2019. április 19., péntek

Nagypénteki HFL-forduló

A nagypénteki munkaszünetnek köszönhetően a hosszú hétvégét HFL-meccsel kezdhették meg azok, akik a ragyogó napsütésben kilátogattak a Budapest Wolves otthonába. A Farkasok ugyanis a HFL második fordulójában a Győr Sharks-ot látták vendégül. 
Számomra egyébként kifejezetten érdekes volt a mérkőzés, hiszen sok idő után újra defensive coordinatorként vezethettem csapatot HFL mérkőzésen (utoljára 2014. október 25-én, éppen a Wolves ellen volt DC-ként HFL meccsem), ugyanis Miakich Gábor, a csapat defensive coordinatora családi elfoglaltások miatt távol volt kénytelen maradni. 




A hosszú bolzanoi hétvége után - köszönhetően a csonka hétnek is - viszonylag rövid idő állt rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk a Sharks ellen. Ráadásul egyetlen mérkőzést játszott eddig a jelenlegi felállásával a győri csapat (az is egy elég gyengére sikerült szezonnyitó volt a Fehérvár Enthroners ellen), így sok elemezni valónk nem volt, a rendelkezésre álló adatok alapján készítette fel Kovács István az offense-t, én pedig a védelmet. 

Fotó: Pix by Tomi
A Fűzővel kifelé power rankingjén ugyan mi első helyen álltunk a második forduló előtt, a Sharks pedig az utolsón, mégsem vehettük félvállról a mérkőzést. Ennek megfelelően kezdtük a mérkőzést. Egy gyors drive végén Bencsics Márk passzát kapta el Storcz András. (7-0) Egy gyors megbeszélést követően úgy döntött Kovács István vezetőedző, hogy egy onside kick-kel megkíséreljük tovább növelni az előnyünket. Ben Lyons sikeresen meg is rúgta az onside kick-et, mi pedig vissza is szereztük a labdát. Ezzel ismét az offense került a pályára és a lehetőséggel a támadóink éltek is, Bencsics ezúttal kis szerencsével (Storcz Andráson keresztül) juttatta Bartos Ferenc kezébe a TD-passzt. (14-0) Az első negyedben egyetlen alkalommal volt lehetősége a győri offense-nek pályára lépni. Jeremiah Aycock import irányító már az Enthroners ellen sem volt meggyőző, ellenünk sem játszott túl jól. Nem úgy mint Alexander Ford. Az elkapó érdekes úton került a Sharks-hoz. Norvégiából csak a hétvégére érkezett Magyarországra, a meccs után utazik is vissza a családjához. Ha szerencséje van a győri egyesületnek, akkor ezt az utazást még néhányszor meg tudják szervezni, ugyanis Ford volt a győri csapat (legalábbis az offense) legjobbja. Magas, fizikális, gyors és ügyes. Meg is nehezítette a dolgunkat - főleg, hogy nem tudtunk készülni rá. Az első drive-ban azonban ez még nem domborodott ki, Aycock passza Nemes Nátán cornerback kezében landolt. Az interception után az offense, visszakapva a labdát, mezőgólig haladt előre, ott pedig Lyons sikeresen rúgta a labdát a két pózna közé negyedik downra. (17-0)

Fotó: Pix by Tomi
Megnyugtató, három labdabirtoklásnyi előny birtokában fordulhattunk rá a második negyedre. Bár a futás ellen kifejezetten sikerresen védekeztünk egész mérkőzésen, a pálya szélére, mélyen feldobott passzok többször is nehéz helyzetbe hoztak minket. A második győri támadó sorozat végül egy rövid touchdown-futással ért véget. (17-7) Ezt követően jött el az első olyan offensive drive-unk, ami nem zárult pontszerzéssel. Negyedik kísérletre egy fake punttal próbáltunk tovább haladni, de sajnos túl hamar indítottuk el a játékot, ezért nem sikerült meglepni ellenfelünket, végül a negyedik downon elveszítettük a labdát. A Sharks offense rövid játékokkat és mély passzokat kombinálva próbált előre haladni, azonban Aycock passza ezúttal is célt tévesztett, Madarassy Richárd safety halászta le a passzt. A megszerzett labdát az offense ezúttal is pontokra tudta váltani. A sérüléséből visszatérve egyre jobb formában játszó Elek Ádám futott hatalmas touchdownt Bencsics Márk passzából. (23-7)
A Sharks folytatta a korábban megkezdett game plant, de sikeresség tekintetében sem változott sokminden, ezúttal - az egyébként törött mutatóujjal játszó - Bicskei Dániel linebacker érkezett kiváló ütemben és halászta le az irányító passzát. A megszerzett labdával ráadásul hosszan sikerült is visszafutnia, sajnos Borek Dávid a 2017-es évet idézve (akkor sok ilyet láttunk tőle) szabálytalankodott a visszahordás során, így hiába nyargalt a válogatott Bicskei. Az első olyan labdaszerzésünk volt ez, ahol a megszerzett labdából az offense nem tudott pontot szerezni, puntra kényszerültünk. A félidő utolsó drive-ja ismét interceptionnel zárult, ismét Nemes Nátán cornerback helyezkedett remekül. 

Fotó: Pix by Tomi
A nagy előny birtokában jó hangulatban telt a félidő, de tudtuk, hogy még közel sincs vége a dolgunknak. A harmadik negyedben kőkeményen kezdett be a védelmünk, három kísérlet után le is parancsoltuk a győri offense-t a pályáról. A támadóink pedig ismét jöttek-láttak-győztek, Bencsics Márk passzát ismét Elek Ádám értékesítette. (30-7) A Sharks offense-én egyre nagyobb volt a nyomás, kénytelenek voltak már a negyedik kísérletre is rámenni, ha meccsben akartak maradni - azonban azt is levédekeztük. A Wolves offense pedig ismét nagyon szépen dolgozott, majd a drive végén hosszú-hosszú kihagyás után Danku Dávid futott touchdownjával növeltük az előnyünket. (37-7) A négy labdabirtoklás hátrány tudatában sem tette fel a kezét a Sharks, nagyon dícséretes volt, hogy milyen fegyelmezetten dolgoztak tovább. Ennek eredménye egy hosszú passz volt Aycocktól Fordnak. (37-14) Kétségbe nem kellett esnünk, de kellett egy kis idő, hogy rendezzük a sorainkat a védelemben. Bencsics Márk azonban máshogy gondolta, jó félpályán keresztül szlalomozott a győri védők között és szerzett touchdownt. (44-14) 

Fotó: Pix by Tomi
30 pontos előny birtokában fordultunk rá az utolsó játékrészre. A Sharks lassan haladt előre - ami persze számunkra teljesen megfelelő volt -, azonban a Wolves-térfél közepén ismét megtorpantak és negyedik downra Aycock ötödik alkalommal is interceptiont dobott, Homoki Gergely linebacker döntött úgy, hogy a kezébe dobott labdát elkapja. Az offense pedig ismét köszönte a lehetőséget és Elek Ádám harmadik touchdown elkapását is megszerezte Bencsics Márk passzából. (51-14) Az utolsó negyed közepétől így életbe lépett a mercy rule és futó óra mellett fejeződött be a mérkőzés. Ekkora lehetőséget kaptak a cserejátékosok, és a garbage time-ban a Sharks még tudott szerezni egy hosszú futott touchdownt. (51-21) A mérkőzést végül a Wolves támadó sorozata zárta le. 

Fotó: Pix by Tomi
Mindenképpen fontos kiemelni, hogy míg a Miskolc Steelers és a Bolzano Giants ellen az offense nem volt túl acélos, addig most megmutatták Bencsicsék, hogy mit tudnak. Ugyan sokat az offense munkájából nem láttam, de a felpakolt 7 touchdown és egy field goal mindenképpen nagyon jó teljesítmény. Bár Bencsics Márk fémjelezte passzjáték elvitte a show-t, de fontos kiemelni Szatlmayer Richárd, Benke Ábel és Gombos Dávid futójátékát is.
Defense oldalon a mutatott játékkal nem vagyok elégedetlen. Bár a 21 kapott pont nagyon sok, de ha figyelembe vesszük azt, hogy abból az egyik már garbage time-ban született, akkor máris nem olyan vészes. Kiváltképp, hogy gyakorlatilag a játék egyetlen szegmensével - a mély passzokkal - volt csak gondunk, ez kifejezetten bizakodásra ad okot a jövőt illetően. 
Ráadásul valójában ez volt az első igazi mérkőzése a két import játékosunknak, hiszen a Giants ellen egyetlen edzésen vettek csak részt. Marcus Brown cornerback iszonyú lelkesen játszik, mindent belead, de még nincs teljesen tisztában a rendszerrel. Bernard Dawson linebackert az első félidőben a defensive line-ban játszattam, de nem igazán tudott hozzátenni a pass rush-hoz és ettől elég kedvetlennek is tűnt. A második félidőben már szélső linebacker pozícióba állítottam és már több jó megmozdulást is láttam tőle. Amint belejönnek a rendszerbe és felveszik a ritmust, hasznos tagjai lehetnek a farkasfalkának. 

Grafika: Hungarian Football
A mérkőzés drive chartja:
Q1
WOL: Pass touchdown (Bencsics-Storcz, PAT: Lyons) 7-0
WOL: Pass touchdown (Bencsics-Bartos, PAT: Lyons) 14-0
SHA: Interception (Nemes)
WOL: Field goal (Lyons) 17-0
Q2
SHA: Rush touchdown (Aycock, PAT good) 17-7
WOL: Turnover on downs
SHA: Interception (Madarassy)
WOL: Pass touchdown (Bencsics-Elek, PAT missed) 23-7
SHA: Interception (Bicskei)
WOL: Punt
SHA: Interception (Nemes)
WOL: End of half
Q3
SHA: 3 & out
WOL: Pass touchdown (Bencsics-Elek, PAT: Lyons) 30-7
SHA: Turnover on downs
WOL: Rush touchdown (Danku, PAT: Lyons) 37-7
SHA: Pass touchdown (Aycock-Ford, PAT good) 37-14
WOL: Rush touchdown (Bencsics, PAT: Lyons) 44-14
Q4
SHA: Interception (Homoki)
WOL: Pass touchdown (Bencsics-Elek, PAT: Lyons) 51-14
SHA: Rush touchdown (#99, PAT good) 51-21
WOL: End of game

Kiemelkedő egyéni statisztikák:
Bencsics Márk (QB) 5 pass TD, 1 rush TD
Elek Ádám (WR) 3 rec. TD
Ben Lyons (K) 1 FG, 6/7 PAT
Homoki Gergely (LB) 1 INT, 3 tackle
Nemes Nátán (CB) 2 INT, 1 tackle
Bicskei Dániel (LB) 1 INT, 0,5 sack, 2 tackle
Gyulafalvy Máté (DL) 0,5 sack, 1 tackle
Bíró Szabolcs (DL) 3 tackle, 2 PD

Fotó: Pix by Tomi
Most a Wolves elsőszámú kerete viszonylag hosszabb szünetet kap, ugyanis legközelebb három hét múlva lépünk pályára legközelebb. Akkor az ellenfelünk a Fehérvár Enthroners lesz, a fehérvári First Fielden csapunk majd össze velük. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése