2019. április 16., kedd

CEFL Cup szereplés

Amikor idegenben – főleg távoli idegenben – játszunk, általában a buszon hazafelé meg szoktam írni a beszámolómat az adott mérkőzésről. Bár az időmbe ezúttal is bőven belefért volna, hiszen az a 10 órányi buszozás haza Bolzanóból sok mindenre elég lett volna, de nem volt hozzá kedvem. A mérkőzés másnapján is néhányszor kezembe vettem a mérkőzésről készült jegyzeteimet, de nem vitt rá a lélek, hogy nekifogjak. Végül most rászántam magam, beszámolok röviden a Budapest Wolves CEFL Cup szerepléséről.

Grafika: Hungarian Football


Gondolom, az egyből lejött a bevezetőből is, hogy nem vagyok valami lelkes az utunkkal kapcsolatosan. Pedig nem így indultam neki a hétvégének.
Nagyon jó érzés volt újra felnőtt csapattal nemzetközi porondon játszani. Oké, az utánpótlás csapattal folyamatosan játszunk Ausztriában, viszont felnőttekkel utoljára 2014-ben utaztam külföldi mérkőzésre. Ráadásul Olaszországban még sosem játszottam mérkőzést. Emellett az elmúlt héten nagyon alaposan kielemeztem a Bolzano Giants játékát és kifejezetten bizakodó voltam. Mindent együttvéve lelkes voltam (egyedül a nagyon hosszúnak ígérkező buszút és az egyre erősödő náthám miatt nem volt felhőtlen a lelkesedésem).


A bolzanoi csapatról a videókon is kiderült, hogy nem egy rossz csapat, fizikális és gyors focit játszanak. Főleg a védelem volt nagyon kemény, az offense-üktől közel sem voltam elájulva. Egyszerű focit játszanak, de főleg a skill playereik nagyon meg tudják nehezíteni a védelmek dolgát. Láttunk már ilyet itthon is, úgyhogy nem kellett igazán kétségbe esnünk. Nyerhető meccs elé néztünk.

Fotó: Valentina Gallina
Persze voltak olyan tényezők, amik közel sem a mi malmunkra hajtották a vizet. Eleve nagyon kis létszámmal utazunk, 28 fő vett részt a face checken. Ráadásul a védelemből 6 kezdő hiányzott, és az offense-ben is voltak kisebb-nagyobb lyukak. Csere pedig egyik oldalon sem nagyon volt. Az is elég bosszantó volt, hogy valamiért Ben Lyons kickerünk (a Steelers elleni meccs hőse) nem kerülhetett rosterre a CEFL furcsa – és számunkra nagyon idegen – „import” szabálya miatt. (Megmondom őszintén én sem értem teljesen pontosan, de az a lényeg, hogy nem a nemzetiség számít elsősorban, hanem a külföldi foci-tapasztalat.) 

Fotó: Giuseppe Fongaro
Az első félidő ennek ellenére is jól indult. A két csapat keményen egymásnak feszült és egy komoly adok-kapokba állt bele a két csapat. Bár az elején kicsit meglépett a hazai csapat, hiszen offense-ünk az első drive-ot punttal, míg a másodikat 3 & outtal zárta, közben pedig a Giants két drive-ban is keresztül gyalogolt a védelmünkön, előbb egy passzal, majd egy futott TD-vel mattolva minket (13-0). A harmadik offensive drive-unkban aztán felébredtünk és Bencsics Márk remek passzát Elek Ádám váltotta 6 pontra (13-6).
A második negyedben a védelem is odatette magát, a hétvégén debütáló Marcus CB bravúros mozdulattal ütötte el a labdát az elkapó elől, amit Madarassy Richárd el is kapott. A megszerzett labdával élt is az offense-ünk, ismét Márk kezéből indult a passz és Gecser Máté elkapása nyomán egyenlítettünk (13-13). Rögtön ezután a bolzanoi offense megint remekül dolgozva gyalogolt végig a pályán és egy futott TD-nal visszavették a vezetést. Örülni nem tudtak sokáig, ugyanis a következő drive-ban Bencsics Márk harmadik TD-passzát is elkönyvelhette, ezúttal Storcz András volt az elkapó (19-19). A félidő utolsó jelenete az volt, amikor az olaszok import irányítója letérdelt.
Ahogy látszik is az eredmények alakulásából, sajnos Madarassy Kristóf háromból kettő extra pontot is elhibázott – persze a végeredményen ez nem sokat változtatott volna, de mindenképpen hiányzott Lyons a pályáról.

Fotó: Giuseppe Fongaro
A második félidőben aztán megtorpant az offense, köszönhetően főleg annak, hogy a védelembe behoztak egy játékost, akivel nem tudott mit kezdeni az offensive line-unk, az irányító és a running backek folyamatos nyomás alatt játszottak. Hiába dolgozott remekül a harmadik negyedben a védelmünk, előbb puntra kényszerítve az ellenfelünket, majd Madarassy Richárd révén egy második interceptiont is szerezve, az offense-ünk nem tudott élni a kapott labdákkal, kétszer puntoltak, egy alkalommal pedig negyedikre vesztettük el a labdát. A védelmünk nagyon sokat volt a pályán és a cserék hiánya miatt ez egyre jobban ki is merítette a defense tartalékait, a Giants egészen egyszerűen kivéreztette a védelmünket. Még a harmadik negyedben kaptunk egy futott TD-t is (26-19).
A negyedik negyedben aztán tényleg szinte végig a defense volt a pályán. Előbb sikerült egy drive-ot megállítani és ellenfeleinket mezőnygólra kényszeríteni, amit kihagytak. Az offense viszont 3 play után levonult. A következő hosszú drive végén kaptunk még egy passzolt TD-t (33-19), mely után, a kickoff során egyből labdát vesztettünk és mehetett vissza a védelem. Akkor sikerült a nagyon rövid pályán mezőnygólon tartani az ellenfelünket, de addig is súlyos percek pörögtek le az órán (36-19). Offense-ünk utolsó drive-ja is turnover on downs-szal végződött, így a hátralévő időt már ki tudta térdelni az ellenfelünk. 

Fotó: Valentina Gallina
Magabiztos, fizikális játékkal, azt gondolom, teljesen megérdemelten nyert a Bolzano Giants és jutott a CEFL Cup legjobb négy csapata közé. Bár azt gondolom, hogy ez egy nyerhető mérkőzés lett volna – ez az, ami miatt csalódott vagyok – ugyanakkor nem nőttünk fel a feladathoz, a továbbjutáshoz több kellett volna. A Giants-nek pedig nagyon bejött, amit terveztek. A mérkőzés után beszélgettem néhány játékossal és edzővel, megtudtam, hogy teljesen odáig voltak Bencsics Márk játékától és már a mérkőzés előtt az volt a game plan egyik legfontosabb eleme, hogy minél kevesebbet szabad Márkot a pályán hagyni. A második félidőben ez sikerült is nekik és győzelmet jelentett a számukra.

Mind offense, mind pedig defense oldalon számos tanulsággal szolgált a mérkőzés, van miből merítenünk, amikor a heti edzéstervet összeállítjuk.

(Mindeközben Budapesten a Cowbells is elbukott a CEFL Cup első körében, ők az orosz Moscow Spartans ellen maradtak alul. Ha lehet hinni a pletykáknak, ők még rosszabbul is jártak, mint mi, ugyanis a meccsen kiütötték Váry Tamás irányítót,valamint Bánfi Mihály és Magyar Ádám defensive falembereket. Nekik ezúton is jobbulást kívánok.)

Grafika: Hungarian Football
Most csak egy csonka hét áll rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk a következő ellenfelünkre. Nagypénteken lépünk pályára ugyanis otthon a HFL második fordulójában és azt a Győr Sharks-ot látjuk vendégül, akik ugyan nem voltak túl acélosak az első fordulóban az Enthroners ellen, azonban évek óta tapasztalható, hogy a bajnokság előre haladtával mindig egyre jobb formát mutatnak. Nem szabad őket leírnunk, nagyon komolyan készülünk ellenük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése