2016. november 14., hétfő

Elődöntők a magyar U19-es bajnokságban

Mind Keletről, mind pedig Nyugatról az elődöntőkig jutott az adott divízió vegyes csapata. Nyugaton a Young Guns United (a Budapest Titans, a Dunaújváros Gorillaz és a Szekszárd Bad Bones által fémjelzett csapat) 2-2-es mérleggel a harmadik helyen végzett, de a Bratislava Monarchs visszalépésének következtében mégis helyt kapott a playoff mezőnyében. A keleti divízióban pedig a Wanderers (főleg a Budapest Eagles, a Dabas Sparks és a Békéscsaba Raptors játékosaiból álló alakulat) meggyőző, 3-1-es mérleggel jutott a legjobb négy közé, őket csupán a csoportgyőztes Miskolc tudta legyőzni. Sosem voltam nagy híve ezeknek a mixelt csapatoknak, de elődöntős helyük mindenképpen dícséretre méltóvá teszi munkájukat. A két vegyes csapatot a két veretlen csoportgyőztes, a Budapest Wolves és a Miskolc Steelers juniorjai várták az elődöntőben.

Az OL jobb oldala: Varga Péter (TE), Barkóczi Bálint (OT), Miklós József Marcell (OG)



Kora délután először a Miskolc Steelers lépett pályára a Young Guns United ellen. A két csapat az első félidőben kiegyenlített játékot mutatott, 8-8-as eredménnyel zárult az első kettő játékrész. A második félidőben aztán megindult a borsodi gépezet, mely alapvetően Szabó Martin (felnőtt válogatott) és Jónás Máté (U19-es válogatott) játékára épült. A végeredmény 23-8 lett, a Miskolc Steelers juniorjai első alkalommal jutottak döntőbe, ami a HFL-győzelem után szép teljesítmény.

Kicsit később, délután fél ötkor kezdődött a Wanderers budapesti vendégjátéka a Budapest Wolves otthonában. A szakadó eső rendesen rányomta a bélyegét a játékra, a csapatok főleg a futásokra építettek. Vendég oldalon a dabasi Garajszki Ádám nevét lehet kiemelni, míg nálunk elsősorban Telek Ádám és Ratkovics Péter nevét lehet kiemelni. Ugyan a védelmünk néhány alkalommal elengedett egy-egy nagyobb play-t, de alapvetően nagy százalékkal fogták meg az ellenfél támadásait, rendre puntra kényszerítve Boda Gábor csapatát. Egyre nőtt a különbség a két csapat között, a második félidőben pedig az eső is kicsit alább hagyott, teret engedve Gasparik Gergely irányítónak és a passzjátéknak. Flaskay Máté elkapó nagyon okosan és hasznosan játszott, azonban mégis inkább a nagyon fiatal Varga Tamás (aki egyébként U17-es játékos) nevét kell kiemelnünk, aki élete első U19-es touchdownját ünnepelte ezen a meccsen ... aztán pedig a másodikat. Bátyja, Varga Péter, aki a korosztály szerintem vitathatatlanul legjobb játékosa, bár defense-ben nagyon hasznosan játszott, a támadók között borzasztó napot fogott ki, 55 yard büntetést ítéltek ellene a játékvezetők és 2 TD elkapását is visszafújták.
A mérkőzést végülis fölényesen, 46-18 arányban megnyertük, kibővítve ezzel a 13 meccs óta tartó veretlenségünket. A Wolves 2014. október 5-én kapott ki utoljára magyar csapattól (akkor a Budapest Hurricanes győzte le őket az alapszakaszban), és rájátszás mérkőzést utoljára 2013. november 10-én vesztett a csapat (akkor is a Hurricanes volt az ellenfél).

Varga Tamás (fotó: Thurzó Andrea)
A döntőbe tehát a Budapest Wolves és a Miskolc Steelers jutott. Mint már említettem, a Steelers juniorjainak ez lesz az első döntője, míg a Budapest Wolves ifjai hetedik alkalommal vannak a fináléban. Eddig egyébként a két csapat két alkalommal találkozott, mindkét meccsre tavaly került sor és mindkét alkalommal a fővárosiak győztek. Az alapszakaszban 14-8-ra, majd az elődöntőben 45-0-ra nyertek a Farkasok.

A döntő szombaton 14.00-kor kezdődik, a mérkőzés házigazdái pedig mi leszünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése