2013. május 7., kedd

Éves szakmai terv

Zsolt barátom tegnap a Football Project blogon megjelentetett egy posztot, melyben meglehetősen kemény szavakkal illeti a múlt héten elkészült és a héten a közgyűlés elé tárni kívánt 2013-as magyar amerikai football szakmai tervet, valamint az azt elkészítő Boda Gábort, a MAFSZ (magyarországi amerikai football csúcsszerve) szakmai bizottságát vezető alelnököt.

Néhány szóban én is megemlékezem eme dokumentumról, csak a szélesebb körű tájékoztatás kedvéért.

"A párom hosszabb bevásárlólistát szokott írni." Ez volt az első gondolat, ami eszembe jutott, amikor megláttam a kiadott dokumentumot. Alig másfél oldal, méretes sorközökkel. Ráadásul az első oldal túlnyomó része a 2012-es év terveivel és azok megvalósulásával foglalkozik. Majd néhány (pontosan 12) pontban, felsorolásszerűen jön a 2013-as esztendő. Íme:



A 2012-es évvel most nem is foglalkoznék, hiszen már az mögöttünk van, inkább kezdjük azzal, hogy miért egy 2013 május közepén összeülő közgyűlés fogadja el az adott évre vonatkozó szakmai tervet? De legyünk őszinték, ez igazán nem a mostani vezetők sara, hiszen most nemrég volt "kormányváltás" a sportág élén. Úgyhogy rendben, csináljunk az év közepén egy éves szakmai tervet.

De ez nem egy szakmai terv.
Jóindulattal is csak egy munkaterv a szakmai terv elkészítéséhez. Vagy még inkább egy vázlat a munkaterv elkészítéséhez, ami alapján majd a szakmai terv elkészülhet.

Azt gondolom, hogy egy szakmai tervnek konkrétumokat kell tartalmaznia. Vegyük például az "edzői clinic szervezése" pontot. Alapvetően egy teljesen jó ötlet. De! Mikor kerül megrendezésre? Hol lesz megtartva? Milyen időtartamú, hány napos rendezvény lesz? Ki lesz vagy kik lesznek az előadók? Elméleti továbbképzés lesz vagy gyakorlati? Mi a finanszírozás alapja, a résztvevők fizetik vagy a szövetség, esetleg megosztva?
És ezeket a kérdéseket majdnem minden egyes pontban fel lehet tenni. És egy szakmai tervnek tartalmaznia is kellene.
Ráadásul, ha egy terv nincs alátámasztva azzal, hogy mégis hogyan lesz megfinanszírozva, akkor az egyrészről inkább egy ábránd, mint konkrét terv, másrészről pedig találgatásokra ad okot, hogy vajon az adott pont ténylegesen mennyibe kerül, mennyi lett elszámolva, hova lett a különbözet, stb (lásd: 2012-es HFL döntő). Nem szerencsés.

Ami még nagyon hiányzik nekem, az az, hogy egy ilyen tervnek meg kellene határoznia a rövid-, közép- és hosszútávú célokat is, illetve azt, hogy ezen célok elvégzéséhez milyen feladatokat, részfeladatokat kell elvégezni az adott évben, jelen esetben 2013-ban. Ebből semmit sem kapunk. És addig, amíg egy sportági szakvezetés nem gondolkodik előre, egészen biztos, hogy maga a sportág sem tud hosszútávú fejlődést felmutatni.

A "szakmai terv" véleményem szerint számos, konkrétan sportszakmai problémát is felvet. Ezek közül Zsolt a már korábban is említett posztban többre is kitér, azokkal teljesen egyet is értek, most nem sorolnám fel azokat még egyszer. 
Nagyon hiányolom viszont például az amerikai football tömegsport vonulatát megtestesítő flag focit a szakmai tervből. Még említés szintjén sem szerepel, pedig azt gondolom, hogy rendesen megtervezett-megszervezett keretek között a sportág terjesztésében, fejlesztésében igen nagy szerepet játszhat, és az előző vezetés egyik talán legjobb ötlete volt.
A válogatott - illetve válogatottak - kérdésének megemlítése nagyon pozitív dolog. Viszont elképesztően sok kérdést vet fel, melynek megválaszolására ez a "szakmai terv" nincs felkészülve.

Az a helyzet, hogy bármennyire is próbáljuk elkerülni, a csapatok mindennapját, de főleg jövőjét nagyban tudja befolyásolni a szövetség tevékenysége és jövőképe, így aztán egy áttekinthető, egyértelmű és szakmailag mélységesen átgondolt és széles körben egyeztetett szakmai terv megléte nem csak a szövetség és az általa képviselt sportág számára, de a csapatok számára is elengedhetetlenül szükséges. Mert hogyan máshogy tudnának tervezni a klubok, ha nem az őket tömörítő sportszövetség tervein keresztül?

Mindent együttvéve azt gondolom, hogy nem tartalmaz rossz ötleteket ez a dokumentum. Ha arról van szó, hogy valaki a szakmai bizottságból egy kellemes vacsora után leült az asztalához és a Barátok Közt és az Éjjel-Nappal Budapest közötti reklámszünetben felvázolt pár ötletet, hogy a következő bizottsági ülésen miről kellene beszélgetni, miket kellene megvitatni, miket kellene kidolgozni, akkor kiindulópontnak majdhogynem teljesen megfelelő. De egy közgyűlés elé tárni kívánt szakmai tervknek véleményem szerint ez édeskevés. És most tényleg nem a feltüntetett lista készítője ellen beszélek - személy szerint nekem az égvilágon semmi bajom nincs vele -, de nagyon remélem, hogy a magyarországi amerikai football közössége a MAFSZ tagság által képviselve nem fogja a következő közgyűlésén elfogadni ezt a "szakmai tervet". Mert ez nem az.

2 megjegyzés:

  1. nagyon sajnalnam, ha annyi belefektetett energia utan a flagfoci elhalna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is fontos dolognak tartanám a flag fenntartását és fejlesztését. Hasznos lehet a sportág utánpótlása szempontjából.

      Törlés