2023. június 27., kedd

Rájátszás a HFL-ben

Már csak egy mérkőzés, a XVII. Veolia Hungarian Bowl maradt hátra a Hungarian Football League idei kiírásából. Három hetünk van a döntőig, úgyhogy most egy kicsit van időnk szusszanni és áttekinteni, mi is történt idén a legmagasabb hazai football osztályban.

Forrás: Hungarian Football

Mint az már a korábbi posztokból is kiderült, idén kilenc csapat vágott neki a HFL szezonnak. A téli liga-egyeztetések során a csapatok megszavazták, hogy hat alapszakasz mérkőzésre kerüljön sor, így a szövetség ennek figyelembevételével állította össze a meccsnaptárt. Értelemszerű, hogy kilenc induló csapat és hat alapszakasz meccs esetén minden csapat kettő egyesülettel nem játszik a mezőnyből. A mérkőzésnaptár összeállítása során a szövetség egy szoftvert használt, ami elsősorban az utazási távolságok optimalizálásával határozta meg, hogy a párosítások hogyan nézzenek ki.

Természetesen ez azt is magával hozta, hogy egyes csapatok kicsit nehezebb, mások kicsit könnyebb sorsolást kaptak az idei szezonra. Érdekességképpen megnéztem, hogy a sorsolás nehézsége hogyan alakult idén az egyes csapatok számára. Egyrészt megnéztem, hogy az alapszakasz végeredménye alapján kik milyen nehéz sorsolással dolgoztak, másrészt pedig megnéztem, hogy általam a szezon előtt összerakott erősorrend (ami egyébként meglehetősen falsnak bizonyult), szerint hogyan nézett ki.

A saját preseason power rankingemet figyelembe véve a legkönnyebb sorsolása a Budapest Wolves-nak volt, és messze a legnehezebb a Football Armoury Cowbells-nek. Hozzáteszem, hogy az FD Rangers-t és jóval magasabb helyen rangsoroltam (figyelembe véve a kooperációjukat a Fehérvár Enthroners-szel) és a Bulldogs-ot pedig jóval alacsonyabb helyen, mint ahogy végül a valóság megmutatta.

Az alapszakasz végeredményét figyelembe véve a legkönnyebb sorsolása érdekes módon az utolsó előtti helyen záró FD Rangers-nek volt (hiszen ők elkerülték az alapszakasz első két helyén végző Wolves-ot és Bulldogs-ot). A legnehezebb sorsolás tekintetében pedig hármas holtverseny alakult ki, hiszen a Borsod Bobcats, a Szombathely Crushers és a Szeged Guardians pontosan ugyanazt a sorsolást kapták: egymást elkerülték, de megkapták a négy budapesti csapatot és a tabella utolsó két helyén végző Rangers-t és a Tatabánya Mustangs-ot.

Végül az alapszakasz ugyebár az alábbiak szerint zárult:

  1. Budapest Wolves 6-0
  2. Újpest Bulldogs 5-1
  3. Football Armory Cowbells 4-2
  4. Budapest Titans 4-2
  5. Szombathely Crushers 3-3
  6. Borsod Bobcats 2-4
  7. Szeged Guardians 2-4
  8. FD Rangers 1-5
  9. Tatabánya Mustangs 0-6
Az alapszakasz eredményei alapján az első kettő helyen végző csapat automatikusan elődöntőbe jutott, a rájátszás pedig a Wild Card körrel kezdődött, ahol az alapszakasz harmadik helyezettje fogadta a hatodik helyen záró csapatot, míg a negyedik látta vendégül az ötödik kiemeltet. Azaz Cowbells-Bobcats és Titans-Crushers mérkőzésekkel indult a 2023-as HFL rájátszás.

Nagy meglepetések nem születtek a wild card mérkőzéseken. Bár mindkettő találkozón eleinte a vidéki csapatok voltak azok, akik inkább meglepetést okoztak, azonban végül mind a Titans, mind pedig a Cowbells összeszedte magát és magabiztos, fölényes győzelmet aratva jutott tovább. Ami nagyon meglepő volt, az az, hogy a Titans-Crushers összecsapáson 10 (!!!) interception született. Bár nem ismerem pontosan a HFL statisztikai archívumát, de megkockáztatom, hogy ezt rekordnak számít.
A Budapest Titans - Szombathely Crushers 30-14, a Football Armoury Cowbells - Borsod Bobcats találkozó pedig 49-14-es végeredménnyel zárult.

Ez több dolgot is jelentett. Egyrészt az alapszakasz első négy helyezettje jutott a legjobb négy közé, ami a rájátszásos rendszerben viszonylag ritka. Másrészt pedig a legjobb négy között csak fővárosi csapat maradt. Erre még nem volt példa a HFL-ek történetében. Ennek a ténynek van pozitív és negatív nézete is. Pozitív, hogy a mérkőzések látogatottságának, a nézőszámnak minden bizonnyal jót tesz, ha nem kell adott esetben többszáz kilométert utazniuk a nézőknek. Negatív viszont, hogy semmiképpen sem jó, ha egy sportág "vízfejűvé" válik, nem jó, ha a vidéki csapatok leszakadnak a fővárosi csapatok mögül (még akkor is, ha megemlékezünk arról, hogy a jelenlegi legerősebb hazai csapat Székesfehérvárott található). 


Az alapszakaszban elért eredmények következtében a két elődöntő párosítása 
  • Budapest Wolves - Budapest Titans
  • Újpest Bulldogs - Football Armoury Cowbells
lett.

A papírforma szerint a Budapest Wolves abszolút favoritnak számított a Titans ellen. Ennek ellenére a Titans a vártnál véleményem szerint sokkal jobban játszott, megkockáztatom, hogy a szezonban a legjobb teljesítményt nyújtották. Persze ez önmagában nem meglepő, hiszen mindig mindenki a favorit ellen akar a legjobban teljesíteni. Bár a pálya szélén úgy éreztem, hogy a győzelmünk egy pillanatra sem forgott veszélyben, de az tény, hogy Szeredi Laci bácsi csapata azért rendesen megnehezítette a dolgunkat. És amikor éppen nem ők, akkor mi saját magunknak. Jó sok buta hibát vétettünk, de a Titans-t dicséri, hogy ezeket a hibákat többé-kevésbe ki is tudták használni. Végül egy egész jó kis meccs kerekedett a dologból, talán az idei legjobb hazai meccsünket játszottuk le. A vége egy sima 42-20-as győzelem lett és ezzel a Budapest Wolves zsinórban harmadszor ott van a HFL fináléjában.

Fotó: Giraffe Photos

A másik elődöntőre egy nappal később került sor. Ha a Wolves-Titans meccsre azt mondhattuk, hogy a Wolves számít egyértelmű favoritnak, nos a Bulldogs-Cowbells meccsen egyáltalán nem lehetett előre győztest választani. Két hasonló erősségű csapat találkozott és egy nagyon jó ki-ki meccsnek ígérkezett ez a párharc. Nem is kellett csalódnunk, egy végletekig kiélezett, igazi playoff meccset izgulhatott végig, aki kilátogatott Újpestre. A hazaiak kezdték jobban a mérkőzést, de kettő labdabirtoklásnyi előnynél nagyobb különbséget nem tudtak összeszedni. A második félidőben aztán a Cowbells védelme Saliga Norbert linebacker vezetésével előlépett és sorozatosan állította meg az újpesti offense-t. A negyedik negyed derekán pedig a mérkőzésen először átvette a vezetést is a vendég csapat. A Cowbells-drukkerek ekkor már azon örömködtek, hogy mennek majd lóversenyt is nézni, azonban nagyjából két perccel a vége előtt Tóth Gábor irányító egy negyedik kísérletnél megtalálta a passzával Andres Fernandezt, aki 60 yardon keresztül szlalomozott a Cowbells védői között és touchdownt szerzett. Válaszra már nem futotta a Cowbells erejéből, így a Bulldogs megnyerte a párharcot (35-28-ra) és történetében először HFL döntőbe jutott Pacuk László vezetőedző csapata.

Forrás: Újpest Bulldogs

Bár joggal érheti számos kritika az idei HFL szezont és annak lebonyolítási rendjét, hiszen a tavalyi első és a második osztály összevonása által az erőviszonyok tekintetében tényleg voltak komoly különbségek a csapatok között, voltak nagyon durván egyoldalú mérkőzések, de a megemelt mérkőzésszám, az új csapatok bevonása a HFL-be mindenképpen előre mutató dolog. A két elődöntő is nézőként nagyon élvezetes és izgalmas volt, így mindenképpen a sportág hasznára válhat. Természetesen a szezont követően a szövetségnek és a csapatoknak szükséges lesz összeülniük, talán nem is csak egyszer és kitalálni, hogy hogyan lehet ismét a szakmai színvonal és a látványosság, élvezhetőség irányába tenni egy lépést.

Ez azonban a jövő zenéje, most még hátra van a NAGY ESEMÉNY, a XVII. Veolia Hungarian Bowl a Budapest Wolves és az Újpest Bulldogs részvételével.
A dátum: 2023. július 15. 17:00
A helyszín: Budapest Rugby Center, Kincsem Park
Jegyértékesítés: www.eventim.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése