2016. december 29., csütörtök

NFL, a 16. játékhét után

Amikor ennyire előrehaladott állapotban van már az NFL alapszakasza, mindig elérkezik az idő, hogy írjak egy kicsit a rájátszásba jutás esélyeiről. Szeretem ilyenkor végiggondolni a különböző szcenáriókat, hogy milyen eredmények mellett melyik csapat juthat rájátszásba és hol végezhet. Nos, ez a poszt sokkal izgalmasabb lett volna, ha még a 16. játékhét előtt megírtam volna, ugyanis az utolsó előtti fordulóban már sokminden eldől.

Forrás: SB Nation

Vegyük rögtön az AFC-t. Ebben a főcsoportban már csak a helyezések maradnak nyitva az utolsó játékhétre, a hat rájátszásba jutott csapat kiléte nem kérdéses.

Kezdjük az AFC East divízióval. A New England Patriots idén nagyon erős. Brutálisan erős. Ráadásul nem is feltétlenül játékosállomány tekintetében, hanem mentalitásban és győzni akarásban. Brady négy meccses eltiltása a szezon elején kb. semmit sem befolyásolt, meglehetősen konzisztens az offense, a Matt Patricia által vezetett védelem pedig meccsről meccsre lenyűgöz. Nem is kérdéses már, hogy ők nyerik meg a csoportot (zsinórban a 9. szezonban), az sem, hogy a konferencia első vagy második helyén végeznek - azaz nem kell majd a Wild Card körben is pályára lépniük. Utolsó körben a Miami Dolphins lesz az ellenfél, akik számára nem sok tétje van az alapszakasz-záró meccsnek, ugyanis a helyük a Wild Card meccsen már biztosított, legfeljebb az lehet a kérdés, hogy ötödik vagy hatodik helyen érnek oda - azaz ki lesz az ellenfél. A csoportban a New York Jets harmatgyenge volt idén, az esélyeik hamar elszálltak. A negyedik csoportrivális, a Ryan testvérek (Rex - vezetőedző - és Rob - defensive coordinator -) vezette Buffalo Bills a 16. köre előtt még papíron esélyesnek számított, a Dolphins elleni vereségük azonban szertefoszlatta a reményeiket, ami ráadásul Rex és Rob Ryan állásába került.
New England Patriots - forrás: Bleacher Report
Az AFC North csoport sem valami erős. A Cleveland Browns-t hagyjuk is, a Cincinnati Bengals is bukdácsolt és a Baltimore Ravens is hozzta az alapszakaszban a maga középszerű és hullámzó játékát. A 15. játékhét előtt ugyan még bőven volt esélyük megszerezni egy Wild Card helyet, azonban a back-to-back vereség (Patriots és Steelers) végleg elütötte őket a rájátszástól. A csoport élén végző Pittsburgh Steelers azonban egy gyengécske kezdés után a végére nagyon felpörgött, ráadásul a csoportrivális Ravens ellen nagyon meggyőzőek voltak - még akkor is, ha volt egy nagyobb hullámvölgy a játékban. A csapat húzóemberei nagyon hajtanak és nagyon akarnak, ebben látom sikerük titkát. Az utolsó játékhéten a Browns lesz az ellenfelük és totál semmi tétje nem lesz a mérkőzésnek, maximum annyi, hogy harmadik vagy negyedik helyen jutnak rájátszásba (ha vereséget szenvednek - na de a Browns az ellenfél... - és a Texans nyer az utolsó körben, akkor számolgatni kell, egyébként harmadik a Steelers).
Le'Veon Bell (Pittsburgh Steelers) - forrás: ESPN.com
Ha már a Texans került szóba, ugorjunk le az AFC South divízióba. Itt már minden eldőlt. Hiába kiáltották ki a szezon előtt csoport - sőt a főcsoport - egyik nagy esélyesének a Jacksonville Jaguars-t, a floridai csapat jó szokása szerint csődöt mondott, a 3-12-es mérleg a vezetőedző állásába került. Az Tennessee Titans és az Indianapolis Colts végig közepes és felettébb hullámzó teljesítményt nyújtott, fej fej mellett haladva a Houston Texans mellett. Végül a texas-i csapat vette jobban a hajrát (a Titans-t konkrétan a Jaguars ütötte ki a rájátszásból a 16. héten) és az utolsó fordulótól függetlenül már csoportgyőztesek, ezáltal résztvevői a januári rájátszásnak. Gondolom, mondanom sem kell, hogy ez a divívió nem ad még egy csapatot a Wild Card körbe.

Csoportszinten az AFC talán legerősebb divíziója az AFC West division. Innek kicsit kilóg - lefelé - a San Diego Chargers, velük kapcsolatosan olyan érzésem van mindig, hogy eljátszadoznak, nyernek is párat, de aztán nagyjából ennyi. A Denver Broncos idén nehéz sorsolást is kapott, ráadásul igazi franchise-irányító nélkül volt kénytelen a szezonban vitézkedni, így nem is sikerült kiharcolni a rájátszásba jutást. Az NFL legmostohább sorsú szurkolótáborának, az Oakland Raiders rajongóinak idén minden hét olyan, mintha Karácsony lenne. A Raiders remek, kiegyensúlyozott játékkal jelenleg 12-3-as mérleggel vezeti a csoportot és ezzel nem csak biztos résztvevője a rájátszásnak, sőt, a New England veresége és saját győzelmük esetén a főcsoport élén is végeznek. Az viszont biztos, hogy az utolsó héten, hacsak nem kapnak ki a Broncos-tól, akkor a csoport élén végeznek és nem kell Wild Card meccset játszaniuk. A Raiders-höz képest egy lépés hátrányban van a Kansas City Chiefs. A kansas-iek is elég meggyőző játékkal tartanok ott, ahol, nevezetesen, hogy biztos résztvevői a rájátszásnak, de az utolsó játékhéten a Chargers ellen megszerezhetik a csoportelsőséget és a first round bye jogot. A Chiefs-nél egyszerűen nem tudok elmenni amellett a tény mellett, hogy Dontari Poe, a ligaelit defensive tackle touchdown-passzt dobott Demetrius Harris tight end kezébe. Egy goalline szituációnál amolyan wildcat formációban állt fel a Chiefs offense-e és a runningback pozíciójában feljött Poe (346 font, azaz közel 160 kilós játékos). Ilyenkor általában az szokott történni, hogy a nagy ember utat tör magának és valahogy begyömöszöli a labdát. A play itt is úgy indult, Poe elindult előre, majd még a line of scrimmage előtt felugrott és odapöccintette a labdát a tight endnek... na erre a Broncos védelme - meg szerintem senki - nem számított. Akit érdekel, a play ITT megtekinthető.
Dontari Poe TD passza - forrás: sportingnews.com
Az NFC főcsoportban még van pár nyitott kérdés, de itt is a csapatok fele már itt is búcsút mondhatott a rájátszásról szövögetett reményeinek.

Kezdjük itt is a keleti csoporttal, az NFC East divízióval. Ebben a csoportban található az NFC kétség kívül legjobb csapata, a Dallas Cowboys. Idén a Cowboys-szal kapcsolatosan minden Ezekiel Elliott runningback és Dak Prescott irányító párosáról szól, azonban én azt gondolom, nem miattuk ilyen jó a dallas-i offense. Az offensive line zseniálisan összeállt és remek teljesítményt nyújt. Egy ilyen fal mögött - bár tény, hogy kivételesen ügyes rookie Zeke Elliott és Dak Prescott is megbízhatónak tűnő irányító - megkockáztatom, hogy több NFL-játékos is képes lenne kivételes teljesítményt nyújtani. Mindenesetre a Cowboys már múlt héten megnyerte a csoportját és a héten már bizonyossá vált az is, hogy ők a főcsoport győztesei. A csoportvezető jó teljesítménye a divízió többi csapatára is motiválólag hathatott, mert az Eagles kivételével a 16. játékhétig másik két csapatnak is volt esélye rájátszást érő helyet szerezni. Azonban a Washington Redskins hiába hajrázott, a főcsoportriválisok győzelmei miatt mára már lépéshátrányba került. Ahhoz, hogy a rájátszásba kerülhessenek, "csak" meg kell verniük az utolsó körben a Giants-et. Tehát ebből a csoport a csillagok szerencsés állása mellett három csapat is ott lehet a rájátszásban. Ennél sokkal jobb helyzetben van a New York Giants. Bár néha botrány, hogy a new yorki csapat milyen rosszul tud játszani és engem még mindig, 13 szezon után sem győzött meg Eli Manning ligaelit irányító lenne (igen, tudom, két Super Bowl, meg minden), ettől függetlenül a 10-5-ös mérleg magáért beszél. Így már biztos, hogy a csoportból második helyen a Giants is rájátszásba jut, ráadásul az is biztos, hogy ötödik helyen jutnak Wild Card körbe, függetlenül attól, hogy az utolsó meccsen mit játszanak a Redskins ellen.
A Dallas Cowboys offensive line-ja - forrás: USA Today
Ha már a Detroit Lions került korábban szóba, akkor áttérhetünk az NFC North csoportra. Itt még nagyon nyitott a helyzet. Bár nagyon bíztam benne, hogy a Minnesota Vikings idén majd odacsap a csoportban, lévén, hogy sem a Packers, sem a Bears, sem pedig a Lions nem tűnt a szezon előtt túl acélosnak. Sajnos hamar kiderült, hogy a Vikings sem az. 7-8-as mérlegével a minneapolis-i csapat már biztos nem lehet ott a főcsoport legjobb 16 csapata között. Ez - Kovács Sanyi barátom legnagyobb bánatára - már sokadik szezon óta elmondható a Chicago Bears-ről is, akik ismét egy nagy csalódást keltő szezont produkálnak, a főcsoportban náluk eddig csak a 49ers-nek sikerül rosszabb mérleget felmutatniuk. Szóval vakok között a félszemű a császár alapon a Green Bay Packers és a Detriot Lions is harcban van a csoportelsőségért. A Packers amúgy inkább felszállóágban van, míg a Lions mostanában rém gyenge játékkal rukkol elő. A két csapat ráadásul az utolsó fordulóban élet-halál harcot fognak vívni, a rájátszás előtt egy igazi rájátszás meccsre kerül sor. Ugyanis amennyiben a Redskins győzni tud a Giants ellen, a párharc vesztese kipottyan a rájátszásból, a győztes pedig csoporgyőztesként életben tartja a szezonját.

Az NFC West csoport idén rém gyenge, komoly versenyben vannak az AFC South divízióval a leggyengébb csoport "megtisztelő" címéért. Innen csak a Seattle Seahawks juthat rájátszásba, ők sem túl meggyőző alapszakasz után. Az Arizona Cardinals nagy reményekkel vágott neki a szezonnak, de még csak pozitív mérleget sem sikerül felmutatniuk, a los angeles-i "újonc" Rams játéka is finoman szólva bukdácsoló volt, a San Francisco 49ers játékáról pedig ne is beszéljünk. Pete Carroll és a Seahawks az utolsó fordulóban a 49ers-szel találkozik és győzelmük esetén a konferencia harmadik helyén jutnak rájátszásba. Amennyiben azonban a Seahawks győzni tud és az Atlanta Falcons vereséget szenved, úgy a Seattle második helyen jut a rájátszásba és övék a first round bye. Ha esetleg valami csoda folytán a San Francisco nyer, akkor negyedik helyen végeznek a főcsoportban. 
Pete Carroll és a Seahawks - forrás: The Seattle Times
Az NFC South csoport meglehetősen hullámzó képet mutatott egész alapszakasz során. A New Orleans Saints továbbra sem találja a - labdarúgó nyelven szólva - "góllövő cipőjét". A Szentek még egy győzelemmel (a Falcons ellen játszanak az utolsó fordulóban) egálra hozhatják az alapszakaszukat, de ezzel sem juthatnak már rájátszásba. Mindenképpen a csoport harmadik helyén végeznek. Szintén búcsúzik a szezontól az alapszakasz végén a Carolina Panthers. Cam Newton és csapata óriási csalódás idén, azt gondolom, Ron Rivera (vagy a Panthers-csapatvezetés) a szezon után elgondolkodhatna valami váltáson. Önmagában a 6-9-es állás nem katasztrófa, de a mutatott játék és a csoportutolsó hely az nagyon nem méltó egy Super Bowl csapathoz. A Tampa Bay Buccaneers még az utolsó szalmaszálakba kapaszkodik. Amennyiben nyerni tud a Carolina ellen és a Redskins is vereséget szenved, akkor utolsó helyen még becsusszanhat a rájásztásba. A csoport élén pedig már az utolsó forduló előtt biztos, hogy az Atlanta Falcons végez. Győzelmével a csapat a főcsoport második helyét is megszerzi a georgiai, ami azt jelenti, hogy a Wild Card körben pihenhetnek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése