2022. május 24., kedd

Félúton a Hungarian Bowl felé

Már túl vagyunk a Veolia Hungarian Football League alapszakaszának felén is… igaz, ez elsősorban annak köszönhető, hogy igen rövid, 4 mérkőzéses alapszakaszt rendezett a Szövetség a legfelső osztályban, így ideje kicsit megnézni, mi is történt eddig.

Fotó: Szankovszky Szilvia

Sajnálatos módon csak öt csapat adta be nevezését a HFL-be idén, úgyhogy egy single round robin (azaz mindenki játszik mindenki ellen egy meccset) alapszakaszt követően a tabella utolsó helyezettje kiesik és a maradék négy csapat elődöntőt játszanak egymás ellen, a győztesek pedig július 16-án pályára lépnek a XVI. Hungarian Bowlon.

Az alapszakaszt a szervezők öt fordulóra osztották, minden fordulóban két mérkőzésre kerül sor, egy csapat pedig bye weeken van és pihen.

A bajnokság nyitó mérkőzését a Fehérvár Enthroners játszotta a Budapest Cowbells ellen.

A tavalyi runner-up Enthroners idénre az eddigiekhez képest is extrán felturbózott kerettel vágott neki a Hungarian Football League (mellette az osztrák Division 1 és a CEFL) küzdelmeinek. Nem csak a játékosok tekintetében (magas szintekről érkező importok) maxolták ki a szabályok adta lehetőségeket, de az edzői stábot is amerikai szakemberekkel töltötték fel. 

A Cowbells tavaly elég gyenge szezont zárt, ráadásul a szezon előtt olyan hangokat lehetett hallani, hogy teljes építkezésbe kezdtek, az idei HFL-ben nincsenek is komoly terveik. Ráadásul olyan kulcsjátékosokat „üldöztek” el a csapatból, mint az itthon gyakorlatilag legendának számító Bánfi Misi. A válogatott defensive end mellett a szintén válogatott offensive lineman Arató Miklós is a Wolves-hoz igazolt a szezon előtt. Első ránézésre tehát úgy festett, hogy nem alkotnak erős keretet.

A szezonnyitó mérkőzésen a papírforma igazolódott be, az Enthroners, bajnoki aspiránshoz hűen nagy arányú, 47-18-as győzelmet aratott a fővárosi csapat felett. Azonban hozzá kell tenni, hogy mind az Enthroners, mind pedig a Cowbells játékán erősen látszott a szezon eleji forma, a Cowbells-nek pedig még szerencséje sem volt ezen a meccsen.

Az első forduló második mérkőzése Kelet-Nyugat párosítást hozott, a Miskolc Steelers fogadta a Győr Sharks csapatát.

Mindkét gárda rendesen felszerelkezett importok terén. A Sharks pedig vezetőedzőként leigazolta a Magyarországot már több csapatnál is megjárt Les Szeredit. A győri csapat – ahogy az elmúlt években is – több egyesület játékosait fogja össze, aminek az a hátránya, hogy az elmondások szerint közös edzésidő viszonylag kevés adódik. Az irányítóként szerződtetett Isiah Bacheldernek számos jó célpontja áll rendelkezésre. Anthony Figueroa mellett Benedek László is megbízható elkapó.

Miskolci oldalon sokáig kérdéses volt, hogy el tudnak-e indulni és ha igen, akkor milyen formában. Ennek ellenére egy egész jó csapatot tudtak összerakni, ahol a védelmet a masszív nemzetközi (amerikai) tapasztalattal rendelkező válogatott linebacker, Szatmári Dániel irányítja. 

Előzetesen nehéz lett volna megtippelni, hogy a két csapat párharcát melyik alakulat nyeri meg. A kiegyenlített erőviszonyokat mi sem támasztja jobban alá, mint, hogy a rendes játékidőben nem sikerült döntésre hozni a mérkőzést. Mivel a HFL szabályai szerint döntetlen nem lehet a mérkőzés eredménye, ezért végül többszörös hosszabbítást követően a Miskolc Steelers 28-25 arányban tudott nyerni.

A Budapest Wolves bemutatkozására a második fordulóig kellett várni. 

A regnáló bajnok Wolves kerete papíron csak erősödött a tavalyi kerethez képest, azonban, a HFL-ben egyedüli csapatként import játékos nélkül álltunk fel a szezonnyitó mérkőzésünkön az addigra már az off-season rozsdáját magáról lerázó Cowbells ellen.

Sajnos az import hiánya a secondary-ben nagyon meg is látszott. Hiába fogtuk meg a futásokat, a Cowbells nagyon sikeres passzjátékot vezetett, főleg a pálya két szélén volt nagyon sebezhető a passzvédekezésünk. Azt is ki kell emelni, hogy budapesti riválisunk egy újonc irányítóval vágott neki a mérkőzésnek, ennek ellenére Szabó Tomi bőven a várakozások felett teljesített, első számú elkapója, a válogatott Mészáros Marci pedig hozta a tőle elvárható remek teljesítményt. Sajnálatos módon mind az offense, mind a defense, mind pedig a special team részéről nálunk hiányzott az az egy kis plusz, ami a győzelemhez kellett volna. Végül, másodpercekkel a negyedik negyed vége előtt touchdownt szerzett a Cowbells (amiről utólag kiderült, hogy valójában nem volt érvényes, de ennek nincs jelentősége), 28-25 arányban győzedelmeskedett, mi pedig a 2021-es szezon után a 2022-est is vereséggel kezdtük.

A második forduló második mérkőzésén A Sharks látta vendégül a Fehérvár Enthroners csapatát.

Ezen a mérkőzésen abszolút papírforma érvényesült. Már a harmadik negyedben 35 pontos előnyre tett szert a vendég csapat, ezzel futó óra mellett fejezték be az összecsapást. Nagyon látszott, hogy az Enthroners komoly lendületben van (ha minden igaz, a Sharks elleni összecsapás már a nyolcadik idei meccsük volt). Győri oldalon pedig – főleg az offense fronton – érződött, hogy Szeredi mesternek családi okok miatt haza kellett utaznia. A végeredmény 42-13 lett. 

A harmadik fordulóban az Enthroners pihent, szombaton a Cowbells pedig Miskolcra utazott. 

A fővárosi csapat ment, látott és győzött, 29-21 arányban legyőzte a házigazda csapatot. Egyértelművé vált innentől mindenki számára, hogy a Cowbells közel sem az a csapat, amelyiket nagyon le kellene írni.

Fotó: Kardos Gábor

A harmadik forduló második összecsapását Budapesten, a Kincsem Parkban rendezték meg. Házigazda volt a Wolves, vendég pedig a Győr Sharks. A hazaiak számára katasztrofálisan sikerült a felkészülés erre a mérkőzésre. Eleve nem került sor a héten meccshéthez méltó edzésmunka, ráadásul – főleg a védelemben – számos sérüléssel küzdöttünk (például a rendelkezésre álló 6 defensive back-ből egy volt teljesen egészséges). A kickoff előtt 5 órával derült ki az is, hogy a mérkőzésre nem lesz rúgó játékosunk. Ha mindez nem lett volna elég, a bemelegítés során megsérült Ágota Balázs válogatott linebacker és Thurzó Márk válogatott defensive lineman is. A kifejezetten borzasztó előjeleken az sem segített, hogy bár a Rögbi Stadion egy nagyon szép és tényleg remek pálya, azonban rövid (a 10 yard ezen a pályán 7,6 méter volt a hivatalos 9,14 helyett, ez pedig a defense szempontjából sosem jó). 

A mérkőzésen aztán egyáltalán nem az történt, amit az előjelek szerint várni lehetett volna. Az offense-ek szenvedtek, a defense-ek pedig állták a sarat. Félidőre tovább romlott a helyzetünk, az eleve sérülten játszó irányító Bencsics Márk a második félidőben már nem tudott pályára lépni, ezért helyette a múlt héten Svájcban már a felnőttek között bizonyító Tóth Levente volt kénytelen elfoglalni az irányító szerepkört. Úgy vélem, nagyon szépen megállta a helyét. A mérkőzés egyébként végig nagyon szoros és izgalmas volt, ráadásul 35 másodperccel a vége előtt a Sharks-nak még volt esélye megfordítani a mérkőzés állását (durván beköszönt a Cowbells elleni mérkőzés flashback-je), azonban negyedikre a passzt José Zamudio linebacker leütötte és így egyetlen térdelésre voltunk a győzelemtől. Izzadtságszagú, kínkeserves győzelem volt, de erre a győzelemre nagyon nagy szükségünk volt. 

Fotó: Kutasi Petra

Tóth Levente mellett a védelemben is ki kell emelnem két játékost. A középső linebacker Homoki Balázs már tavaly is bemutatkozott, ennyi játékidőt azonban még nem kapott, mint tegnap. Az elmúlt időszakban remek formában lévő Kardos Kolos (OLB) pedig ezen a meccsen léphetett először pályára kezdőként a legmagasabb osztályban. Mindketten nagyon dicséretes munkát végeztek.

A Wolves-Sharks mérkőzés egyébként mindkét csapat számára sorsdöntő volt. Ahhoz, hogy ne kelljen számolgatni, a Wolves-nak mindenképpen nyernie kellett, míg a Sharks csak úgy szövögethetett rájátszás-álmokat, ha megveri a Wolves-t. A 16-13-as Wolves győzelem biztossá tette, hogy a Sharks a három vereségével már csak az utolsó helyen végezhet a bajnokságban (ha meg is verik a Cowbells-t az utolsó meccsen, pontegyenlőség csak a Wolves-szal és a Steelers-szel alakulhat ki, viszont mindkét csapattól kikaptak, így a tie-breakerben alul maradnak), míg a Wolves, az Enthroners, a Cowbells és a Steelers biztos elődöntős résztvevő. 

A tabella állása (Diagram: Hungarian Football)

De az, hogy az elődöntőben ki kivel játszik majd, az még nagy kérdés. Egyelőre az Enthroners (2-0) és  Cowbells (2-1) lépéselőnyben vannak az 1-1-gyel álló Wolves és Steelers előtt. A miskolciaknak kemény sorsolásuk van hátra, hiszen még a Wolves-szal, végül az Enthoners-szel kell játszaniuk, de a Wolves-nak is hátra van még az Enthroners és ugye a Steelers. A Cowbells az utolsó alapszakasz meccsét a Sharks ellen vívja – az ellen a Sharks ellen, akiknek maximum presztízs kérdés lehet már csak a meccs. Ha szigorúan ragaszkodunk a papírformához és abból indulunk ki, hogy az Enthroners megnyeri minden alapszakasz meccsét, akkor, ha a Cowbells az utolsó mérkőzése eredményétől függetlenül második helyen zárja az alapszakaszt, a Wolves-Steelers összecsapás pedig dönteni fog a harmadik hely sorsáról. Azonban, ha az Enthroneres botlik, akkor nagyon izgalmas lehet még az alapszakasz vége. 

Diagram: Hungarian Football


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése