2012. február 3., péntek

Véleményem


Előrebocsájtom, hogy a következő posztomtól nem leszek túl népszerű. De nem is ez a cél. Sosem ez volt.

Sokan tudják, hogy időnként írok a Fűzővel Kifelé! amerika focival - főleg NFL-lel foglalkozó blogra. A New England Patriots - Baltimore Ravens meccsről is írtam. Mivel már elég régóta zavar, hogy a hazai football rajongók jókora része annyira felkészületlen a sportág tekintetében, úgy gondoltam, írok egy posztot, ami nem a szokásos formában, szájbarágósan adja elő a dolgokat, hanem a rövid közlésekből kell kiszedni a lényeget. Szándékos provokáció volt és meg is lett az eredménye.


A kommentek között megígértem, hogy leírom, mi is volt a célom. Mivel a véleményem nem - vagy legalábbis nem teljesen - egyezik a Fűzővel kifelé! nézeteivel és véleményével, ezért úgy döntöttem, ott nem fog megjelenni semmilyen formában a válaszom.
Íme akkor, mi is a véleményem:

"Nos, akkor most leírom, miért is lett olyan ez a poszt, amilyen.
De először is köszönöm azoknak, akik kommenteltek, mert remekül kiderült, hogy a poszt tökéletesen olyan lett, mint amilyet terveztem. 
És miért terveztem ilyenre? Mert kiváncsi voltam, hogy ha nem szájbarágósan, bulvárosan vagy vicceskedve adom elő magam, akkor abból a kedves olvasók ki tudják-e venni a lényeget, a mondanivalót, a tartalmat. És hogy egyáltalán hajlandóak-e rá.
Úgy gondoltam, a válasz “nem” lesz. És nagy általánosságban igazam lett.
Ezen a ponton már kanyarodom is a Sport TV-s közvetítések felé. (Többen ráéreztek, hogy a poszt mondanivalója ezzel a témakörrel áll valamilyen szinten kapcsolatban.) Tény, hogy Hazánk football nagykövetének, Faragó Ricsinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy egyre szélesebb körben elterjed és válik ismertté az amerikai football Magyarországon. Egyértelmű és vitathatatlan, hogy ezért nem lehet az itthoni szakma elég hálás neki, illetve a mögötte álló programnak. Hatásszünet, mindenki tudja, mi következik. De. 
De, egy ilyen típusú szolgáltatás esetében nem elfogadható, hogy a közvetítések szakmai szinvonala évek alatt sem fejlődik számottevően.
Nem biztos, hogy jól tudom, de ha emlékeim nem csalnak nagyon, 2004-óta van a Sport TV és Faragó úr tolmácsolásában televíziós amerikai football közvetítés. Azóta kis túlzással kijelenthetem, hogy egy generáció nőtt fel. De meggyőződésem, hogy ez a generáció nem lett megfelelőképpen kinevelve. Lehet, hogy az NFL csapataival, sztárjátékosaival, esetleg még egyes csapatok történelmével és nagy eredményeivel tisztában van a nagyközönség, lehet, hogy az évek során a szabályok (meglehetősen alapszinten) is egyre tisztábbak lettek. De a sporthoz magához nagyon kevesen értenek. Ami nem is lenne baj, nem kell mindenkinek szakembernek lennie. A baj azonban az, hogy a közvetítésnek szakmaiságot is át kéne adni azon túl, hogy kik a legértékesebb játékosok egy csapatban, vagy mik a sportág alapvető sajátosságai. Az ember nézi pár éven keresztül (lehet, hogy ezzel sokat is mondtam) a közvetítéseket és eljut odáig, hogy ha mond valamit a kommentátor vagy a szakkommentátor, akkor már úgy reagál, hogy na igen, én is pont ezt akartam mondani. Máris szakértőnek érezheti magát bárki. És nagyjából ezt meg is lehet érteni és - számomra legalábbis - egyre nehezebb elítélni, hiszen a szakkommentálás (az idézőjelet kéretik szigorúan odaképzelni) nagyon ritkán tud már újat mondani. Véleményem szerint Faragó Ricsi közhelyekből és alapinformációkból egy nagyon jó alapot épített. De nincs innen továbblépés. Nyilvánvaló dolgokat rágnak a nézők szájába és a sportági szellemi fejlődésre semmi esélyt sem hagynak. Nem hiszem, hogy komoly túlzás lenne például azt állítani, hogy tíz közvetítésből mondjuk nyolcon biztos elhangzik, hogy “a játék célja 4 kísérletből megtenni 10 yardot”. És nem hiszem, hogy egy magasabb szinvonalú közvetítés esetén beleférhet (akár csak poén szinten is) egy “miért ilyen formájú a 49ers stadion?” szintű kérdés.
De itt tartunk. Jelenleg két olyan szakkommentátor van, akik ténylegesen, érdemben hozzá tudják tenni a szakmai oldalt is. Egyik Bencsics Márk, másik pedig Kovács Sanyi. De úgy érzem, hallgatva a közvetítéseket, hogy elég erősen be vannak korlátozva, egy együgyű sablon keretei között kénytelenek tevékenykedni. Márk hiába kezdi el adott esetben ecsetelni egy veer-option play szépségét vagy Sanyi a megfelelő pass rush metódusát, ha nincs mire ráépíteni ezt a fajta többletinformációt. Hiányoznak a tényleges alapok. A football alapjai.
Ráadásul, amikor két play között a képen érdekes, vagy hasznos információk Jelennek meg, tíz alkalomból nyolcszor tuti, hogy a kommentátorok elsiklanak a dolog felett, mert éppen valami háttér dologról beszélgetnek vagy olyan dolgokat ecsetelnek, amiről már kismilliószor szó volt, akár az adott közvetítés során is. És a közvetítések szinvonala megragadt egy meglehetősen laikus szinten.
Egyre szélesebb körben terjed a sportág, így a nagy számok törvénye alapján egyre több ember jut el odáig, hogy külföldi adókon és interneten keresztül nézzenek amerikai közvetítéseket. És ezek az emberek látják, felismerik a hatalmas különbséget. Biztos vagyok benne, hogy ezen emberek közül sokan - mint ahogy én is - nem pusztán rosszindulatból kritizálják a magyar közvetítést, hanem próbálnak ráhatni a jelenségre, hogy fejlődjön valamerre. Az a baj, hogy a jelek szerint nincs is igény arra, hogy nőjjön a szinvonal. Erre tökéletes példa az egyik kommentelő megnyilvánulása: “sznob ESPN előfizetők”. Ha valaki előre akar lépni, fejlődni akar, az sznob. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ez a mentalitás az élet nagyon sok területén felfedezhető itthon. Van valami, ami vagy felismerjük, hogy olyan, amilyen, vagy nem, de az biztos, hogy nincs megfelelő igény arra, hogy bármit is előre mozdítsunk.
Tulajdonképpen az a legnagyobb baj, hogy az itthoni “amerikai football rajongók” nem értik az egész dolgot. Egy barátom fogalmazta meg nagyon találóan a kérdéskört. Hozzáteszem, nem hiszem, hogy lenne Magyarországon ember, aki jobban értene a footballhoz. Elmondta, hogy a football nem egy liga, nem egy bajnokság, még csak nem is egy sportág. Ahhoz, hogy valaki megértse a footballt, ismerni kell a kulturát, az amerikai történelmet, a többi major sportágat. Legalábbis valamilyen minimális szinten.
Csak remélni tudom, hogy egy napon sikerül kilábalnunk ebből a mocsárból, és végre ténylegesen nem csak a sportág, hanem a sportágért rajongók is fejlődésnek indulna itthon." 

Nagyjából ennyi lett volna, amit a kérdéssel kapcsolatosan el akartam mondani. Még annyit hozzátennék, hogy a problémakörrel kapcsolatosan az off-season alatt néhányan össze fogunk hozni egy workshopot. Ha azzal kapcsolatosan lesz valami információ, majd megosztom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése