2016. január 4., hétfő

Vége az NFL 2015/16-os alapszakaszának

Mivel az NFL utolsó játékhetén már nem szerveztek Monday Night mérkőzést, így magyar idő szerint ma hajnalban véget is ért a profi amerikai football bajnokság alapszakasza, egyúttal elkeltek a rájátszásbeli helyek és kialakult a playoff első körének párosítása is.

Az AFC főcsoportban két és fél csapat helye volt igazán bizonytalan. A “fél” csapat az Indianapolis Colts volt, akiknek a szerencsés csillagzat mellett az isteni szerencse is éppen csak elég lett volna rájátszásba kerülni - gyakorlatilag csak matematikai esélyük volt a playoffra. Ráadásul a Houston Texans síma, 30-6 arányú győzelmet aratott a Jacksonville Jaguars ellen, így a Colts minden esélye elpárolgott. A Texans megnyerte az AFC South csoportot és ezzel a negyedik helyen rájátszásba jutott. 
A New York Jets és a Pittsburgh Steelers egyaránt még futottak a Wild Card helyekért. A Jets volt jobb helyzetben, ugyanis egy győzelem (vagy akár egy döntetlen) esetén mindenki mástól függeltenül rájátszásba jutott volna, míg a Steelers-nek saját győzelme mellett a Jets vereségére is szükség volt. A pittsburghi csapat meg is tette a magáét, 28-12-re legyőzték a Cleveland Browns csapatát, Rex Ryan, a Buffalo Bills vezetőedzője pedig megtette azt a szívességet, hogy 22-17 arányban megverte korábbi kenyéradóját, így a Pittsburgh Steelers hatodik kiemeltként Wild Card helyet szerzett.
A New England Patriots kezében volt a lehetőség, hogy a rájátszás minden mérkőzését hazai pályán játszhassa (home field advantage), azonban a sérülésektől tizedelt (szó szerint) csapat rém gyenge játékkal 20-10 arányban kikapott a csoportrivális Miami Dolphins-tól. A főcsoport első helyének eldöntése ezzel a Denver Broncos kezébe került. A coloradoi csapat pedig köszönte és élt ezzel a lehetőséggel, hozta a kötelező győzelmet (27-20) a San Diego Chargers ellen. Ezzel a Broncos végzett az első helyen, a Patriots pedig második helyen jutott a rájátszásba, ők ketten kihagyják a rájátszás első fordulóját. 
Harmadik helyen végzett az AFC North csoportját fölényesen nyerő Cincinnati Bengals. Ők fogadják a Wild Card körben a hatodikként záró Pittsburgh Steelers csapatát.
Ugyebár negyedik helyen zárta az alapszakaszt az AFC South divízióban győztes Houston Texans. Az ő Wild Card ellenfelük az AFC West csoportban, a Broncos mögött második helyen záró Kansas City Chiefs lesz. 

Az NFC főcsoportban már nem volt nyitott kérdés a playoffban való részvétel tekitetében, azonban a sorrend még bizonytalan volt. 
A Carolina Panthers igencsak meggyőző játékkal legyőzte a Tampa Bay Buccaneers csapatát, így a liga legjobb, 15-1-es mérlegével a főcsoport élén zárt kiérdemelve a home field advantage jogosultságot. Az Arizona Cardinals is versenyben volt a hazai pálya előnyét jelentő első helyért, azonban egészen megdöbbentő, 36-6 arányú vereséget szenvedett a Seattle Seahawks ellen. A Cardinals így második, a Seahawks pedig hatodik helyen jutott rájátszásba. 
A Washington Redskins csoportgyőzelme az NFC East divízióban már a hét elején biztosított volt, így negyedik helyen jutottak playoffba, de biztonság kedvéért 34-23-ra legyőzték a csoportrivális Dallas Cowboys-t. 
A főcsoport legizgalmasabbnak ígérkező összecsapását vasárnap estére tűzték ki. Az NFC északi csoportjának csúcsrangadóján a Minnesota Vikings és a Green Bay Packers csapott össze. A tét végülis csupán presztízs jellegű volt, hiszen már mindkét csapat biztos rájátszás résztvevő volt, ráadásul biztos volt az is, hogy Wild Card meccset kell játszaniuk, azonban a helyezésekért és a divízió első helyéért küzdöttek a csapatok. Végül a Vikings 20-13-as győzelmet aratott, ezzel harmadik helyen jutott rájátszásba, míg a Packers ötödik lett.
A Vikings ezáltal a hatodik helyen záró Seattle Seahawks csapatát látja vendégül a Wild Card meccsen.
A rájátszásba negyedik helyen bejutó Washington Redskins-hez pedig a Packers alakulata utazhat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése