2023. december 9., szombat

Debütálás a válogatott élén

A 2023-as válogatott program csúcspontja, az egész lényege és betetőzése a Csehország elleni helyosztó mérkőzés volt. A magyar válogatott azzal az egyértelmű céllal lépett pályára, hogy hazai közönség előtt legyőzve a riválisunkat megszerezzük az IFAF A-csoportos Európa-bajnokság kilencedik helyét.


Úgy gondolom, ha nagyon korrekt akarok lenni, akkor mindenképpen ki kell jelenteni, hogy szerencsés helyzetben voltunk. Önmagában Oroszország kizárásának a ténye nagyon jól jött nekünk, több dolog miatt is. Egyrészt, mivel július végén kaptam meg a vezetőedzői kinevezésemet, gyakorlatilag lehetetlen lett volna a szeptember eleji mérkőzésre (akkor játszották le a helyosztók első körét) felkészülnünk. Várhatóan ebben az esetben persze (azaz, ha mérkőzést játszunk Oroszország ellen) a szövetség hamarabb hozott volna döntést és hamarabb el tudtam volna kezdeni a munkát a válogatottal, azonban az ELF-ben szereplő Enthroners játékosokra akkor sem tudtam volna számítani a felettébb fizikális oroszok ellen. Szóval ez így azért optimálisabb helyzet volt. 

Emellett nekünk volt lehetőségünk “páholyból” nézni a cseh-svájci mérkőzést a helyosztók első körében, így (a tavalyi meccsekkel együtt) elég jó képet kaptunk Csehország válogatottjáról. Mindeközben, mivel mi teljesen új koordinátorokkal és új rendszerekkel kezdtünk el dolgozni, ráadásul még meccset sem játszottunk a helyosztók első körében, Csehország eléggé a sötétben tapogatózott a mi játékunkkal kapcsolatosan. (Hozzáteszem, hogy a mérkőzés után váltottam pár szót a cseh vezetőedzővel és azért kiderült, hogy nem igazán végezték el a “házi feladatot”. Nem néztek utána például annak, hogy Hanó Péter az Enthroners-ből érkezett - pedig onnan sok információt kinyerhettek volna a védelmünkkel kapcsolatosan - és annak sem, hogy ki az az Andres Fernandez és a klubcsapatánál milyen munkát végez.)

Összességében tehát úgy érzem, nagyképűség lenne azt állítani, hogy nem volt szerencsés a mi kiinduló pontunk a mérkőzés előtt.


Arról nem is beszélve, hogy a szövetség kemény tárgyalásainak köszönhetően hazai pályán rendezhettük meg a mérkőzést. Már a tavalyi, Franciaország elleni meccsen is kiderült, milyen hangulatot tud eredményezni, amikor a magyar szurkolók megtöltik a Kincsem Park lelátóit, ezért nagyon reménykedtünk benne, hogy idén is hasonló lesz a helyzet. Cselleng Ádám, a vezetőedzői stábom média asszisztense (és a szövetség médiáért felelős tisztviselője) sok munkát és energiát fordított arra, hogy a számunkra rettentően fontos mérkőzésről minél szélesebb körben értesüljenek az emberek. Televíziós és online interjúkat, podcast beszélgetéseket, rádiós interjúkat szervezett, online és nyomtatott sajtóban intézett megjelenéseket. Nagyjából elmondható, hogy a meccset megelőző másfél-két hónapban minden hétre jutott legalább egy médiamegjelenésünk. A munkájáért neki is hatalmas köszönet jár, hiszen ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Eventim adatszolgáltatása szerint a mérkőzést megelőző napon mindösszesen 40 szabad jegy volt már.
A jegyek ennyire sikeres előzetes értékesítése egyébként olyan furcsa helyzetet eredményezett, amire talán még nem is volt példa. Voltak olyan nézők, akik azzal a reménnyel érkeztek meg a pályára, hogy majd helyszínen vesznek jegyet (bár a szövetségi kommunikáció ezzel a lehetőséggel kapcsolatosan elég egyértelmű volt), és közülük bizony voltak sokan, akiket sajnos haza kellett küldeni, mert elfogytak a jegyek. (Kis színes kitekintés. Utoljára (és először is) én itthon amerikai football mérkőzésen olyan helyzettel, hogy több érdeklődő volt, mint hely a lelátón, a 2012-es Hungarian Bowlon találkoztam. Akkor a BKV Előre Stadionban került megrendezésre a Hurricanes-Wolves döntő és közel másfélszer annyian voltak kíváncsiak az összecsapásra, mint amennyi hely a lelátón volt. Végül akkor a rendezők úgy döntöttek, hogy azt a hatalmas tömeget nem küldik haza és megnyitották a kapukat, végig a pálya körül mindenhol emberek álltak. Emlékszem, még az első negyed végén is hömpölyögtek be a nézők a kapun.)



A kis elkalandozás után visszatérek tehét a mérkőzésre. Nagyobb edzői stábbal dolgoztunk, több összetartásunk volt, jobban felkészültünk és a közönség is ott állt mögöttünk. Minden előjel tehát arra utalt, hogy mi győzünk.

Természetesen az interjúkban én mindenhol elmondtam, hogy nagyjából azonos erősségű csapatokról van szó és hogy keményen meg kell küzdenünk majd a győzelemért (ami alapvetően teljesen valós is volt), de én a mérkőzés előtti napokban már úgy éreztem, hozzávetőlegesen három possessionnel nyerjük meg az összecsapást. Alapvetően teljes mértékben megbíztam a csapatban, úgy gondoltam, hogy minden csapategységet sikerült kellőképpen felkészítenünk. Másrészt annyira sokszor néztem meg a csehek mérkőzés videóit, hogy teljesen biztos voltam benne, hogy náluk jobbak leszünk. (A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a meccs hetében - addigra már készen volt minden game plan - nem is néztem rá többször ellenfelünkre, mert minden egyes megtekintés után egyre biztosabb voltam benne, hogy mi jobbak vagyunk. Márpedig véletlenül sem akartam elbizakodottan, nagyképűen pályára menni a csapattal.)


A mérkőzés előtti utolsó, szombat délutáni átmozgató edzés mondjuk egyáltalán nem adott okot elbizakodottságra. A srácok dekoncentráltak voltak szétszórtak, fegyelmezetlenek. Elsősorban emiatt, és nem a vezetőedzői debütálás, vagy az Európa-bajnoki tétmérkőzés miatt volt az, hogy feszülten érkeztem a pályára a meccs napján. Azonban a pályára érve azt láttam és azt tapasztaltam a srácokon, ami egy edző a meccs előtt látni szeretne. Lazák voltak, jókedvűek, de abszolút fókuszban voltak. A himnuszokat követően pedig minden készen állt arra, hogy egy sikeres mérkőzést játszunk.


A pénzfeldobásra Bencsics Márk, a speaking captain azt az utasítást kapta, hogy a második félidei lehetőséget válasszuk (azaz hagyjuk az ellenfelet kezdeni az első félidőben, majd a szünetet követően az első támadás lehetősége a miénk legyen). Azt volt a koncepcióm, hogy a védelem a mérkőzés legelején vegye fel az “utazó sebességet” és tegye le a névjegyét, majd a második félidő elején az offense egy szépen felépített drive-val növelje a pontjaink számát. Márk - szokásától eltérően - megnyerte a pénzfeldobást, így a meccs első támadásának jogát a csehek szerezték meg.


Az első támadó sorozatban már meg is mutatta a védelem hogy mit tud. Bár egy büntetés nyomán a csehek szereztek egy first downt, de ezt követően két futás és egy passz kísérlet után el kellett puntolniuk a lapbdát. 

Coach Fernt (Andres Fernandez offensive coordinator) arra kértem, hogy egy szépen felépített, nyugodt drive-val indítsuk offense oldalról a mérkőzést. Szépen is dolgozott az offense, módszeresen haladtunk előre, azonban a félpálya közelében, kulcsszituációban egy holding büntetés miatt olyan pozícióba kerültünk, ahonnan úgy döntöttem, elpuntoljuk a labdát.

A második támadó sorozata során a cseh válogatott megszerezte az első first downját, azonban négy play-el később megint csak elrúgni kényszerültek a labdát. 

A támadóink nagyon szépen felépített drive-val vonultak egyre mélyebben az ellenfél end zone-ja felé, azonban néhány apró hibának köszönhetően a 10 yardos környékén járva megakadt a támadás. Mindenképpen pontokat szerettem volna látni a táblánkon, így a negyedik kísérletre felküldtem a rúgó csapatot. Sajnos egy rossz snap következtében a kísérletet Dennis Tasic nem tudta értékesíteni, de a drive megmutatta, mennyire domináns játékra képes a támadó sorunk.

Mélyen a saját térfeléről indult a cseh offense és a védelmünk esélyt sem adott nekik a kibontakozásra. Három kísérlet után puntra kényszerültek, amit Tóth Nándor visszahordó nagyon jó mezőnypozícióban várt - majd ejtett el. Az ölükbe hullott lehetőséggel Csehország támadói azonban nem tudtak élni és ismét 3 & outtal küldte le őket a pályáról a defense-ünk és kényszerültek ismét elrúgni a labdát.

Az egyre jobban teljesítő, egyre magabiztosabb támadósor ezúttal már nem torpant meg. Bencsics Márk passza Czirók Mártont találta meg, megszerezve ezzel Magyarország első A-csoportos Európa-bajnoki touchdownját. A field goal csapat sajnos ezúttal sem állt a helyzet magaslatán, kimaradt az extra pont kísérlet. (6-0)

A védelem továbbra is elképesztően domináns arcát mutatta, Hanó Péter alakulata nem kegyelmezett egy pillanatra sem, három sikertelen passzkísérletet követően jöhetett a punt alakulat. 

Kevéssel az első félidő vége előtt kapta vissza a labdát az offense-ünk és jól használva az órát is, 15 másodperccel a lefújás előtt Bencsics Márk kiosztotta a második touchdown passzát, ezútal Tóth Nándor volt az elkapó. Az extra pontot pedig sikerült értékesítenünk, így 13-0-ás előnnyel vonultunk a szünetre. 


Nagyon egyszerű dolgom volt a félidőben, hiszen jól játszottunk, vezettünk, ráadásul a második félidőt mi kezdtük. Így mindösszesen annyi feladatom volt, hogy a srácok ne üljenek bele az eredménybe és továbbra is az eddigi lendülettel menjenek tovább. Az öltözőben uralkodó hangulat, a srácok motiváltsága, a csapatkapitányok elszántsága láttán egészen rövidre fogtam a beszédemet és hagytam, hogy egymást tüzeljék fel a játékosok még jobban és készüljenek fel a második félidőre. 


Bár a második félidőt indító támadó drive-unk nagyon szépen épülegetett, a csehek nagyon szép red zone védekezésének köszönhetően egy mezőnygóllal be kellett érnünk, Strocz András értékesítette a kísérletet. (16-0)

A defense-ünk pedig ugyanott folytatta, ahol az első félidő végén abbahagyta, 3 & outtal küldtük le a pályáról az egyre tanácstalanabbul játszó cseh támadósort.

A második félidő második támadó drive-jában is szépen haladtunk előre, apró hibák azért becsúsztak a játékunkban, de ettől függetlenül is szépen dolgoztuk le a távolságot a vendégeink end zone-ja felé. Már bőven a cseh térfélen jártunk, amikor egy szélső futásnál Madaras Erik running backnek egy kitámasztásnál letapadt a lába és elszakadt a térdszallagja. A tehetséges fiatal játékos így sajnos kihagyni kényszerül majd várhatóan a teljes 2024-es szezont. A helyette pályára lépő Novakov Dávid és Ráthonyi Kende azonban a mérkőzésen nagyon szépen helyettesítette kidőlő társát. Utóbbi a pontszerzésig jutott, a drive végén Bencsics Márk checkdown passza Kendét találta meg, aki meg sem állt az end zone-ig. Storcz András ezt az extra pontot is értékesítette, így 23-0-ra módosult az állás.

Hiába szerezte meg a mérkőzésen második first downját a cseh offense a következő drive-ban, a backfielden elejtett labdát az egyébként is elképesztően hatékonyan játszó Jebrai Regan szedte össze és vitte vissza touchdownra. A honosított játékos ezzel megszerezte a magyar válogatott első A-csoportos defense touchdownját. A touchdownt követő extra pont is sikeres volt. (30-0)

Egyre jobban kapkodott az egyébként sem túl precíz cseh támadósor, ennek ellenére egy büntetés következtében ismét first downt értek el, ezután azonban három sikertelen passzkísérlet után puntolni kényszerültek. 

A megkapott lehetőséggel még az offense végiggyalogolt a pályán, azonban a pontszerzés elmaradt, ugyanis ismét kimaradt a mezőnygól kísérlet.

A cseh offense kétségbeesetten passzolt, de first downt szerezni ezúttal sem tudtak és a negyedik kísérletet követően elveszítették a labdát. 

Már két percen belül kaptuk meg a labdát és már csak annyi dolgunk volt, hogy lepörgessük az órát. 


A végeredmény tehát 30-0 lett, a vártnál nagyobb arányú és jóval magabiztosabb győzelmet arattunk. Úgy gondolom, mind a játékosok, mind pedig a közönség nagyon élvezte a mérkőzést. Bevallom, én is. Tulajdonképpen egy könnyen lemenedzselhető mérkőzés volt, ami egy vezetőedzői debütálás tekintetében a legoptimálisabb helyzet.



Nem lehetek elég hálás az edzői stábnak és játékosoknak - és nem csak azoknak, akik a mérkőzéskeretben benne voltak, hanem azoknak is, akik a program során jelenlétükkel segítették a felkészültést. 


Az Európa-bajnokság 9. helyén zártunk tehát, ami azt jelenti, hogy jövőre (a jelenlegi rendszer szerint), a 2024/25-ös Európa Bajnokság csoportkörében az Európa-bajnok Ausztria és Szerbia lesznek az ellenfeleink.

Összességében egy jó programot zártunk. A részletes értékelés még hátra van és amennyiben a szövetség vezetési is úgy akarja, kis pihenést követően 2024-ben folytatjuk a munkát.



A 2023-as magyar válogatott játékosai:

QB: Bencsics Márk, Hegedűs Máté

OL: Kispál Gábor, Filep László, Gráber Zoltán, Hartai Gábor, Szabó Dániel, Kéri Bálint, Vadlövő Péter, Dudog Dávid

RB: Madaras Erik, Novakov Dávid, Ráthonyi Kende, Roják Richárd

WR: Benedek László, Tóth Nándor, Czirók Márton, Mészáros Márton, Bartos Ferenc, Horváth Kristóf, Boros László

DL: Jebrai Regan, Huszár Szebasztián, Szűcs Kristóf, Bánfi Mihály, dr. Trembulyák Péter, Gráber Balázs, Kovács Barna, Török Milhály

LB: Zilai János, Nosza Vilmos, Bodnár Benedek, Bicskei Dániel, Törzsök Tamás, Baranyai Péter, Saliga Norbert

DB: Németh Márton, Golita Zoltán, Tyukodi Máté, Horváth Benedek, Matkovics Milán, Jónás Máté, Hansel Botond

K: Dennis Tasic, Storcz András

A 2023-as válogatott stábja:

Offense: Andres Fernandez, Canter-Hiszem Mátyás Miklós, Kovács Sándor, Ábrahám Gábor, Trevin Howard, Értékes Christos, dr. Bánhegyi Anna

Defense: Hanó Péter, Tim McGee, Szilas Péter, Péter Csaba, Kovács Pál, Miakich András, Takács Róbert, Hegedűs Bálint, Petkovics-Marjánovics Dragan. 

Special team: Iványi Márton Dávid, Tarnai Zoltán

Média: Cselleng Ádám


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése