2015. július 5., vasárnap

Külföldre került a HFL-cím

Bár a közel háromezer néző alig több, mint a fele a tavalyi HFL döntőn mért létszámnak, mégis remek hangulatot varázsolt a közönség a BVSC Stadionba tegnap. Azok, akik a kánikula ellenére is a strand helyett a X. Hungarian Bowlt választották, nem hiszem, hogy rosszul döntöttek volna. 
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)


Már egy órával a mérkőzés kezdete előtt a lelátó fedett - ezáltal árnyékos része - kezdett megtelni és a kickoffig az oldalkarélyon is egyre nagyobb tömeg helyezkedett el. A vendég (de hivatalosan hazai) Bratislava Monarchs közel száz főt számláló szurkolótábora a szemközti kis lelátón napozott.
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
A rendezvény első nagy pozitívuma a Himnusz volt. Mivel nem nézem az itthoni éneklős műsorokat, ezért fogalmam sincs, ki volt a lány, aki elénekelte a Himnuszt, de valamelyik ilyen műsor győztese volt. Emellett gyönyörűen énekelte el nemzeti énekünket.
Utána pedig jöhetett maga a mérkőzés.
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
Rögtön, a mérkőzés első drive-jában megtudtuk, mire képes a pozsonyi offense és mire a Wolves defense-e. Két hosszú passzal kezdett a Monarchs. Ferni Garza, a Bratislava elképesztő fizikai adottságokkal rendelkező amerikai irányítója két hajszálpontos passz küldött honfitársa, Paul De Pass kezeibe, aki nem mellesleg a mezőny legjobb elkapója. Nagyon feltűnő volt, hogy a Wolves egy új coverage-sémával készült a mérkőzésre - és nagyon hamar kiderült, hogy ez a séma nem fog működni a remek és pontos pozsonyi passzjáték ellen. Két play után azonban megtudtuk, hogy a Wolves védelem nagy erőssége a futások megállítása. Köszönhetően többek között Kordován Csaba (Wolves, DT) remek játékának, a Monarchs négy kísérletből sem tudta megtenni a magyarok end zone-jáig hátralévő 2 yardot. 
Szorongatott helyzetből indulhatott neki tehát első offensive drive-jának a Wolves. Számomra nagy öröm volt, hogy Kovács István vezetőedző végre olyan offense game plant állított össze, amivel ténylegesen ki tudja használni Bencsics Márk irányító remek, és itthon egyedülálló adottságait. Hajszálpontosan passzolt, elsősorban Elek Ádámnak és Gecser Máténak. Emellett Darrell Lynn Tate amerikai runningback csodás gyorsaságát és irányváltásait követhettük nyomon, melyekkel bőven szerezte a yardokat. Az első drive végén Márk egy 6 pontot érő passzt varázsolt Elek Ádám kezébe és a budapesti csapat megszerezte a vezetést.
Elek Ádám (Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
Majdnem az egész mérkőzésre igaz volt, hogy az offense fal remekül dolgozott a Farkasok oldalán, ennek köszönhető, hogy Bencsics Márk végül 5 TD passzt adott, négyet Elek Ádámnak, egyet Gecser Máténak. Azonban a pozsonyiak egyre jobban védekeztek a futások ellen, talán a Wolves offense fala is elfáradt a második félidejére, így a mérkőzés második felére sokkal limitáltabban működtek Tate és Lenner Péter futásai.
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
A másik oldal offense játékában azt lehet kiemelni, hogy elképesztően konzisztens volt az egész mérkőzés alatt. Sajnos a Wolves védelmének felelősei nem tudtak érdemben reagálni a pozsonyi passz játékra, amit pedig kitaláltak, az teljes csődöt mondott. A játékosok látványosan nem tudták, mi a dolguk és nem sikerült tackle-t csinálniuk. Főleg De Pass és Patrik Slusny gyalogolt át rendszeresen egy két védőn. Ha a passzjáték éppen nem volt elég, vagy már kellőképpen széthúzták a Wolves védelmet, akkor Stefan Slovak futásai termelték a yardokat.
Stefan Slovak (Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
Az első félidőben a csapatok még fej-fejmellett haladtak, azonban a második félidőben már nagyon kijött a pozsonyi dominancia. 
Hiába bíztatta a magyar bajnokot a majdnem háromezer ember, ezen a mérkőzésen is jobbnak bizonyult a Bratislava Monarchs. 
55-34 arányú győzelmével a Monarchs egy egészen hihetetlen szezon végét koronázta meg. Nemcsak a HFL-t, de a szlovák bajnokságot is veretlenül nyerték meg, 12-0-ás mérlegű tavaszt produkálva.
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
A Kovács István vezette Budapest Wolves pedig zsinórban harmadik alkalommal bukta el a HFL döntőjét (2013: vs Hurricanes, 2014: vs Cowbells, 2015: vs Monarchs). Ugyanakkor azt gondolom, ha a csapat tanul a szezon tanulságaiból, akkor egy hihetetlenül sokra hivatott gárda lehet. A magyar bajnoki címet pedig senki sem vitathatja el tőlük és minden elismerést megérdemelnek a srácok.
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)
Ezzel a topliga küzdelmei véget értek idénre, sok érdekes információval és felismeréssel gazdagodhatott a magyarországi amerikai football világa a szezon során. 
Azonban a jövő hétvégén még egy rendkívül izgalmas programot kínál a Magyar Amerikai Football Szövetség, hiszen szombaton csapnak össze a Divízió I és a Divízió II döntős csapatai. A páros döntő helyszínéül a Népfürdő utcában található Elektromos Sporttelep szolgál (tömegközlekedéssel legjobban az 1-es villamossal vagy a 15-ös és 115-ös busszal közelíthető meg).
(Fotó: Radó Norbert - In-Visible)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése