2019. június 2., vasárnap

Vége a HFL alapszakasznak

Töredelmesen belátom, hogy tévedtem. Azt gondoltam még a szezon elején, hogy a csapatok egyáltalán nem lesznek motiváltak annak következtében, hogy a lebonyolítás szerint minden csapat rájátszásba jut. Nem így lett. Bár a Miskolc Steelers-nél tényleg felfedezhető volt szerintem egyfajta motivációvesztés az alapszakasz közepénél, de a csapatok többsége becsülettel végigdolgozta az alapszakaszt, jobb és kevésbé jó mérkőzésekkel kiszolgálva a közönséget. 

Fotó: Weisz Tamás
Természetesen a Makers' Mark HFL utolsó fordulója is tartogatott izgalmakat és eldöntésre váró kérdéseket.

Két csapat pozíciója ugyebár eleve adott volt, a Budapest Wolves első helye és a Kijev Capitals negyedik helye már a forduló előtt is garantált volt. Azt a kérdést viszont az utolsó fordulóban kellett elbönteniük a csapatoknak, hogy melyik lesz az a csapat, amelyik második helyen végez az alapszakaszban, és így egy héttel hosszabb felkészülési időt kap az elődöntő előtt. Ennek a kérdésnek az eldöntése a Fehérvár Enthroners és a Budapest Cowbells kezébe került. A tét alapján azt lehet mondani, hogy bár az alapszakasz utolsó meccsét játszotta a két csapat, mégis egy rájátszás mérkőzésre került sor. (A Cowbells így már a második rájátszás jellegű alapszakasz meccsét játszotta idén.) Az egyértelmű volt, hogy mindkét csapat a második helyre utazott. Egy feszült hangulatú, hibákkal teletűzdelt összecsapásra került sor. Gombos Bence, az Enthroners irányítója is adott el labdát, Váry Tamás passzát is kétszer halászta le az ellenfél, ráadásul kulcsszituációkban. 

Fotó: Pix by Tomi
Az első negyedet 6-0-ás vezetés birtokában zárta a fehérvári csapat, Gombos Bence passzát Ryan Tuiasoa váltotta pontokra. Az előnyt még növelhették volna az első félidőben, azonban Baksa Ferenc field goal kísérletét leblokkolta a Cowbells special teamje. A harmadik játékrészben egy fumble-t követően Oláh Richárd linebacker kapta fel a labdát és nyargalt az end zone-ig. Ezzel egyenlített a Cowbells (sőt, az extra ponttal meg is fordították az állást). A harmadik negyed végén ismét Gombos Bencétől indult a passz, amit Tóth Nándor elkapó kapott el az end zone-ban. Az utolsó játékrészre 12-7-es állással fordultak a csapatok. Kevéssel a vége előtt Váry a red zone-ban saját játékosát is megtalálta, Mészáros Márton elkapó ismét kulcsembernek bizonyult. 12-13-as eredmény mellett a Cowbells megkísérelt egy két pontos kísérletet, azonban nem jártak sikerrel. A mérkőzés utolsó drive-ját az Enthroners vezette és clock management szempontjából elég érdekesen alakuló támadósorozatot vezettek. Egy videóbírós szituáció is szerepet kapott, végül pedig mezőnygól pozícióba került a hazai csapat. Baksa Ferenc nagyon hosszú mezőnygólokra is képes, azonban ez alkalommal a fehérvári special team második alkalommal is hibázott, ezt a kísérletet is leblokkolta a Cowbells. Nyert a Cowbells és ezzel második helyen zárta az alapszakaszt. Az Enthroners pedig várhatta a vasárnap délutánt, hogy kiderüljön, kik ellen játszanak a wild card körben.

Forrás: Hungarian Football
Mint említettem, a Wolves-Capitals összecsapásnak nem volt konkrét tétje. Az eredménytől teljesen függetlenül meg volt már mindkét csapat végső alapszakasz-helyezése. Ettől függetlenül is hamar kiderült: mindkét csapat nyerni ment a Rozsnyay úti pályára.
Az első két offensive drive kicsit tapogatózó jellegű volt, mind a kijevi csapat, mind pedig a Wolves offense-e 3&outtal zárult. A Capitals második drive-jában azonban már tudott haladni és mezőnygól távolságba kerültek a vendégek - melyet azonban kihagytak. A visszaszerzett labdával az offense-ünk már élni tudott és Bencsics Márk Gecser Mátéval összejátszva szerzett vezetést. (7-0)
A második negyed elején a Capitals offense-ét sikerült ismét gyorsan leparancsolnunk, majd az újabb lehetőséggel az offense megint élni tudott, ezúttal egy szép drive végén Bartos Ferenc kapta el a Bencsics passzát és táncolt vele az end zone-ig. (14-0) Rögtön a következő drive-ot a Capitals egy mély passzal indította, amit a cornerback-ünk elnézett, így közelebb tudott férkőzni ellenfelünk. (14-6) Bár nehéz lenne egy play alapján azt mondani, hogy megroppant volna a védelmünk, de ha így is lett volna, az offense akkor is ott volt nekünk és kisegített a bajból. Egy remek visszahordást követő felépített drive-ot - mint idén már sokadszor - Danku Dávid rövid touchdown futása zárt le. (21-6) 

Fotó: Weisz Tamás
A védelemben a game planem az volt, hogy a kijevi futójátékot semlegesítsük először. Azért döntöttem így, mert az elmúlt három mérkőzésen a Capitals running backje 7.4 yard/run átlagot produkált, ami elég ijesztő. Persze a hatékony futójáték alapja az, hogy ijesztően jó elkapói vannak a Capitals-nek, így a passzjáték alapozza meg a futójátékot. Nos, a game plan annyira jól sikerült, olyan szinten tudtuk semlegesíteni a futójátékot, hogy az ötödik drive-ra már runningback nélkül állt fel a Kijev. Bevallom, az empty backfieldre és az 5 receiveres formációra nem voltam felkészülve és a drive azzal telt, hogy próbáltunk rájönni, hogy vajon melyik coverage lehet a leghatékonyabb fegyver ez ellen a formáció ellen. Viszonylag alacsony hatásfokkal dolgozott a védelmünk ekkor, a Capitals könnyedén gyalogolt végig rajtunk, majd a goal line előtt néhány yarddal az irányító megtartotta megának a labdát és befutott az end zone-ba. Bár eddig láthattuk, hogy elég gyenge az ukránok field goal csapata, ennek ellenére a védelem nem volt felkészülve a trükkös field goalra, így a Capitals kísérletét siker koronázta. (21-14) Az első félidő utolsó drive-ját a Wolves-offense vezette és bár mezőnygól távolságba kerültünk, a long snap rosszul sikerült, így nem sikerült ténylegesen rúgnunk.

Fotó: Weisz Tamás
A félidőben volt időnk átbeszélni Iványi Márton defensive back coach-csal a 5-WR set elleni taktikánkat, valamint a játékosokat is felkészítettük arra, ami várható lesz a második félidőben. A második félidőt a mi offense-ünk kezdte és egy hosszú drive végén Szatlmayer Richárd futott touchdownjával tovább nőtt a különbség a két csapat között. (28-14) Ismét a védelmünk lépett fel a pályára és bevallom, elég komoly izgalommal vártam, hogy hogyan fog működni az átbeszéltek szerint a védelmünk.

Fotó: Koncz Dezső
A rövid passzoknak és a missed tackle-öknek köszönhetően több first downt is elért a kijevi offenzíva, aztán jött a menetrendszerinti hosszú passz. Sikeres volt a pass rush is, Homoki Gergely linebacker nagyon közel tudott férkőzni az urkán irányítóhoz, Madarassy Richárd safety pedig tökéletes helyen volt ahhoz, hogy lehalássza a passzt. A megszerzett labdával az offense ezúttal is élni tudott és a negyedik negyed elején Bencsics tökéletesen ívelte a labdát az end zone jobb sarkába, Elek Ádám kezébe. (35-14) Az eladott labda és a már három possessionös hátrány olyan helyzetbe hozta a Capitals-t hogy nem akartak kockáztatni. A második számú irányító lépett pályára és Troy Rice elkapó is az oldalvonalon túl maradt. A kialakított taktika így még jobban működött. A csereirányító kicsit lassabban engedte el a passzokat, ezért egyre nagyobb nyomást tudott rá helyezni a defensive line. A drive során Illés Álmos defensive end kétszer is sackelte az irányítót, második alkalommal a sackkel a labdát is sikerült kiütnie a QB kezéből, a szabad labdát pedig Borek Dávid szedte össze. Ez volt az első alkalom, hogy a megszerzett labdával az offense nem tudta tovább növelni az előnyünket, Storcz András hatalmas (közel 70 yardos) puntjával ért véget a támadósorozat.  Hasonló eredménnyel zárult a Capitals támadása is. A mérkőzés utolsó pontjait Gecser Máté elkapott TD-je jelentette. (42-14)

Fotó: Weisz Tamás
Drive chart
Q1
CAP: 3 & out
WOL: 3 & out
CAP: Field goal missed
WOL: Pass TD (Bencsics-Gecser, PAT: Lyons) 7-0
Q2
CAP: 3 & out
WOL: Pass TD (Bencsics-Bartos, PAT: Lyons) 14-0
CAP: Pass TD (#2-#89, PAT missed) 14-6
WOL: Rush TD (Danku, PAT: Lyons) 21-6
CAP: Rush TD (#2, 2-point conversion good) 21-14
WOL: Field goal missed
Q3
WOL: Rush TD (Szatlmayer, PAT: Layon) 28-14
CAP: Interception (Madarassy)
Q4
WOL: Pass TD (Bencsics-Elek, PAT: Lyons) 35-14
CAP: Fumble lost (FF: Illés, FR: Borek)
WOL: Punt
CAP: Punt
WOL: Pass TD (Bencsics-Gecser, PAT: Lyons) 42-14

Statisztikákat sajnos ezen a meccsen nem volt lehetőségem írni.

Forrás: Hungarian Football
Vasárnapra maradt az alapszakaszt lezáró alsóházi rangadó. A két nyeretlen csapat, a Miskolc Steelers és a Győr Sharks találkozott egymással. A tét iinkább volt erkölcsi jellegű, mint tényleges, hiszen csak az volt a kérdés, hogy melyik csapat zár ötödik és melyik a hatodik helyen. A mérkőzés végül egy hatalmas pontzuhataggá változott. A Sharks ez alatt a meccs alatt több pontot szerzett, mint eddig az egész alapszakasz során, de a tavaly rettegett miskolci futógépezet is szépen kitett magáért.

Fotó: Miskolc Steelers
A két csapat végig fej fej mellett haladt és az utolsó pillanatig nyitott volt a győzelem kérdése. A két csapat összesen 12 touchdownt szerzett, bőven kiszolgálták a támadó foci szerelmeseit. A különbséget egy győri field goal jelentette a végén.

Forrás: Hungarian Football
Ezzel ötödik helyen végzett a Sharks, nyeretlenül, hatodik helyen zárta az alapszakaszt a tavalyi döntős Steelers.


Az alapszakasz végeztével kialakultak tehát a Wild Card kör párosításai:
Fehérvár Enthroners vs Miskolc Steelers (Fehérváron)
Kijev Capitals vs Győr Sharks (Győrben)
Bye-week: Budapest Wolves, Budapest Cowbells

Forrás: Hungarian Football
A párosítások kialakulásával most lehetőségünk van egy kis esélylatolgatásra is (megjegyzem, hogy ez egyértelműen szubjektív elemzés lesz). Azt gondolom, hogy az Enthroners-Steelers wild card mérkőzés nagyon egyértelmű, Enthroners győzelemre számítok. Sokkal izgalmasabb lehet a Sharks-Capitals meccs. Már a két csapat alapszakasz meccse is szoros volt, ezt várom a wild card meccstől is. Mégis, azt gondolom, hogy az ukránok nagy playekre való képessége esélyesebbé teszi őket. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy a Sharks erre a meccsre is meg tudja-e hívni a norvégiában élő elkapót, mert ha igen, akkor a részükről is lehet bőven nagy play. Mindentől függetlenül a Capitals győzelmét tartom valószínűbbnek. 
Fenti papírforma győzelmek esetén az elődöntőben a csapatok megismétlik az utolsó fordulót, annyi különbséggel, hogy a Cowbells lesz a hazai csapat az Enthroners ellen, míg a Capitals ismét a Wolves-hoz utazik. 
Ezek tehát az eshetőségek:

  • Megnyeri a wild card meccset az Enthroners és a Capitals: Wolves-Capitals és Cowbells-Enthroners elődöntőkre kerül sor
  • Győz az Enthroners és a Sharks: Ebben az esetben Wolves-Sharks és Cowbells-Enthroners elődöntőkre kerül sor,
  • Győz a Steelers és a Capitals: Az elődöntők párosítása: Wolves-Steelers, Cowbells-Capitals,
  • Győz a Steelers és a Sharks: A Steelers a Wolves-hoz utazik, a Cowbells vendége pedig a Sharks lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése