2014. február 7., péntek

8 öngól Olaszországban

Olaszországban (is) hatalmas népszerűségnek örvend a labdarúgás és ezáltal óriási biznisz is a foci arrefelé. Ugyanakkor nincs még egy olyan európai ország, ahol ilyen gyakorisággal hallanánk arról, hogy ismét egy újabb botrány robbant ki a sportág körül. Sportszerűtlenségek, bundabotrányok, pénzmosási ügyek (és még hosszasan lehetne sorolni) tarkítják az egyébként színvonalas (bár szebb napokat is megélt) olasz nemzeti labdarúgás világát.


A legújabb focibotrány “főhőse” az olasz Serie D-ben szereplő S.S.C. Bagheria. A szicíliai csapat “sportemberei” a Coppa Italia di Eccellenza regionális versenysorozatban vettek részt, a csoportkör utolsó mérkőzésén egyetlen pontot kellett volna szerezniük (értsd: legalább döntetlen eredményt) ahhoz, hogy tovább tudjanak jutni a csoportkörből. Alig kevesebb, mint 10 perccel a vége előtt még egy szoros, 4-3-as hátrányban voltak, de ekkor még volt remény. Aztán a következő három percben minden elúszott, ellenfelük, a Borgata Terrenove lőtt még két gólt. Az esély a továbbjutásra elúszni látszott, ekkor vette kezdetét egy sportrendezvényen ritkán látható eseménysorozat. A Bagheria három játékosa - mint utóbb kiderült -, úgy gondolta, hogy szívesebben látná aktuális ellenfelét továbbjutni (inkább, mint a csoportjának harmadik tagját, a Partinicuadacét), ezért, hogy jobb gólkülönbséggel a Borgata juthasson tovább, szépen, egymás után nyolc öngólt gurítottak saját kapujukba. Ezzel kialakult a 14-3-as végeredmény és a Borgata Terrenove jutott tovább a csoportkörből a Szicília Kupán.


Valamilyen szinten, bizonyos mértékig én hajlandó vagyok tolerálni a sportolók pályán mutatott viselkedését. Minden sportágban a meccsek folyamán dübörög a játékosok szervezetében az adrenalin. Nagy általánosságban az is kijelenthető, hogy a csapatsportokban ez hatványozottan igaz, a csapattársak ugyanis egymást is húzzák, lelkesítik, motiválják, pörgetik. A lüktető adrenalinnal a vérkeringésben pedig a sportolók érzelmi reakciói bizonyos esetekben kifejezetten eltúlzottnak tűnhet az eseményeket karosszékből nézők számára. Így aztán mind örömében, mind pedig csalódottságában vagy frusztráltságában a sportolók mondanak vagy tesznek olyan dolgokat, amiket ha nem a meccs hevében, adrenalinittas állapotban lennének, biztos, hogy nem tennének meg. Úgyhogy az ilyen kirohanásokkal szemben azt gondolom, én teljes mértékben elnéző vagyok. 
Azonban az a tevékenység, amit a Bagheria játékosai elővezettek, nálam nem tartozik a belefér kategoriába. Ez szerintem az ellenfél, a bajnokság és a sportág szembeköpése, a teljes alázat hiánya. Nagyon messz van attól, amit én elfogadható sportolói magatartásnak nevezek. 

A történet lezárásaként, csak érdekesség gyanánt leírom, hogy a Nemzeti Sport Online kutatása szerint minden idők legtöbb öngólja 2002-ben egy madagaszkári mérkőzésen esett, ahol is az éppen címvédésre készülő csapat játékosai, megsértődve egy játékvezetői döntésen 149 gólt lőttek a saját kapujukba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése