeptemberben legyőzni.

És a jövő szezon sem sok jóval kecsegtet. Elmegy ugyebár Matt Barkley, és az idén őt helyettesítő Max Wittek finoman szólva sem számít minőségi cserének. Mellette már biztos, hogy megy a draftra a junior All-American receiver, Robert Woods is, és valószínűnek tartom, hogy még páran be fogják jelenteni távozási szándékukat.
Ugyanakkor azt is ki kell emelni, hogy a recruiting igen jól sikerült. Talán még az "igen jó"-nál is sokkal jobban. A 15 elkötelezett közül 13-an vettek részt a San Antonioban megrendezett U.S. Army All-America Bowlon, ketten pedig az orlandoi Under Armour All-America Game-en. Mindkettő amolyan All-Star Game-nek felel meg. Ami jó jel. Persze nem szabad elfelejteni, hogy ezek a srácok még közel sem biztos, hogy a Trojans játékosai lesznek. Főleg a bukott bowl game után többen is de-committoltak, azaz visszavonták az elkötelezettségüket. Például a teljes amerikai végzős gimnazista mezőny egyik legjobb játékosa, az 5-csillagos (legmagasabb rangsorolás) defensive back Max Redfield nagyon gondolkodik, a Notre Dame és USC között. Azt is tudni kell, hogy Redfield a kaliforniai Mission Viejoba jár (az ország egyik legjobb fottball programjával rendelkező high school) és így óriási veszteség (főleg presztízsveszteség) lenne, ha nem sikerülne Kaliforniában tartani.

Mindezek ellenére
FIGHT ON!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése