2023. május 30., kedd

Egy fordulóval a HFL alapszakasz vége előtt

 Nagyon régen - közel egy éve - készült utoljára poszt itt, a Francesco's Sports blogon. Na, nem mintha nem történt volna rengeteg minden a sport világában itthon és külföldön. Sokkal inkább azért, mert egyszerűen vagy időm nem volt megírni egy posztot, vagy energiám nem volt rá. Viszont a playoff-picture elemezgetést mindig szerettem, ezért készítettem most egy ilyen posztot.

Szóval lássuk, hogyan alakulhat a HFL 2023-as rájátszása!

Már csak három mérkőzés maradt hátra a Hungarian Football League 2023-as alapszakaszából. Igaz, hogy az már biztos, hogy a Budapest Wolves alapszakasz győztes (hiszen veresége esetén is csak az Újpest Bulldogs lehet az, aki eléri a győzelmi mutatóját - őket pedig az egymás elleni eredmény miatt megelőzi a Wolves). Az s igaz, hogy a Mustangs és a Rangers már biztosan az utolsó két helyen végeznek. És az is biztos, hogy már csak egy rájátszás hely kiadó (a Wolves, a Bulldogs, a Titans, a Cowbells és Crushers már biztos résztvevői a playoffnak). Ennek ellenére az utolsó forduló is elképesztően sok izgalmat tartogat még, hiszen egyáltalán nem dőlt el még a másik first round bye csapat (akinek nem kell játszania a Wild Card körben) kiléte, mint ahogy az is teljesen nyitott kérdés, hogy a Wild Card körben melyik 4 csapat és milyen párosításban játszik és kinek lesz lehetősége hazai pályán fogadni az ellenfelét.

Az utolsó körben, mint említettem, három mérkőzésre kerül sor. 

Az Újpest Bulldogs a Tatabánya Mustangs vendége lesz,

a Borsod Bobcats a Football Armory Cowbells-hez utazik,

végül a Budapest Wolves hazai pályán fogadja a Szombathely Crushers-t.


A három mérkőzés végkimenetele alapján kettő dolog egészen bizonyos. Egyrészt, ha a Bulldogs nyerni tud Tatabányán, akkor biztosan második helyen végez az alapszakaszban és nem játszik mérkőzést a Wild Card körben. Másrészt, ha a Bobcats legyőzi a Cowbells-t akkor biztos résztvevője a Wild Card körnek (és kiejti a Szeged Guardians-t). 

Ezen túl azonban sok általános észrevételt nem tudunk tenni. 


A három mérkőzés végkimenetele során kettő a harmadikon (azaz nyolc) szcenárió lehetséges. Most végig fogok menni ezeken, elemezve, hogy a MAFSZ Versenyszabályzata értelmében melyik esetben mi történik majd.


  1. Szcenárió: győz a Wolves, a Bulldogs és a Cowbells

Ebben az esetben első helyen végez a Wolves (6-0), második helyen a Bulldogs (5-1). A harmadik és negyedik helyen egyaránt 4-2-es mérleggel állna a Cowbells és a Titans, azonban az egymás elleni eredmények miatt (a Cowbells legyőzte a Titans-t) a Cowbells lenne a harmadik és a Titans a negyedik. Ötödik helyen zárna a Crushers. 

Ami pedig a nyitott kérdés: a Cowbells milyen pontkülönbséggel győzi le a Bobcats-et. Ugyanis, ha 22 vagy több pontos győzelmet arat a fővárosi csapat, akkor a Guardians érkezik be a még rájátszást jelentő hatodik helyre, kisebb arányú veresége esetén azonban a Bobcats a hatodik és a Guardians szezonja véget ért. (A Bobcats és a Guardians helyzete többször is visszaköszön még, ezért erre, mint “Miskolc-Szeged helyzetre” fogok hivatkozni a továbbiakban.)


Wild Card 1: Cowbells vs Bobcats/Guardians

Wild Card 2: Titans vs Crushers


  1. Szcenárió: győz a Wolves, a Bulldogs és a Bobcats

A Wolves és a Bulldogs első és második helye ebben az esetben is garantált. Ráadásul az sem kérdés, hogy a Titans végez a harmadik helyen, a Guardians pedig kipottyan. A 4-5-6. hely kérdése azonban már nem ennyire egyértelmű, hiszen a három csapat (Cowbells, Crushers, Bobcats) 3-3-as mérleggel végeznek. Ebben az esetben hatályba lép a MAFSZ Versenyszabályzat 103. pontja (a továbbiakban erre úgy fogok csak hivatkozni, hogy a 103. pont). Mivel a Cowbells mind a Crushers, mind pedig a Bobcats ellen vereséget szenvedett, ezért ők a hatodikok. Ha a Bobcats utolsó meccsén 2 pontnál nagyobb különbséggel győz, akkor övék a negyedik hely (még akkor is, ha a Crushers csak egy ponttal kap ki a Wolves-tól) és a Crushers az ötödik, ellenkező esetben fordított sorrendben végez a két csapat. Tehát ebben az esetben a pontkülönbség csak arról fog dönteni, hogy a Bobcats vagy a Crushers pályáján kerül megrendezésre a második wild card mérkőzés.


Wild Card 1: Titans vs Cowbells

Wild Card 2: Bobcats/Crushers vs Crushers/Bobcats


  1. Szcenárió: győz a Wolves, a Mustangs és a Cowbells

Ebben az esetben már a 2-3-4. helyen azonos győzelmi mutatóval áll három csapat, a Bulldogs, a Titans és a Cowbells is egyaránt 4-2-es eredménnyel állnak. A Crushers biztos, hogy ötödik, azaz a második Wild Card meccsen idegenben játszik. A hatodik helyért a Guardians és a Bobcats megy, itt is a “Miskolc-Szeged helyzet” áll fenn.

De nézzük akkor a hármas holtverseny feloldását! A Titans játszott mind a Bulldogs, mind pedig a Cowbells ellen és mindkét csapat esetében alul maradt, ezért a hármas legutolsó helyén végez. Mivel a Bulldogs pontkülönbsége 73 ponttal jobb a Cowbells pontkülönbségénél, ez matematikailag sem dolgozható le, hiszen a tabellán maximum 35 pontos különbséget írnak jóvá egy meccsen (tehát, ha legalább 35 ponttal kap ki a Bulldogs a Mustangs-tól és legalább 35 ponttal nyer a Cowbells a Bobcats ellen, akkor is maximálisan 70 ponttal tud csökkenni a különbség a két csapat között). Tehát második helyen végez és pihen a Wild Card körben a Bulldogs, harmadik a Cowbells és negyedik a Titans.


Wild Card 1: Cowbells vs Bobcats/Guardians

Wild Card 2: Titans vs Crushers


  1. Szcenárió: győz a Wolves, a Mustangs és a Bobcats

A Bulldogs és a Titans ebben az esetben egyaránt 4-2-es mérleggel végeznek, azonban az egymás elleni eredményük miatt második helyen végez a Bulldogs, harmadik pedig a Titans. A Guardians kiesik, a negyedik-ötödik-hatodik helyen pedig hármas holtverseny alakul ki a Cowbells, a Crushers és a Bobcats között. Ugyanaz a helyzet itt is, mint a 2. Szcenárió esetében, azaz a trió utolsó helyén a Cowbells végez, a Bobcats pedig egy kettő pontnál nagyobb győzelem esetén negyedik helyen végez) függetlenül attól, hogy a Crushers-Wolves milyen pontkülönbséggel zárul) és a Crushers az ötödik, három pontnál kisebb győzelem esetén figyelniük kell, hogy a Wolves-Crushers mennyire szoros, mert még a Crushers is befuthat a negyedik helyre matematikailag és akkor a Bobcats az ötödik. A második Wild Card kör így is, úgy is a borsodi és a vasi csapat között zajlik majd.


Wild Card 1: Titans vs Cowbells

Wild Card 2: Bobcats/Crushers vs Crushers/Bobcats


  1. Szcenárió: győz a Crushers, a Bulldogs és a Cowbells

Ami egyből szembetűnő ebben a szcenárióban, hogy a Bulldogs második helyen végez (hiába 5-1-es mérleggel zártak, mint a Wolves, utóbbi az egymás elleni eredmény miatt végez az élen) és egyenesen elődöntőbe jut, valamint az, hogy a hatodik hely sorsa a “Miskolc-Szeged helyzet” szerint dől el. A 3-4-5. helyen hármas holtverseny alakul ki a Titans, a Cowbells és a Crushers között. Mivel mind a három csapat játszott egymás ellen, ezért köztük mini tabellát kell alkalmazni. Mivel szépen körbe verte egymást a három csapat, ezért a mini tabellán mindegyik csapat 1-1-es győzelmi mutatóval áll, így ez nem dönt a helyezések sorsáról. Következő lépés a mini tabellán (azaz az egymás elleni mérkőzéseken) elért pontkülönbség. Ezen a mini tabellán a Titans +25-ös, a Cowbells +2-es és a Crushers -26-os eredménnyel zárt, ezért ebben a sorrendben fejezik be az alapszakaszt. 


Wild Card 1: Titans vs Bobcats/Guardians

Wild Card 2: Cowbells vs Crushers


  1. Szcenárió: győz a Crushers, a Bulldogs és a Bobcats

Ez a szcenárió a legtisztább. Egymás elleni eredményük miatt első a Wolves, második pedig a Bulldogs, ők nem játszanak a rájátszás első fordulójában, hanem várják a Wild Card győzteseket az elődöntőben. A második-harmadik helyen 4-2-es mérleggel áll a Titans és a Crushers. Mivel a Titans legyőzte az alapszakaszban a Crushers-t ezért ők a harmadikok, a szombathelyiek a negyedikek. Az ötödik-hatodik helyen is holtversenyben 3-3-as mutatóval áll két csapat (Cowbells és Bobcats). Mivel a szcenárió szerint az egymás elleni meccset a Bobcats nyerte, ezért ők végeznek az ötödik helyen, az utolsó rájátszást jelentő helyet pedig a Cowbells csípi meg. A Guardians szezonja pedig véget ér.


Wild Card 1: Titans vs Cowbells

Wild Card 2: Crushers vs Bobcats


  1. Szcenárió: győz a Crushers, a Mustangs és a Cowbells

Izgalmas helyzet alakulna ki, ha ez a szcenárió valósulna meg. A hatodik helyért a “Miskolc-Szeged helyzet” állna fenn, a 2-3-4-5. helyen azonban 4-2-es mutatóval négyes holtverseny valósulna meg a Bulldogs, a Titans, a Cowbells és a Crushers között. Mivel mindenki nem játszott mindenkivel, ezért az egymás elleni mérkőzések és a pontkülönbségek aránya számít. Mivel a pontkülönbségek olyan messze vannak egymástól, hogy akár a 35 pontok különbség sem befolyásolna semmit, ezért elmondhatjuk, hogy az alapszakasz második helyén a Bulldogs, harmadik helyen a Titans, negyedik helyen a Crushers, ötödik helyen pedig a Cowbells végezne. 


Wild Card 1: Titans vs Bobcats/Guardians

Wild Card 2: Crushers vs Cowbells


  1. Szcenárió: győz a Crushers, a Mustangs és a Bobcats

Ebben az esetben is izgalmasan alakulna a végkifejlet, ugyanis a második kiemelés is vizsgálat tárgyát képezné. Az biztos, hogy a Guardians kiesne a további versenyből. Illetve az ötödik-hatodik helyen 3-3-as mérleggel holtverseny alakulna ki a Cowbells és a Bobcats között, és mivel a Bobcats legyőzte a Cowbells-t e szerint a szcenárió szerint, ezért a borsodiak lennének az ötödikek, a Cowbells pedig hatodik helyen zárná az alapszakaszt. A 2-3-4. helyen ugyanakkor 4-2-es mérleggel hármas holtverseny alakulna ki a Bulldogs, a Crushers és a Titans részvételével. Mivel mindhárom csapat játszott egymással, ezért mini tabella alapján kell értékelnünk a helyezéseket. Az egymás elleni eredmények alapján a mini tabellán első helyen végez a Bulldogs (2-0), második a Titans (1-1), harmadik pedig a Crushers (0-2), így az alapszakaszt második helyen zárja a Bulldogs, harmadik a Titans és negyedik a Crushers. 


Wild Card 1: Titans vs Cowbells

Wild Card 2: Crushers vs Bobcats




A leírt szcenáriók alapján megállapítható az is, hogy - bár ez első ránézésre nem volt teljesen nyilvánvaló - az Újpest Bulldogs még a veresége esetén is második helyen végez és várja a Wild Card kör magasabb helyen rangsorolt győztesét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése