2016. január 18., hétfő

Két körön túl az NFL rájátszásában

Magyar idő szerint ma hajnalban véget ért az NFL 2015/16-os szezonja rájátszásának Divisional Round része, azaz a főcsoport elődöntők. Komolyabb meglepetés nem született, de izgalmas meccseknek lehettünk tanúi.


A Wild Card körben a Kansas City Chiefs durván kiütötte a Houston Texans csapatát (30-0). Bár a Texans hajtott, küzdött, de esélyük sem volt a remek napot kifogó Chiefs ellen. Brian Hoyer texas-i irányító 4 interceptionje sem segített sokat.
Az AFC másik mérkőzését egy végletekig kiélezett meccsen a Pittsburgh Steelers nyerte 18-16 arányban a Cincinnati Bengals ellen. Az eredmény pikantériája, hogy a Bengals néhány másodperccel a vége előtt megállította félpálya környékén a Steelers-t, azonban két buta unsportsmanlike conduct büntetés következtében mezőnygól távolságba került a pittsburghi csapat és Chris Boswell győztes field goalt rúgott.
Az NFC-ben szintén egy mezőnygólon múlt a Seattle Seahawks és a Minnesota Vikings végkimenetele. Csak fordított előjellel. A meccsen a védelmek domináltak, 10-9-es hátrányban, másodpercekkel a lefújás előtt a Vikings könnyű mezőnygól-kísérlethez jutott, azonban Blair Walsh nem egészen 30 yardról csúnyán mellélőtte (Jeff Locke, a Vikings field goal csapatában a holder a mérkőzésen második alkalommal állította le rosszul a labdát.) Nyert és továbbjutott a Seahawks.
A Washington Redskins és a Green Bay Packers összecsapása elég egyértelmű wisconsini fölényt hozott. A Packers 35-18 arányban nyert és továbbjutott.

A Divisional Round első AFC meccsén a Kansas City Chiefs a New England Patriots-hoz utazott. Bár nagyon szoros mérkőzés alakult ki, azonban a Patriots végig magabiztosabban játszott és megérdemelten nyerték meg az összecsaptást 27-20 arányban.
A másik AFC meccsen a Peyton Manning által vezetett Denver Broncos 23-16 arányban legyőzte a Pittsburgh Steelers csapatát.
Az NFC-ben hihetetlenül kezdődött a Carolina Panthers és a Seattle Seahawks összecsapása. Az első félidőben a Panthers-nek minden sikerült, 31 pontot szereztek, amire a Seahawks-nak nem volt válasza. A második félidőben minden megfordult. Talán a pszichológiának köszönhetően, talán a coachingnak, de a Seahawks 24 pontot szerzett, amire ezúttal a Panthers nem tudott válaszolni. Végül a történelmi fordításra nem került sor, nyert a Panthers.
A Green Bay Packers és az Arizona Cardinals végig fej fej mellett haladt, a rendes játékidő végén 20-20-ig jutottak. A hosszabbításban aztán Carson Palmer csapata touchdownt szerzett és 26-20-as végeredménnyel főcsoportdöntőbe jutott.
(Fotó: ESPN)
Az AFC főcsoport döntőjének párosítása tehát: Denver Broncos vs New England Patriots
Az NFC főcsoport döntőjének párosítása: Carolina Panthers vs Arizona Cardinals 

Az idei rájátszás több, főleg statisztikailag vagy történelmileg érdekes párosítást és eredményeket hoz. (Mondjuk a statisztikaimádó amerikaiknál ez nem annyira meglepő, mindig elő tudnak húzni a kalapból olyan dolgokat, amire korábban még nem volt példa az NFL-ben). Íme néhány fun fact:
- Indult azzal a dolog, hogy meglepő módon az idei Wild Card körben mind a négy mérkőzésen az idegenben játszó (azaz alacsonyabban rangsorolt) csapat jutott tovább. A Divisional Roundban pedig mind a négy mérkőzésen a hazai, azaz a magasabban rangsorolt csapat lépett tovább, az összes Wild Cardos csapat kiesett.
- Míg a Wild Card kör négy meccsén összesen 50 pont különbség született (igaz, abból két mérkőzésen mindösszesen 3), addig a Divisional Round 4 mérkőzésén csupán 27.
- Az idei rájátszásban eddig egyetlen hosszabbításos mérkőzésre került csak sor.
- Rob Gronkovski az első tight end a liga történetében, aki 8 rájátszásban szerzett touchdown elkapással büszkélkedhet.
- Mindkét főcsoportdöntőt az alapszakasz két legeredményesebb csapata vívja.
- A négy, főcsoportdöntőbe jutott csapat irányítói közül hárman (Peyton Manning, Carson Palmer, Cam Newton) első helyen (1/1-es választottként) keltek el a drafton. A negyedik irányító, Tom Brady a 199. választott volt a maga idejében.
- A Super Bowlok 50 éves történetében idén először fordul elő, hogy két korábbi Heisman Trophy győztes találkozzon a főcsoportdöntőben (Carson Palmer - 2002 és Cam Newton - 2010)
- Tom Brady és Peyton Manning 17. alkalommal csapnak össze.
- Az elmúlt 13 szezonból 8 alkalommal vagy Tom Brady vagy Peyton Manning képviselte az AFC főcsoportot.

(Fotó: nfl.com)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése