2016. május 27., péntek

Folytatódnak a magyar bajnokságok

Ez van, amikor az ember a szakdolgozat, vizsgák és államvizsga bűvkörében él... Elfelejti posztolni, amit már megírt...


Elmaradásomat pótolandó most egy poszton belül írok a Szekszárd Bad Bones és a Budapest Titans összecsapásáról, a Bodri Pincészet Divízió I és a FEZEN Divízió II állásáról, valamint a Cellect HFL alapszakaszának rövid összefoglalásáról.


Jubileumi tizedik mérkőzésemet játszottam le a Szekszárd Bad Bones vezetőedzőjeként. Azonban másképpen képzeltem el a Budapest Titans elleni összecsapást, mint ahogy az történt.
Az előzményekről azt mindenképpen érdemes tudni, hogy a Titans ellen egy esetleges vereség a rájátszásunkba került. Ezért igen fontos volt behúzni az idei második hazai mérkőzésünket. Sajnos a nagy tét sem vette rá a játékosokat, hogy azt az edzésmunkát nyújtsák, amit vártunk volna tőlük. Emellett irgalmatlanul rövid rosterrel vártuk a mérkőzést, szerintem ilyen kevés játékossal még nem játszottam meccset.
Érdekesség az is, hogy először fordult elő, hogy Kollár Balázs csapata ellen vezettem volna saját alakulatomat nagypályán (valamelyik Cellect Aréna Kupán már játszottam ellene). Ennek azért van jelentősége, mert Balu még jó régen, rövid játékos pályafutásom elején volt vezetőedzőm a Budapest Wolves II-nél.

Kollár Balázs, a Budapest Titans vezetőedzője (fotó: miskolcsteelers.hu)
Az időjárás nagyon nem kedvezett a mi játékstílusunknak, a tomboló szél és a szakadó eső jól megtréfálta az offense-ünk play-eit. (Persze az időjárás az ellenfelünket is pontosan ugyanúgy sújtotta.) Az első félidőben a támadóink csúnyán betliztek. Hiába szereztek rögtön az első playből touchdownt, utána semmi sem sikerült. Hibát hibára halmoztak és bár több alkalommal is eljutottak a Titans red zone-jába, nem sikerült a possessionöket pontokra váltani. Még Novakov Dávid is, akiről már elmondható, hogy a Bodri Pincészet Divízió I egyik legjobb running backje, két alkalommal labdát vesztett. Ellenben a védelem nagyon koncentrált és könyörtelen volt, kihasználta az ellenfél offense-ének hibáit. A Titans támadói nem igazán tudtak pozitív eredményt felmutatni. Így a félidőben 7-0-ás vezetés birtokában mehettünk pihenni.

A védelem jól dolgozott együtt (fotó: TEOL.hu)
Ha az első félidő csalódást keltő volt, akkor a második félidő egyenesen rémálomba illően kezdődött. A nyitó kickoffot nem sikerült a visszahordó csapatunknak megfogni és azt az ellenfél szedte össze. Bár védőink megálljt parancsoltak a budapesti offense-nek, de a field goal mégis sikerült. Hiába cseréltem le a hibát követő játékost, a helyére beállított csere a következő kickoffot is elejtette, amit megint az ellenfél szedett össze. Ezúttal, kb. 25 yardról be is masírozott a Titans offense-e az end zone-unkba. Ekkor átvéve a vezetést, 7-9 arányban vezettek vendégeink. 
Azt követően azonban sikerült összeszedni a játékosokat, az idő is jobbra fordult és teljesen megváltozott a játék képe. A védelem továbbra is kőkeményen állta a sarat, sőt, Kovács Máté linebacker révén még pontokat is gyűjtöttünk. Több hiba már nem fért bele, ezt az offense is tudta és egészen más, magasabb fokozatra kapcsoltak a srácok. Végül a negyedik negyedben összesen 30 pontot pakoltunk a táblára, úgy, hogy nem kaptunk egyet sem. 
Végül ezzel 37-10 arányban legyőztük a Titans-t. Ezáltal mi egy nagy lépést tettünk a rájátszás felé, míg budapesti riválisunk komoly bajba jutott a továbbjutást illetően.

Novakov Dávid fut (fotó: TEOL.hu)
Bár az edzéseken tapasztaltak alapján nem kell meglepődni, hogy ilyen rosszul kezdtünk, azonban az egy nagyon pozitív dolog, hogy hátrányból is, amikor a momentum az ellenfélnél volt, össze tudtuk szedni magunkat és fel tudtunk állni a földről, meg tudtuk fordítani a mérkőzést. Megkockáztatom, hogy ha olyan mentalitással és lelkesedéssel tudunk egész mérkőzésen játszani, ahogy azt tettük a negyedik negyedben, akkor nagyon komoly gondban lesz bármelyik divízió-riválisunk ellenünk.


Ezúttal a Budapest Cowbells második számú csapata ellen készülünk. A második számú csapatoknál mindig az okozza a legnagyobb fejtörést, hogy vajon hány játékos fog az adott meccsen lejátszani az első csapatból. Éppen ezért nehéz is volt kielemezni a Cowbells 2 játékát, mert kétszer ugyanazzal a csapattal nem léptek pályára, itt-ott mindig volt valami kis változás. A múlt hétvégén a Wolves 2 ellen pédául Rittinger Krisztián irányította a kolompolók offense-ét - aki ugyebár egy running back.
Egyébként nagyon kemény mérkőzést játszott egymás ellen a két top csapat második számú alakulata. A rendes játékidő 12-12-vel ért véget és 5 (igen, öt) hosszabbításra voltszükség, hogy döntés szülessen. Végül a Cowbells 2 keveredett ki győztesen az adok-kapokból.
Ez a hosszabbításos győzelem elképesztően nagy pszichológiai lökést jelenthet a csapat számára, így biztosan nem lesz könnyű dolgunk ellenük. Ráadásul leendő ellenfelünk vezetőedzője, Sergio Varela hozzáértő szakember, egy pillanatra sem szabad majd hátradőlnünk.
Még akkor is hajtanunk kell, ha úgy alakul, hogy sikerül ellenfelünktől ellépni, ugyanis nagyon fontos lesz az alapszakasz végén a megszerzett pontkülönbség. A Debrecen Gladiators két hete vereséget szenvedett a Dunaújváros Gorillaz csapatától, ami azt jelenti, hogy bár a hajdúsági csapat biztos rájátszás résztvevő, azonban a helyezésük (és ezáltal az, hogy hazai pályán játszhatnak-e), vélhetően a pontarányok függvénye lesz. Amennyiben a Gladiators és a Bad Bones is behúzza a hátralévő meccseit, akkor mindkét csapat 5-1-es mérleggel zárja az alapszakaszt és kettejük közötti pontkülönbség dönti el, hogy ki lesz a második és ki a harmadik. A Dunaújváros Gorillaz pedig két mérkőzéséből egyet kell, hogy megnyerjen, hogy - mint ahogy azt ma olvastam - sorozatban hatodik alkalommal is a Divízió I élén zárja az alapszakaszt. Ezen a hétvégén a Budapest Titans lesz az ellenfelük.
A hétvége másik érdekes összecsapása a két nyeretlen csapat, a Wolves 2 és a Mustangs tatabányai találkozója lesz. Amelyik csapat nyerni tud, az már biztos, hogy nem utolsó helyen fogja zárni az alapszakaszt.


Mint említettem a bevezetőben, röviden kitérek a Cellect HFL alapszaszára is. A múlt hétvégén ugyanis a magyar topliga alapszakasza véget ért. Számomra egy óriási meglepetés, hogy a Budapest Wolves nem jutott rájátszásba és ezt ráadásul már az utolsó előtti játékhéten is tudni lehetett. Múlt heti vereségükkel a Farkasok 1-4-es mérleggel a tabella utolsó helyén végeztek. Mióta van Magyarországon szervezett amerikai football és a Wolves elindult a hazai legmagasabb bajnokságban (volt egy év ugyanis, amikor nem indultak), olyan még nem volt, hogy ne jutottak volna rájátszásba, sőt döntőbe. Az utolsó helyük felettébb elszomorító és remélem, az illetékesek számára elgondolkodtató is. Az én véleményem ugyanis az, hogy borzasztóan túlvállalta magát az egyesület. Elindultak a HFL-ben, az osztrák Division 1-ban és az IFAF-Europe által szervezett Bajnokok Ligájában is. Emellett a "kiscsapatukat" beküldték a hazai Divízió I húsdarálójába. Szerintem ez túl sok, a jelek szerint nem rendelkezik jelenleg olyan játékosállománnyal a csapat, ami ezt a hatalmas terhelést elbírná. Nagyon sajnálom őket, hogy így alakult számukra ez a HFL, remélem, ki tudnak majd találni valami megoldást, hogy jövőre ne érje ekkora csalódás őket - már ha ez számunkra csalódás, mert ugye nem látok bele az ügyeikbe.
Mivel ez egy szubjektív blog, a saját véleményemet írom le. Ezért nyugodtan mondhatom, hogy a HFL legnagyobb meglepetése és leginkább örömteli eseménye az, hogy az Eger Heroes HFL-újoncként rájátszásba jutott, ráadásul harmadik helyen, 3-2-es mérleggel. Nagyon nehéz dolguk lesz az elődöntőben a Miskolc Steelers ellen, de nagyon drukkolok nekik.
Az alapszakasz élén igencsak meggyőző teljesítménnyel a Cowbells végzett. A fővárosiak igazán impozáns pontarányt is produkáltak, öt meccs alatt a szerzett és kapott pontok különbsége +70, ami elég jó. A leghatékonyabb támadó alakulat lett így a HFL-ben idén és messze a legjobb védelemmel is ők rendelkeznek. Egyedül az Eger Heroes tudta őket legyőzni. Az alapszakasz megnyerésével az elődöntőt hazai pályán játszhatják, ellenfelük a 2-3-as mérleggel végző Nyíregyháza Tigers lesz.
Második helyen végzett a Miskolc Steelers csapata szintén 4-1-es mérleggel, ők egyedül a tabella-első Cowbells ellen szenvedtek vereséget. Náluk inkább úgy működik a történet, hogy az offense igyekszik több pontot csinálni, mint a defense, utóbbi csapatrész ugyanis nem annyira acélos. A csapatot az sem segítette igazán, hogy import játékosukat, Dion Williams-et egy teljesen értelmetlen szabálytalanság következtében a MAFSZ örök életre eltiltotta a mérkőzésen való szerepléstől. Ráadásul úgy tudom, hogy az ügyet elküldték az IFAF-Europe-nak is, így lehet, hogy az amerikai játékos Európában sem léphet többet pályára.
Az elődöntőkre jövő hétvégén kerül majd sor.


Akkor már essen szó a FEZEN Divízió II-ről is. A Budapest Eagles és a Székesfehérvár Enthroners toronymagas esélyesei a legalsó ligának. Nem hivatalos álláspont, de úgy hallottam, az Eagles célkitűzése az, hogy ne is kapjanak pontot az egész bajnokság alatt - és lássuk be, erre van is esélyük. A másik véglet a Győr Sharks második számú csapata és az újonc Boda Troopers, akik még nem tudtak pontot szerezni idén. A hétvégén egyébként két rangadó-félét is játszanak a Div 2-ben. Egyrészt a 2-0-ás mérleggel álló Dabas Sparks csap össze a 2-1-es Szombathely Crushers-zel, mely meccs végeredménye nagyban befolyásolja, hogy melyik csapat fog tudni a rájátszás Wild Card körében hazai pályán játszani. Másrészt pedig egy alsóházi összecsapás is lesz a két, egyaránt 0-3-as csapat, a Boda Troopers és a Jászberény Wolverines között. A meccs győztese - bár rájátszásba jutásra nincs esélye egyik csapatnak sem - legalább azt elmondhatja magáról, hogy nem nyeretlenül zárt egy bajnokságot.

A mérkőzések végeredményei és a tabellák állásai a MAFSZ 2016 linkre kattintva elérhetők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése