2016. augusztus 6., szombat

Csoda a gyepen

Gödöllő adott otthont az idei lacrosse Európa-bajnokságnak. Önmagában a tény, hogy kicsiny Hazánk megnyerte a rendezés lehetőségét, hatalmas dolog, lévén, hogy néhány szomszédos - és főleg távolibb - európai országhoz képest még csak gyerekcipőben jár itthon a sportág. Talán az sem lenne nagyon a valóságtól elrugaszkodott kijelentés, ha azt mondanánk, hogy 10 emberből jó, ha 4 tudja, hogy mi az a lacrosse.
A gödöllői Európa-bajnokság azonban feltette a lacrosse-t az itthoni sportpalettára, hiszen olyan olvasott médiumok foglalkoztak az EB-vel, mint a Nemzeti Sport, a 444, az Index és az Origo.


Ráadásul amellett, hogy egy nívós rendezvényt hozott össze Urbán Dávid (a magyarországi lacrosse első számú embere) és csapata, a szereplés is remek volt, bőven elvárás felett teljesítettek mieink.

Pedig nem volt könnyű dolga a magyar válogatottnak. A négy csoportból a "Halálcsoport" névre keresztelt A-csoportba sorsoltatott Magyarország, olyan kőkemény ellenfelek mellé, mint az "örökös Európa-bajnok" Anglia, vagy szintén az európai elitbe tartozó Németország, Lettország és Csehország (előbbi végül az 5. helyen végzett, utóbbi kettő pedig a 9. és 10. helyen osztozott az idei EB-n).

A kőkemény csoportban nem csoda, hogy nem sok babér termett a mieinknek. Bár remek rajtot vett a magyar válogatott és 11:8 arányban le tudtuk győzni Olaszország csapatát, azonban a kemény ellenfelek ellen már nem sikerült meglepetést elérni. Előbb Németország (1:18), majd Lettország (2:15) és Csehország (5:11) győzte le a magyar válogatottat, végül pedig Anglia gázolt át rajtunk (1:27). Az Anglia elleni 27:1-es meccs a csoportkör leggólgazdagabb meccse volt és az egész EB legnagyobb arányú győzelmét jegyezték ezzel az angolok. Bár a csoportkört záró, Anglia elleni meccs végeredménye nem erre enged következtetni, azonban válogatottunk mérkőzésről mérkőzésre egyre jobb játékot mutatott, egyre jobban összeszoktak a mieink és egyre hatékonyabb volt a csapat mind a támadás, mind pedig a védekezés tekintetében.
Magyarország az 1-4-es mérleggel az A-csoport ötödik helyén végzett. Az eredmény alapján egyértelmű volt, hogy nemzeti csapatunk legjobb esetben a 17. helyen végezhet a 24 csapatos mezőnyben. Így kezdődött a rájátszás.
Az alsóházi playoff első mérkőzésén Szlovénia ellen léptek a pályára a magyarok és meglehetős könnyedséggel, 12:4-re legyőzték dél-nyugati szomszédainkat. Ezután következett Dánia, akik Szlovákia legyőzésével jutottak tovább. Egy kemény meccsen 9:7 arányban sikerült rajtuk is keresztüljutnunk. Az alsóházi döntőben ellenfelünk Spanyolország volt, akiknek Olaszországon és Ausztrián keresztül vezetett hozzánk az utuk. A 17. helyért folyó döntőben remek, összeszedett játékkal, 13:6 arányban ütöttük ki spanyol ellenfeleinket és ezzel egy csodálatos eredményt könyvelhettünk el a válogatottunk debütáló tornáján.
Minden dícséret megilleti a nemzeti csapatunk játékosait!

(Fotó: Kocsány Kornél)
Itt érdemes kitérni egy pillanatra arra is, hogy kik alkották a válogatottunkat. Egyáltalán a nemzetközi szereplés ötlete, a válogatott felállítása a New Yorkban élő magyar származású George Rohonczy-tól származik. Ő már az Egyesült Államokban született, de édesapja magyar volt. A nemzetközi lacrosse szabályok értelmében amennyiben másodízig igazolható a nemzeti származás, úgy az lehetővé teszi a válogatottban való szereplést. George óriási toborzó munkát folytatott az USÁban és több válogatót is tartott a magyar felmenőkkel rendelkező amerikai lacrosse játékosok körében, érdemei a válogatott születésében elévülhetetlenek. Végül a magyar szövetséggel egyeztetve 10 amerikában élő játékos csatlakozhatott a magyar válogatotthoz, a játékosok többségét pedig a Budapest Blax lacrosse egyesület adta. Az amerikaiak között egyébként a legtöbben már játszottak együtt a magyar játékosokkal januárban, a New Years Cup keretében. Többek között ilyen volt a csapat legeredményesebb góllövője, Brad Jones, aki összesen 15 találatig jutott. A második legeredményesebb játékosunk Ryan Nagy volt 9 góllal és 4 gólpasszal. A legeredményesebb, Magyarországon játszó játékos a szupertehetséges Fűrész Dávid lett 8 góllal és egy gólpasszal.


A magyarországi lacrosse fejlődése és története szorosan összefügg - vagy legalábbis éveken keresztül szorosan összefüggött - az osztrák lacrosse-élettel, ezért értelemszerűen nyomon követtem a "sógorok" szereplését is. A "Sasok" is 1-4-es mérleggel, ötödik helyen zárták a csoportjukat (B-csoport), Dániát legyőzték, azonban Wales, Írország, Norvégia és Skócia ellen alul maradtak. Ezzel az eredménnyel ők is az alsóházi rájátszásban folytathatták az Európa-bajnokságot. Első mérkőzésünkön 10:3 arányban kiütötték Franciaországot, azonban a második mérkőzésen 8:10 arányban kikaptak a spanyoloktól. Ezzel a 19. helyért játszhattak az osztrákok helyosztót Dánia ellen, amit fölényesen meg is nyertek 13:3 arányban.

(Fotó: Österreichisches Herren Lacrosse Nationalteam)
Ma 13.00-tól az Európa-bajnokság bronzmérkőzését Wales és Finnország játsza, majd 17.00-tól jön a nagydöntő Anglia és Izrael részvételével.

UPDATE: Finnország 12:4 arányban legyőzte Wales válogatottját. Ezzel Wales lett a 2016-os Európa-bajnokság negyedik helyezettje, Finnország pedig bronzérmes!

UPDATE2: Anglia 7:6-ra megnyerte a nagydöntőt Izrael ellen. Az angolok ezzel megvédték európa-bajnoki címüket.

Az Európa-bajnok angol csapat (Fotó: Oskar Polak Sniperpix)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése