2012. február 11., szombat

Boston vs New York


Ma harmadszorra is megnéztem a Super Bowlt. Sajnos még mindig a New York Giants nyert. De most nem erről akarok írni, jelenleg a csapból is a Super Bowl és az elemzések folynak.
Ezúttal magyar kommentárral hallgattam meg és végre valahára elhangzott egy nagyon fontos gondolat, a rivalizálás Boston és New York között. Eddig ez még nem nagyon hangzott el itthon vagy legalábbis nem nagyon került be a köztudatba. Többek között a Super Bowl előtt egyes amerikai football-lal foglalkozó honlapokon olyan kommenteket olvastam, hogy “jajj, mit csináljak, nem tudom, kinek drukkoljak, mert a két kedvenc csapatom a Pats és a Giants...” Mi van? Ennél csak az a durvább, amikor valaki kifejtette szezon közben, hogy legjobban a Pats-et és a Jets-et szereti. Az ilyen kommenteket olvasva mindig megállapítom, hogy ezek az emberek az égegyadta világon semmit sem tudnak a sportról. A két város rivalizálása gyakorlatilag az egész amerikai sportéletet (nem csak az amerikai footballt) meghatározza.
Most erről akarok egy kicsit értekezni.

Szóval Boston és New York. Nehogy azt higyje bárki is, hogy a két város sportcsapatai közötti rivalizálás csak a sportról szól. A legelső konfliktus azokra az időkre nyúlik vissza, amikor még nem volt szervezett sport az országban, nem voltak profi sportolók, sőt, tulajdonképpen még ország sem volt. Az 1770-es évek derekán vagyunk. Az északi gyarmatok éppen azon ügyködnek, hogy elszakadjanak az angol koronától. A vöröskabátosok 1775 júniusában partra szállnak Bostonban és lezajlik a hírhedt, véres csata Bunker Hillnél. Ezt követően ki kellett vonni a csapatokat Bostonból és átvonulni New Yorkba, ugyanis III. György angol király hatalmas hadsereggel érkezett New Yorkba. Éppen ekkor tartották meg a Kontinentális Kongresszus nevezetes ülését, ahol elfogadták a Függetlenségi Nyilatkozatot. A 13 tartományból 12 igennel szavazott, egyedül New York tartózkodott. Ezt az egész függetlenségi háborút mozgató Boston sosem bocsájtotta meg. Pedig, ha belegondolunk, azért nem lehetett volna könnyű igennel szavazni, amikor a várost angol seregek szállják meg. Ennek ellenére ez egy jó kiindulópontja volt a két város kapcsolatának.

Bár földrajzilag nincsenek messze egymástól (legalábbis amerikai viszonylatban), ezáltal hasonló kultúrális körzetbe is tartozik (szintén az USA egészét tekintve), mégis a két város jobban nehezen lehetne különbözőbb - ezt volt is szerencsém élőben is megtapasztalni. Az évek során a Nagy Alma (New York) igazi megapolisszá nőtte ki magát, csak Manhattenben többen laknak, mint egész Magyarországon, míg Boston a maga pármillió lakosával kifejezetten kisvárosnak tűnik - és ezt az érzetet is kelti.

New York kétségkívül a régió kultúrális fővárosa a Broadway-jel, a MET-tel, a MOMA-val, a természettudományi múzeummal, a Guggenheimmel, az Ellis Islanddel és nem utolsó sorban a Szabadságszoborral. A város évente több, mint 40 millió turistát fogad. A város egyúttal a gazdasági központja is az Államoknak - talán nem túlzás azt állítani, hogy ezáltal az egész világnak -, gondoljunk csak a Wall Streetre. Az élet pedig elképesztően pörgős.

Boston ezzel szemben az oktatás Mekkája Amerikában. Nem kevesebb, mint 54 oktatási intézménynek ad helyet a város, többek között a világ legjobbjai között jegyzett Harvard, MIT és Suffolk is ott van. Még a belváros is nyugodt, az emberek annyira nem rohannak, közvetlenek, barátságosak.

Tehát nagyon más a két város. És akkor még nem is beszéltünk a sportokról. Nem véletlen, hogy a rivalizálás nem mondjuk Chicago és Detroit, Philadelphia és New York vagy éppen Boston és Buffalo között a legnagyobb (pedig földrajzilag ezek indokoltabbak lennének). Boston és New York az amerikai major sportok két királya. A két város összesen 83 bajnoki címet nyert a baseball, a kosárlabda, a jégkorong és a football sportágakban. Boston 33 címet húzott eddig be, ezzel második az amerikai városok között, míg New York - a vasárnapi győzelemmel együtt már 50 címnél tart. Azt se felejtsük el, hogy a kosárlabda kivételével a major bajnokságokban New York két csapatot is indít (baseballban a Yankees mellett ott a Mets, jégkorongban a Rangers és az Islanders, footballban a Giants és a Jets), de ez vajmi keveset von le a város érdemeiből.

Egyértelmű tehát, hogy a legjobbakról van szó, amikor a két város csapatairól beszélünk. A nagy rivalizálást tovább növeli az is, hogy viszonylag sokszor találkozik egymással a két város csapata mindegyik sportágban. Jégkorongban a Rangers, az Islanders és a Bruins egy konferenciában vannak, kosárlabdában a Celtics és a Knicks egy divizióban, baseballban a Yankees és a Red Sox egy csoportban és footballban a Patriots és a Jets egy divizióban található.
A két város között az ellentét kibékíthetetlen. Ha valaki Yankees drukker, nem teheti meg, hogy mondjuk a Celtics-nek drukkoljon, ugyanúgy egy Patriots drukker sosem lehet a Rangers rajongója. Ez szokás. Ez szabály. Sőt, szinte törvény. Aki ezt nem veszi komolyan, semmit sem tud az amerikai sportokról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése