2012. december 31., hétfő

NFL - Zárult az idei alapszakasz

A 17. játékhéttel itteni idő szerint ma hajnalban végetért az NFL 2012/13-as idényének alapszakasza. Sokminden már eldőlt ez előtt a hétvége előtt, de számos nyitott kérdés is volt még. Természetesen az utolsó mérkőzés lefújásával minden kérdés megválaszoltatott.
Mit ne mondjak, én boldogan zárom az alapszakaszt, az AFC és az NFC főcsoportból is továbblépett kedvenc csapatom.

Kezdjük az NFC-vel - mert onnan láttam az alapszakasz utolsó mérkőzését.

Az NFC egyik legerősebb csoportja az NFC North divizió. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a hétvége előtt innen három csapat is eséllyel pályázhatott a rájátszásba jutásra. Ezek közül a harmadik a Chicago Bears. Ők olyan hátrányos helyzetben voltak, hogy nem volt elég nekik az, hogy győzzenek (meg is tették, 26-24 arányban verték a Detroit Lions csapatát), hanem még a csoportrivális Vikings vereségére is szükség volt. Azonban a Minnesota Vikings köszönte és nem szenvedett vereséget, hiszen nekik mindenképpen győzelemre volt szükségük ahhoz, hogy 2009 után ismét playoffba juthassanak. A feladat azonban nem volt könnyű, az ellenfél a szintén csoportrivális Green Bay Packers volt, akik már a hétvége előtt biztos rájátszás-résztvevők voltak, biztos divizió győztesek.
Egy remek mérkőzésen végül egy utolsó másodperces field goallal nyerni tudott a Minnesota Vikings. Több érdekessége is volt a mérkőzésnek, de a legnagyobb figyelmet az MVP várományos Adrian Peterson (Vikings-RB) szereplése kapta, ugyanis közel állt ahhoz, hogy megdöntse az egy szezon alatt futott legtöbb yard rekordját, melyet még 1984-ben a Hall of Hamer Eric Dickerson a Los Angeles Rams színeiben állított fel 2105 yarddal. Adrian Peterson karriercsúcsot döntött a mérkőzésen a futások száma terén (34 futás), de végül így is 9 yarddal elmaradt a rekord elérésétől. Azt gondolom azonban - és ezt alátámasztani látszik a mérkőzés után adott nyilatkozata -, hogy csapatának rájátszásba jutása bőven kárpótolta a rekord elmulasztása miatt.


Ezzel az NFC North végeredménye:
1. Green Bay Packers 11-5
2. Minnesota Vikings 10-6
3. Chicago Bears 10-6
4. Detroit Lions 4-12
Rájátszásba jutott a Packers és a Vikings.


Az NFC East divizióban érdekes helyzet állt elő - engem legalábbis meglepett. A New York Giants azt gondolom, egy elképesztően erős csapat. Ennek ellenére egy nagyon hullámzó szezont tudhatnak maguk mögött. És hiába nyertek Super Bowlt februárban, hiába verték a szezonzáró meccsen 42-7-re a Philadelphia Eagles-t, nem jutottak rájátszásba. Ráadásul a sorsuk nem is a saját kezükben volt, azzal, hogy - mint korábban írtam - a Chicago Bears nyerni tudott, minden esélyük elszállt a továbbjutásra.
A másik két csoporttagnak is még adott volt a továbbjutás lehetősége, ráadásul a Washington Redskins és a Dallas Cowboys egymás elleni mérkőzésén derült ki, melyik csapat jut tovább. Az egy dolog, hogy nem szeretem a Cowboys-t, de amilyen szezont művelt Tony Romo, nem hinném, hogy megérdemelné, hogy rájátszásba jusson csapata. De erre nem is kerülhet sor, ugyanis a Redskins 28-18 arányban nyerni tudott és így csoportelsőként zárva az NFC keleti csoportját, rájátszásba jutott.
A divizióban a legnagyobb hír, hogy a Chicago Bears - Philadelphia Eagles mérkőzés lefújását követően alig negyed óra múlva hivatalos bejelentés érkezett, hogy Andy Reed vezetőedzőt kirúgták a Philly-től (valljuk be, nem annyira meglepő). Szakértők szerint ma "black Monday" lesz, NFL-szerte számos edző fogja elveszteni a munkáját.

Az NFC East végeredménye:
1. Washington Redskins 10-6
2. New York Giants 9-7
3. Dallas Cowboys 8-8
4. Philadelphia Eagles 4-12
Rájátszásba a Washington Redskins jutott.


Az idei meglepetés talán az NFC South division - legalábbis a számomra. Az, hogy a vezetőedzőjét vesztett New Orleans Saints ennyire rosszul muzsikál, biztos, hogy nem gondoltam volna. Hiába ért el Drew Brees több, mint 5000 yardot idén is, hiába tett meg mindent, egyszerűen nem ment a csapatnak, nem volt szerencséjük sem. Óriási bukta, negatív yardos szezon áll a Szentek mögött. Nem úgy az Atlanta Falcons, akik gyakorlatilag egy pillanatra sem lassítottak le. Mondhatjuk, hogy egy gyenge csoportból jutottak rájátszásba, de főcsoportgyőzteseknél, 13-3-as mérleggel záró csapatoknál ez nem lenne túl elegáns, azt gondolom.

Az NFC déli csoportjának végeredménye:
1. Atlanta Falcons 13-3
2. Carolina Panthers 7-9
3. New Orleans Saints 7-9
4. Tampa Bay Buccaneers 7-9
Rájátszásba, mint említettem, a Falcons jutott.


Az NFC West csoportban volt számomra a legnagyobb kérdés, hogy melyik csapat tudja elhozni a diviziógyőzelmet. A Frisco évek óta keményen menetel és egyre jobb. Már a szezon elején látszott, hogy idén beérett a munka, mindenki a Super Bowlba várta a csapatot. Az alapszakasz során pedig begyűjtötték többek között a Green Bay, a Chicago, a New Orleans és a New England skalpját is. Személy szerint ebben főleg Jim Harbaugh vezetőedző szerepét tudom hatalmasra értékelni, és mindenképpen fontosnak látom kiemelni azt, hogy az új irányító Colin Kaepernick valami változatosságot, életet tudott vinni a 49ers offense-ébe Alex Smith után.
A divizió másik nagy esélyesen a mindig hullámzóan teljesítő Seattle Seahawks. Őket nem igazán tudom hova tenni. Van egy remek defense-ük és van egy érdekes offense-ük. Az újonc Russel Wilson irányító játéka mindenképpen nagy durranásnak számít.
Még érdekesség, hogy az utolsó mérkőzésükig a St. Louis Rams-nek is adott volt a lehetőség, hogy emberemlékezet óta először ismét rájátszásba juthassanak. Ezt a reményüket a Seahawks törte össze, amikor 20-13-ra nyerni tudtak a kosok ellen.


Az NFC West csoport végeredménye:
1. San Francisco 49ers 11-4-1
2. Seattle Seahawks 11-5
3. St. Louis Rams 7-8-1
4. Arizona Cardinals 5-11
A 49ers és a Seahawks is rájátszás résztvevők.



És akkor lássuk AFC-t.
Az már egészen biztos volt az utolsó kör előtt is, hogy az AFC főcsoportban első három helyen a New England Patriots, a Houston Texans és a Denver Broncos fog bejutni. De az, hogy milyen sorrenben, az nagy kérdés volt.

Az AFC East divizióban nem volt nagyon bonyolult a képlet. A harmatgyenge Miami Dolphins-t kellett legyőznie a Patriots-nak. Az idei - és a mögöttünk álló néhány - szezont megnézve ez éppen olyan könnyű feladat volt, mint amilyennek tűnik első ránézésre. Egy könnyed, 28-0-s győzelmet aratott a favorit és ezzel megszerezte a hazai pálya előnyét - hogy miért, azt majd később leírom. Az a durva ebben a csoportban, hogy az általam harmatgyengének titulált Dolphins így is második helyen tudott végezni. A Buffalo Bills-ről már ne is beszéljünk. De ott a New York Jets, mellettük kár lenne szó nélkül elsuhanni. Adott egy Rex Ryan vezetőedző - egy dolog, hogy felettébb utálom a fazont - és adott egy Mark Sanchez irányító. Azt gondolom, utóbbi nagyon tehetséges játékos, egyetemi pályafutása alatt (USC) a legjobban közé emelkedett, de valljuk be, idén nem ment. Nem szeretem azt, amikor egy játékos nyakába varrnak egy rossz szezont, de szembetűnő, mennyi hibát vétett. Ha valami nem megy, akkor kár erőltetni. Távol álljon tőlem persze, hogy kritizáljam egy NFL vezetőedző döntését - hiszen számos olyan dologról nem tudhatunk, ami a háttérben van és a döntéseket megalapozza -, de érdekes, hogy Tim Tebow egészen minimális lehetőséget kapott, főleg Sanchez bénázása mellett. A hírek szerint egyébként mind Sancheztől, mind Tebow-tól és valószínűleg Rex Ryantől is megszabadul a második számú new yorki csapat.

Az AFC keleti csoportjának végeredménye:
1. New England Patriots 12-4
2. Miami Dolphins 7-9
3. New York Jets 6-10
4. Buffalo Bills 6-10
Ebből a csoportból a Patriots jutott tovább.


Az AFC South division izgalmas és viszonylag nyitott küzdelmet hozott. Na nem a Jacksonvill Jaguars-re gondoltam, akik továbbra sem tudnak semmit kihozni történetből és nem is a Tennessee Titans-re, akik egy teljesen középszerű csapat itt az NFL-ben. Számos találgatás volt, hogy az Indianapolis Colts mire lesz képes egyrészt Payton Manning nélkül, másrészt Andrew Luck-kal. Azt, hogy Manning nélkül mit tud a Colts, már tapasztaltuk tavaly (semmire), de hogy Luck-kal mire mennek, nagy kérdés volt. És egy remek szezont zárhatott az indianapolis-i csapat, rájátszást érő szezont.
A csoport másik nagy durranásta a Houston Texans volt. Egy egészen elképesztő rajtot vettek, azonban a lendület a végére kicsit alábbhagyott. Talán a liga egyik legjobb végelmével rendelkezik a csapat, de az offense igencsak középszerű. Azzal, hogy az utolsó körben kikaptak a Colts-tól, nem csak a home field advantage úszott el - itt visszautalnék a New England Patriots-ra -, hanem egy nagyon kemény wild card meccsre is számíthatnak.


A csoport végeredménye:
1. Houston Texans 12-4
2. Indianapolis Colts 11-5
3. Tennessee Titans 6-10
4. Jacksonville Jaguars 2-14
Rájátszásba jut a Texans és a Colts.


Az AFC West csoport már kevésbé tartogatott meglepetéseket. Itt nagyjából csak annyi volt a kérdés, hogy Payton Manning mire képes a nyakműtétei után a Broncos színeiben. De az, hogy a Chargers, a Raiders vagy a Chiefs tényleges erőt jelenthet, azt senki sem gondolta volna. Nem is lettek. A Denver - Manning szokásosan átlagon felüli irányításával - könnyedén besöpörte az diviziót, sőt, a csapat konferenciagyőztesként léphet tovább. Érdekes egyébként látni, hogy vannak csapatok, amelyek hosszú-hosszú éveken keresztül nem képesek kilépni egy gödörből, melybe beleestek. Itt természetesen a Raiders-re és a Chiefs-re gondolok elsősorban.

Az AFC nyugati csoportjának végeredménye:
1. Denver Broncos 13-3
2. San Diego Chargers 7-9
3. Oakland Raiders 4-12
4. Kansas City Chiefs 2-14
A csoportból a Denver Broncos jutott rájátszásba.


Végezetül az AFC North csoport. Azt hiszem, ha diviziók szintjén nézzük az NFL-t mindenképpen kijelenthetjük, hogy ez a csoport rendelkezik a legjobb védelemmel. Ott a Ravens, ott a Steelers és - ami számomra idén óriási meglepetés - ott a Bengals. Utóbbi szerintem idén a legjobb védelem az NFL-ben - de az AFC-ben mindenképpen. Az offense-ek pedig középszerűek. Joe Flacco, Ben Roethlisberger, Andy Dalton... nálam egyik sem tartozik a high profile irányítók közé. Éppen ezért egy izgalmas divizió volt az AFC északi csoportja. (Természetesen nem felejtettem el, hogy itt van a Cleveland Browns is... visszautalnék az AFC West diviziónál leírtakra: gödör és kilábalás esete.)
Végül, egyaránt 10-6-os mérleggel a Bengals és a Ravens végzett a divizió élén, a Steelers lecsúszott a playoffról.


Az AFC North végeredménye:
1. Baltimore Ravens 10-6
2. Cincinnati Bengals 10-6
3. Pittsburgh Steelers 8-8
4. Cleveland Browns 5-11
A csoportból rájátszásba jutott a Ravens és a Bengals.



Az alapszakasz végeztével jöhet a rájátszás és a Wild Card kör.

Az NFC-ben wild card mérkőzést játszik:
Seattle Seahawks @ Washington Redskins
Minnesota Vikings @ Green Bay Packers

Az AFC-ben wild card mérkőzést játszik:
Cincinnati Bengals @ Houston Texans
Indianapolis Colts @ Baltimore Ravens

A többi csapat pedig pihen és várja leendő ellenfelét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése