2016. március 28., hétfő

Elrajtolt a MAFSZ Divízió 1-es bajnoksága

Egészen hihetetlennek tűnik még mindig számomra, ugyanakkor rettentően jó érzés, hogy az általam irányított Szekszárd Bad Bones gyakorlatilag bárhol játszik idegenben, mindig annyi szurkoló kíséri el a csapatot, hogy majdhogynem hazai körülményeket biztosítanak. Nem volt ez másképpen szombaton sem, amikor a Bad Bones Tatabányára látogatott. A szekszárdi rajongók dacolva a közel 200 km-es távolsággal, a 8 fokkal és a metsző széllel végig ott ültek és buzdították a csapatot. Jó érzés így játszani. A csapat, a játékosok és én is nagyon hálás lehetek nekik a lelkesedésükért.
Ezt a plakátot a tatabányai Hervis pénztáránál kaptuk :)
Nem véletlen a szimpatizánsok elszántsága, a Bad Bones történetében először játszott divízió 1-es mérkőzést.


Szeptemberben, Gaál Zoltán offensive coordinatorom kiválását követően egy új offensive sémát készítettem a csapat számára. Tekintettel arra, hogy sajnos ősszel az edzéslátogatottság igen hektikus volt Szekszárdon (volt olyan szombati edzés, amikor ötödmagammal álltam a pályán), a playbook megtanulása és installálása tavaszra maradt. 
A téli szünetet követően elsősorban erőnléti alapozás következett. Legnagyobb örömömre a csapatvezetésnek sikerült meggyőznie Kovács Sanyi barátomat, hogy a szezonban offensive coordinatorként segítse a munkámat. Ez többek között azért is volt nagyon hasznos, mert így az erőnléti edzések során nem nekem kellett kiabálnom :) Komolyra fordítva a szót, Sanyi, offense-ben szerzett tapasztalatai révén több hasznos észrevételt is tett a playbookkal kapcsolatosan, melyek alapján apró kis változásokat eszközöltünk, csiszolgattuk, jobban testre szabtuk a sémát. Azt gondolom, a végeredmény egy elég átgondolt, egyszerű, de mégis jól variálható rendszer lett.
Defense téren tavalyhoz képest semmi változást nem tartottam szükségesnek eszközölni, a korábbiakban alkalmazott rendszert kellett csak még mélyebben, méginkább készségszinten elsajátítaniuk a játékosoknak. Nos, ez a törekvésem finoman szólva sem valósult meg maradéktalanul sajnos.

A téli felkészülés, az új/régi playbookok ismeretenék főpróbája három héttel ezelőtt volt, amikor vendégül láttuk a Divízió 2-ben idén debütáló Boda Troopers csapatát. A közös edzésen komplett drive-okat vezetett mindkét csapat, melyek során lehetőségünk volt mind az offense, mind pedig a defense play-eket nagyjából meccsszituációban tesztelni. A közös edzés nagyon jól sikerült, mindent ki tudtunk próbálni, amit akartunk, de azért azt szem előtt kellett tartanunk, hogy a két csapat közel sem azonos szintet képviselt. 
A Bad Bones kickoff csapat akcióban (Fotó: Photography of 2)
A főpróba után még csiszolgattuk kicsit az egyéni hibákat, majd jött az éles bevetés, a MAFSZ Divízió 1-es debütálás, a szezonnyitó mérkőzés a Tatabánya Mustangs otthonában. 
Vendéglátóink tavaly költöztették át a csapatot Tatáról Tatabányára, előtte, mint Tata Mustangs, már jó ideje a Divízió 1 bajnokság csapata voltak. Néhány évvel ezelőtt még a rájátszást is sikerült megcsípniük, azóta azonban komolyabb sikereket nem értek el. A csapat élén vezetőedzőként a korábbi irányító, Zahovay Ádám áll, aki a nagy sikereket elért Fűzővel kifelé! blog egyik alapító tagja és nem mellesleg a Budapest Wolves-nál és a válogatottnál is segédedzőként tanulgathatott. 

A Mustangs elleni mérkőzés első félideje egyszerűen tökéletesen alakult a számunkra, nem is igazán kívánhattunk volna ennél jobbat. Novakov Dávid (running back) és Gyarmati Máté (irányító) futásaira nem igazán volt válasza a hazai csapatnak, emellett végre Greiling Mihály (elkapó) is megtalálta a szezon-formáját és mindent labdát elkapott, ami felé repült. Az első négy támadó drive-ot touchdownnal és hét ponttal sikerült zárnia az offense-nek. Az offense line is - akiknek az új séma miatt  nem volt könnyű dolguk - szinte hiba nélkül teljesítettek, ami talán a legnagyobb öröm Kovács Sanyi számára.
A védelem sem maradt adós a jó teljesítménnyel. Bár a Mustangs offense egy kifejezetten érdekes és izgalmas sémát alkalmaz, a kivitelezés terén közel sem voltak tökéletesek. Az első félidő végére egyetlen first downt engedélyezett a védelmem és összességében azt gondolom, az első két játékrészt negatív total yarddal zárták vendéglátóink. Ebben szerepet játszott az is, hogy majdnem minden drive-ban összeszedtek valami büntetést is, hol egy holding, hol egy szabálytalan csere, hol egy false start miatt repült a zászló. 
A special team sem maradhatott el a másik két csapatrész mellett. Sajnos, az edzéslátogatottság miatt közel sem tudtam annyit és úgy gyakorolni a special teammel, mint szerettem volna, de így is sikerült egész jól összeállítani a csapategységeket és sikerült egész bíztató teljesítményeket nyújtaniuk. Egy alkalommal a punt coverage csapat, kihasználva a visszahordó muffed ballját, még labdát is szerzett.
Fotó: Photography of 2
Elmondható, hogy az egész Bad Bones nagyon élesen, nagyon koncentrálva játszotta végig az első játékrészt. 28 pontos vezetéssel fordultunk a második félidőre.

Szerintem nem árulok el hatalmas titkot azzal, hogy a nagyjából minden sportágban a legnehezebb feladat nagy előny birtokában jól játszani. Elkényelmesedik a játékos, nem koncentrál annyira, benne van tudat alatt, hogy még egy-egy hiba esetén is komoly előnyt tud megőrízni. Emellett az ellenfél már minden mindegy alapon tud játszani. Sajnos tavaly a Dabas Sparks ellen is volt egy olyan meccsünk, ahol egy hatalmas előny birtokában fordultunk a második félidőre és egy teljes meltdown volt a csapatomnál. Szombaton, a Mustangs ellen ennyire drasztikus nem lett a helyzet, de egyértelmű volt az összes csapatrésznél, hogy már nem tudnak annyira koncentrálni, mint az elején. Sok apró, egyéni hiba csúszott a játékunkba, ami nem minden esetben bizonyult végzetesnek, de nem játszottunk jól. 
A Mustangs rögtön az első támadó drive-ból touchdownt szerzett. Az extrát egy trükkös játékkal be akarták vinni 2 pontra, de a védelmünk megálljt parancsolt. Válaszként az offense is pontokat szerzett a harmadik negyedben, de az utolsókat a mérkőzésen. Ráadásul a special team is labdát vesztett, nagyon hasonló szituációban, mint ahogy az első félidőben labdát szereztünk.
A koncentráció elenyészésének az is egyértelmű jele volt, hogy míg az első félidőben talán nem is kaptunk büntetést, a második két játékrészben rendszeresen repült ellenünk a zászló buta hibák miatt.
Novakov Dávid fut (fotó: Hidvégi János Gábor)
Végül azért mégis magabiztos (35-6) győzelmet tudtunk aratni, de a konzekvenciákat le kell vonni a meccsből.
Gyarmati Máté egy futott és két passzolt touchdownnal a meccs legértékesebb játékosa lett, Greiling Mihály teljesítménye is kiemelkedő két elkapott touchdownnal és öt értékesített extra ponttal. Novakov Dávidtól talán egy kicsit többet vártunk volna, de a közel 100 futott yard és a két futott touchdown után sincs különösebb okom elégedetlenkedni. Majd a meccsvideó lesz érdekes, az biztos számos olyan hibát fed fel, amit ott, élőben, a meccs hevében nem igazán vettünk észre. 
Ami aggasztó lehet - és ezen dolgoznunk kell -, hogy bár 29 ponttal nyertünk, a turnover mutatónk negatív (-1) lett. Az offense 3 alkalommal adta el a labdát (2 interception, 1 fumble lost), a special team egyszer ugyebár eladta a labdát és egyszer meg is szerezte, míg a defense két labdát szerzett, mindkettőt fumble-ből. Egy erősebb csapat ellen, egy szorosabb eredménynél sorsdöntő lehet az, hogy mennyire figyelünk a labdára.
Fotó: Photography of 2
A következő mérkőzésünk lehet igazán mérvadó, hiszen a tavalyi döntős Dunaújváros Gorillaz lesz hazai pályán az ellenfelünk. Ha a hibáinkat ki tudjuk küszöbölni és végig a fókuszt és az akaratot megőrízve tudunk játszani, akkor lehet esélyünk egy upsetre a papíron esélyesebb Gorillaz ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése