2018. január 9., kedd

New Years Cup 2018

Már hagyománnyá vált, hogy a karácsonyi bejgli és az újévi virsli okozta kómát kiheverve a lacrosse-világ (legalábbis az öreg kontinens közösségének) tekintete Budapestre szegeződik, ugyanis ilyenkor, január első felében kerül megrendezésre a New Years Cup. 

A megújult logó Magyar Csanád (Budapest Cowbells) munkáját dícséri

Az idei NYC sok tekintetben újdonságot hozott a korábbi rendezvényekhez képest - és itt nem csak a szép új logóra gondolok. Smŭta Reginával, Magyarország lacrosse-nagyasszonyával, a Budapest Lacrosse Egyesület alelnökével, a New Years Cup főszervezőjével beszélgettünk a rendezvényről, az újdonságokról és a miliőről. 

Francesco's Sports (FS): A hétvégén lezajlott az idei New Years Cup. Illetve annak az első hétvégéje. Ez az első alkalom, ugye, hogy ezt a tornát nem egy hétvége alatt bonyolítjátok le, ugye? Hogy jött az ötlet?

Smŭta Regina (SR): Igen, az idei az első olyan alkalom, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a két hétvégés program szervezése mellett döntöttünk. Ez igen nagy lépés az európai lacrosse porondján, hiszen kevés torna dicsekedhet 10 férfi és 8 női induló csapattal.

FS: Az első hétvége a fiúké volt. Honnan érkeztek a csapatok?

SR: A férfi mezőny tagjai Svájcból, Németországból, Csehországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Oroszországból és Ausztriából érkeztek, a mi fiaink pedig természetesen Magyarországot képviselték.

FS: Akkor a delegáló országok tekintetében is bővült idén a mezőny, ugye? (Oroszország)

SR: Így van, tavaly pick up játékosokként érkeztek hozzánk, viszont idén már saját csapattal jelentkeztek a tornára.

FS: A lányoknál is több ország küldött csapatokat?

SR: A lányoknál a lehető legszínesebb mezőny állt össze, ugyanis érkeznek hozzánk olaszok, lengyelek, dánok, svájciak, izraeliek és osztrákok.

FS: Ez hatalmas nagy ugrás a korábbi évek mezőnyéhez képest. De más, technikai újítást is bevezettetek idén, ha jól értesültem. Erről mondanál néhány szót?

SR: Mindenképp szerettünk volna valami újítást a megemelkedett elvárások mellé. Ezért esett a választásunk arra, hogy az NFL-ből már jól ismert bírói mikroportok ötletét átültetjük a lacrosse világába is. A férfi torna után  meghallgatott visszajelzésekből kiderül, hogy az újítás mind a bírók, mind a játékosok és nézők tetszését elnyerte, hiszen a játékmenet ezáltal követhetőbbé vált. A bírók tudták jelezni az időt, illetve a gólszerzők és szabálytalanságok elkövetőinek számát és vétségét. Plusz információ, hogy a tornán szereplő amerikai játékosok sem találkoztak még ezzel az újdonsággal, ők maguk mondták, hogy még sehol máshol nem láttak ilyesmit.

FS: A fiúk versenye befejeződött. Hogy értékelitek a magyar csapat teljesítményét?

SR: A fiúk egy rendkívül fiatal csapattal álltak helyt az eddigi legerősebb mezőnyben, ahol a tíz csapatból a negyedik helyen végeztek és játszhattak a bronz éremért. Nálunk is elkezdődött tehát a vérfrissítés, így 15-16 éves játékosaink is szép lassan eggyéforrnak a csapattal, ami egyúttal a magyarországi lacrosse jövőjét is jelenti.

FS: Konkrét utánpótlás neveléssel foglalkoztok? Egyáltalán van lehetőség ifjúsági csaptot versenyeztetni?

SR: Lehetőség mindig van, a kérdés az, hogy mit kezdünk vele. Jelenleg a női utánpótlás nevelésére látunk nagyobb esélyt, hiszen a tavalyihoz képest majdnem megduplázódott a női játékosok száma - leginkább a 14-16 éves korosztály -, de a célunk az, hogy mind a férfi mind a női csapatunk jövője hosszútávon is biztosítva legyen.

FS: Ha már a lányok, és visszakanyarodva a New Years Cuphoz. A fiúk után most hétvégén a lányoké terep. Milyen elvárásaitok vannak magatokkal szemben?

SR: Mint említettem, nagyon sok új játékos csatlakozott hozzánk az elmúlt évben. Ennek köszönhető, hogy végre vendégjátékosok nélkül is képesek vagyunk kiállítani egy teljesen magyar, viszonylag összeszokott csapatot. A legbüszkébbek arra vagyunk, hogy saját nevelésű lányainkkal játszhatunk együtt. Az eredményeket pedig még meglátjuk... 🙂

FS: Az önálló csapat óriási előrelépés, gratulálok hozzá! A játékvezetőképzés terén hogy álltok? Mennyi bírótok van jelenleg?

SR: A fiú csapatban, ha jól tudom, körülbelül három játékvezetői engedéllyel rendelkező játékosunk van, a női csapatunkból pedig jelenleg egy aktív. Természetesen ahogy egyre nő a játékkép Magyarországon, úgy lesz szükség egyre több bíróra is.
Illetve ott van még Bajnóczy László (a Budapest Lacrosse Egyesület elnöke - FS), aki nemzetközileg elismert játékvezető és minden fontos eseményre meghívják, amiért nagyon büszkék vagyunk!

FS: Végezetül össze tudnád foglalni, hogy mit is jelent számodra a New Years Cup? Mi a rendezvény küldetése?

SR: Számomra a New Years Cup üzenete maga a fejlődés. A rendezvény kicsinek indult, 2-3 csapattal, amely most, évek múltán, Európa egyik elsőszámú torna-célpontjává vált, egyedülálló módon januárban. Mi ez, ha nem a sport és Magyarország együttes felhelyezése a nemzetközi lacrosse térképre? 🙂

FS: Nagyon köszönöm a válaszaidat és sok sikert kívánok nektek a jövő hétvégi rendezéshez és megmérettetèshez!

SR: Én köszönöm a lehetőséget a Budapest Lacrosse nevében!

Smŭta Regina (Fotó: Erdei István, Kiss Péter)
A New Years Cup első, fiúknak rendezett meccshétvégéjén egyébként a döntőt a svájci Olten Saints és a lengyel Cebulax játszotta egymás ellen. A finálét a Saints 9-4 arányban megnyerte és ezzel első alkalommal hódította el a NYC trófeát. A magyar csapat a bronzmérőzésen 10-7 arányban alulmaradt az orosz Hero City ellen, azonban - ahogy azt Regina is említette az interjúban - a jelentősen megfiatalodott csapatnak ez egy nagyon szép eredmény. 

A magyar csapat (forrás: Budapest Lacrosse Facebook-oldal)
2018. január 13-14-én pedig a lányoké a terep - mint ahogy az az interjúból is kiderült. Akinek van kedve, mindenképpen látogasson ki a Vasas Fáy utcai sporttelepére, hiszen egy nagyon színvonalas rendezvénynek lehetnek tanúi és egy remek sportélménnyel gazdagodhatnak. Részletekért keressétek fel a New Years Cup 2018 Facebook-eseményét!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése