2018. július 19., csütörtök

Lacrosse világbajnokság Izraelben

Nem ismerek még egy olyan sportágat, ahol annyira bonyolult lenne a világverseny lebonyolításának rendszere, mint a lacrosse esetében. Már a lacrosse Európa-bajnokság esetében is eltartott egy ideig, mire felfogtam mindent, de a Világbajnokság meccsnaptára még kuszábbnak tűnik. Azért próbálkozzunk megfejteni, hiszen mi is érintettek vagyunk!

Fotó: Tyler Martin


Egyébként a hiperbonyolult lebonyolításnak egyik kiváltó oka az, hogy a résztvevő kiscsapatok is kellő számú mérkőzést játszhassanak. A cél, hogy elkerüljék azt a helyzetet, hogy a kis válogatott kiutazik a tornára, majd a csoportkörök végeztével már utazhatnak is haza, ha nem jutottak tovább. Mint ahogy most egészen aktuálisan láthattuk a labdarúgó vilgábajnokságon. Három mérkőzéses csoportkör, majd a srácok már pattanhattak is repülőre és utazhattak haza. Márpedig a lacrosse válogatottak nem dollármilliós költségvetéssel rendelkeznek, mint a labdarúgók, olyannyira, hogy a legtöbb ország válogatott játékosai maguknak fizetik a világbajnoksággal kapcsolatosan felmerülő (igen tetemes) költségeket. Márpedig, ha ez a helyzet, akkor ugyan hagy ne kelljen már két-három mérkőzés után hazautazniuk, hanem a sima kiesés helyett hagy játszanak még egy kicsit. 

Azért, hogy a leghető legélvezhetőbb legyen a kupa mind a csapatok, mind pedig a szurkolók részére, a csapatokat is próbálják a lehető legjobban, erősorrend alapján elosztani. Ezért mindig létrehoznak egy hat csapatos top csoportot (ez a BLUE DIVISION). A csoportkörben mindenki játszik mindenkivel a divízión belül és az első kettő automatikusan elődöntőbe jut. A második kettő automatikusan a negyeddöntők résztvevője lesz, míg az ötödik és a hatodik helyen végző csapatoknak a helyosztók előtti "play-in" szakasz végén kell részt venniük. A többi 40 csapatot további 13 csoportba sorolták (12 darab 3 csapatos és 1 darab 4 csapatos csoportba). Magyarország válogatottja az ORANGE DIVISIONbe került Svédország és Argentína mellett. Ezekben a kisebb csoportokban is mindenki játszik mindenkivel, majd a sorrend alapján jutnak tovább a "play-in" szakaszba, az első a "play-in" szakasz felső ágába, a második a középső ágra, míg a harmadik az alsó ágra. 

A BLUE DIVISION csoportban egyébként (nem meglepesére) USA és Kanada válogatottja végzett az élen, így ők már további selejtezés nélkül az elődöntőben foyltatják a küzdelmeket. Harmadik helyen végzett az Irokéz csapat, negyedik pedig Ausztrália lett, ők a negyeddöntőben kapcsolódnak vissza a küzdelmekbe. Ötödik lett Anglia és a csoportot Skócia zárta utolsó helyen, ők az 5-8. helyért folyó ágban felyezik majd be a Világbajnokságot.

A többi divízió végeredményétől függően kialakul kettő felső ág 14, kettő középső ág 14 és kettő alsó ág 12 csapattal. Három fordulós ez a szakasz és a győztesek egyenes kieséses rendszerben haladnak előre, majd a harmadik meccs győztese egy ággal feljebb küzdhet meg a helyosztók előtt. A vesztesek pedig ágon belüli alsó ágra kerülnek, illetve az alacsonyabb ágon küzdenek a helyosztókért.  Hogy érthetőbb legyen, mindjárt leírom a magyar válogatott útját és akkor kicsit jobban átlátható, hogy ki, mikor, kivel és miért játszik.

A "play-in" szakaszt követően jön a helyosztók köre. A csapatokat az eddigi eredmények alapján négyesével párosítják és elődöntő/döntő/kisdöntő szisztémában döntik el a négy hely közül  a végső eredményt. 


Most pedig, hogy minden kicsit érthetőbb legyen, lássuk Magyarország válogatottjának útját a világbajnokságon!


A csoportkört ugyebár az ORANGE DIVISIONben folytattuk le, ellenfelünk Argentína és Svédország volt. Sajnos nem jól kezdtük a tornát, ugyanis előbb a dél-amerikai csapattól kaptunk ki 14-6-ra, majd Svédország is legyőzött minket 16-6 arányban. Ezzel a csoport utolsó helyén zártunk, ami azt jelentette, hogy az az alsó ágra kerültünk. 
Itt azonban 180 fokos fordulatot vett a szereplésünk. Először egy nagyon szoros mérkőzésen (7-6) legyőztük Bermuda legjobbjait, majd hatalmas győzelmet (15-3) arattunk Horvátország felett. Az alsó ág döntőjében a bivalyerős orosz válogatottal kerültünk össze és egy iszonyúan kiélezett, fordulatos mérkőzésen 14-12 arányban legyőztük Oroszországot és ezzel megnyertük az alsó ág (egyik ágát). Az alsó ágon aratott diadallal lehetőséget kaptunk, hogy play-in mérkőzést játszunk azért, hogy a 25-28. helyért játszhassunk a helyosztó körben. Ehhez Spanyolországot kellett legyőznünk, ami sikerült is egy iszonyúan szoros, kiélezett mérkőzésen, ahol 9-8 arányban diadalmaskodtunk. A helyosztó elődöntőjében ma délelőtt korábbi csoportriválisunk, Svédország volt az ellenfelünk. Sajnos a csoportkörhöz hasonlóan jókora vereséget szenvedtünk (14-8).
Így holnap a másik ágon vereséget szenvedő Hong Kong válogatottja ellen játszunk a 27. helyért. Mondanom sem kell, hogy ez egy fantasztikusan jó eredmény válogatottunk számára!


A felső házi ágakat a házigazda Izreal és Puerto Rico nyerte meg, így ők szerezték meg a lehetőséget arra, hogy negyeddöntőt játszanak. Azonban mindkét negyeddöntőn (Izrael-Ausztrália, Puerto Rico-Irokéz) a papírforma érvényesült, így az elődöntőben  ma Ausztrália csap össze az Egyesület Államokkal, az Irokéz csapat pedig Kanada ellen lép pályára. Izrael és Puerto Rico pedig Japánnal illetve Angliával mérkőzik az ötödik helyért. Érdekesség, hogy a Világbajnokságot a top csoportból indító Skócia a "play-in" meccsen vereséget szenvedett Japántól és így lejjebb csúszott, már csak a 9. helyet veheti célba.

Így nézett ki a csoportkört követő play-in szakasz:

FELSŐ ÁG

KÖZÉPSŐ ÁG

ALSÓ ÁG


Ágrajz: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése