2012. szeptember 3., hétfő

Ismét football

A hosszú – persze ez nézőpont kérdése – nyári szünet után a szeptember beköszöntével ismét indul a football, felpezsdül az élet itthon is és a Tengerentúlon is.
Itthon a hétvégén kezdetét vették a Hungarian Football League (HFL), a magyar topliga küzdelmei valamint az ötödik magyar junior bajnokság, míg az USÁban elrajtolt a college szezon és már csak néhányat kell aludni a profi liga szezon-kickoffjához is.

Kezdjük először a HFL-lel.
Mint ismeretes, a Budapest Hurricanes 2011-ben letarolta a magyar divizió 2 mezőnyét, és hogy 2012-ben ez ne történjen meg a divizió 1-ben is, a szövetség felajánlotta, hogy 2012-ben a legjobbak között indulhassunk, ahová a csapat vitathatatlanul is tartozik.
A Hurricanes mellett természetesen a Budapest Wolves, a Győr Sharks, az Újbuda Rebels és a Nyíregyháza Tigers jelentkezett.
Utóbbival azonban gondok adódtak. A Tigers visszalépett. Megmondom őszintén, konkrét információim nincsenek a visszalépéssel kapcsolatosan, csak pletykákat, félhíreket hallottam, miszerint a Tigers vezetése összeveszett a miskolci különítménnyel, valamint a Tigers igazi erejét adó 7-8-9 ukrán játékos sem vállalta a HFL-t, így aztán a nyíregyházi csapat voltaképpen elvesztett két tartópillérét. A hivatalos verzió szerint a kelet-magyarországi csapat anyagi problémák és emberhiány miatt kényszerült lemondani a részvételt. Mivel már nem vagyok tagja a szövetség fegyelmi bizottságának, ezért nem tudom, hogy mi a koncepció, milyen szankciók várhatók a sportegyesülettel szemben, de ha rajtam múlna, biztos, hogy pénzbüntetést szabnék ki és visszasorolnám a csapatot a divizió 2-be. De nem rajtam múlik, úgyhogy majd meglátjuk, mennyire akar (vagy tud) ragaszkodni majd a szövetség vezetése a néhány hónappal ezelőtt felállított elveihez. Lényeg a lényeg, mindösszesen négy csapattal rajtolt el szombaton a HFL mezőnye.
A nyitómeccset a Győr Sharks játszotta az Újbuda Rebels ellen a budapesti Sportmax pályán. Amikor ezeket a sorokat írom, még nem áll rendelkezésemre információ a meccsel kapcsolatosan, csak azt tudom, hogy az újbudai csapat 45-14 arányban kiütötte az egyedüli vidéki csapatként versenyben maradt Sharks-ot. Hogy ennek a – számomra – meglepően nagy vereségnek mi az oka, nem igazán tudnám megmondani, vagy legalábbis egy mérkőzés után elhamarkodott dolog lenne mélyre menő következtetéseket levonni, mindenesetre biztosra veszem, hogy a szezon után néhány csapatnak nagyon el kell majd gondolkodnia azon, hogy hogyan tovább (szervezetileg, sportszakmailag, mindenhogy).
A versenysorozat jövő szombaton folytatódik, amikor a Hurricanes Győrbe utazik. A meccs mindenféleképpen fontos összecsapás lesz, hiszen a Győr veresége esetén a négy csapatos lebonyolítás miatt gyakorlatilag a második hét után elesnek a döntőbe jutás lehetőségétől. Rákövetkező héten a Wolves az Újbuda Rebels-t, majd rákövetkező hétvégén a Győr Sharks-ot látja vendégül.
2012. 09. 30-án vasárnap a Hurricanes Arénában találkozik a Budapest Hurricanes és a Budapest Wolves. Azt hiszem, az itthoni focirajogók ezt a meccset várhatják a legjobban, óriási összecsapásra, hatalmas hangulatra van kilátás. A HFL alapszakaszát a Hurricanes „idegenben” zárja majd október 6-án, az Újbuda Rebels vendégeként.
Jól látható, mivel a csapatok mindösszesen 3 mérkőzést játszanak (és ugyebár a legmagasabban végző két csapat játszik döntőt), minden mérkőzésnek komoly tétje van.

Mint említettem, a juniorok is nekivágtak a szezonnak. A nyitómérkőzést az Újpest Bulldogs és a Budapest Wolves ifjú titánjai játszották és egy fordulatos, ám – szemtanúk beszámolói alapján – kissé lapos mérkőzésen a Wolves 34-36 arányban győzni tudott a házigazdák ellen. Ugyanezen a napon a Győr a hétvége második vereségét is elkönyvelhette, a Sharks juniorjai 0-45 arányban maradtak alul a Budapest Cowboys és a Debrecen Gladiators koprodukciójából felálló Budrecen Cawtors (a név szerintem mindennek a legalja, de ez csak személyes véleményem) ellenében.
Regnáló bajnokként a Hurricanes juniorjai szeptember 9-én kezdik el a menetelést a székesfehérvári és dunaújvárosi vegyes csapat Fejér Juniors ellen, majd megmérkőznek még a miskolci Steelers Juniors ellen, a Wolverines juniorjai ellen, végül a Cowboys-Gladiators vegyes csapat ellen zárják az alapszakaszt.
Nagyon sok sikert kívánok a junior csapatnak és edzőinek.

Mindeközben kicsit odébb.
Elindult az NCAA 2012-es versenysorozata. Erről, az esélyekről és úgy általában az eredményekről terveim szerint majd egy külön posztban fogok beszámolni, csak két fontos eseményt említenék most meg.
Az egyik, hogy a USC Trojans idén újra jogosult lesz a post season alatt bowl mérkőzést játszani. Erre úgy készülnek, hogy a hivatalos listák mindegyike első helyen rangsorolta csapatomat. Rögtön az elején meg is mutatták, hogy ez nem túlzás, remek játékkal, könnyedén, magabiztosan 49-10 arányban verték a Hawaii Warriors csapatát. Matt Barkley irányító (aki úgy dötött, hogy a szinte biztos idei 1/1-es draft hely helyett marad még egy évet egyetemista és bowl game-ig vezeti csapatát) 372 yardot passzolt és 4 TD átadást adott. Két fő célpontja az All-American receiver páros Marqise Lee és Robert Woods volt. Előbbi majdnem 200 yard elkapást regisztrált. Nagyon jó szezonkezdés.
Ezzel egyidejűleg – jóval közelebb, konkrétan Dublinban – megrendezésre került az úgynevezett Emerald Isle Classic mérkőzés. Nagyon szerettem volna kijutni és élőben megnézni a meccset, de sajnos nem jött össze. Barátaim ezzel szemben ott voltak, nekik jóval többet is jelentett, mint nekem, hiszen kedvenc csapatuk, a Notre Dame Fighting Irish játszott a Navy csapata ellen. Illetve a „játszott” kicsit enyhe kifejezés, fogalmazzunk inkább úgy, hogy a Notre Dame Fighting Irish gyalulta a földbe a Navy Midshipmen tengerész-kadétjait, 50-10 lett a vége a harcos íreknek. Talán Zsolt majd ír egy kis összefoglalót az útról és a mérkőzésről, ezesetben természetesen linkelni fogom.

És akkor néhány szóban a profikról.
A Pre-Season mérkőzései lementek. Megmondom őszintén ezekből a mérkőzésekből és eredményekből nagyon messzemenő következtetéseket kár lenne levonni, hiszen ilyenkor az edzők is próbálkoznak, talán a játékosok sem olyan pengeélesen koncentrálnak, annyira komolyan nem teszik oda magukat, senki sem akar már most megsérülni – remélhatőleg sérülést okozni sem. Ellenben feltűnő, hogy Peyton Manning narancssárgába öltözve (ugyebár leigazolta a Denver Broncos) egészen kiválóan teljesít. De még egyszer: ez csak pre-season. A szereplés alapján több power ranking is napvilágot látott, a San Diego Chargers és a Seattle Seahawks kiemelkedő fölénnyel vezeti ezeket a listákat, de a legtöbb szakíró egyetért abba, hogy ők ki fognak pukkadni az alapszakasz alatt.
Az igazi hajtás szerdán kezdődik, amikor a season kickoff-ot követően a Dallas Cowboys és a New York Giants csap össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése