2012. május 13., vasárnap

Mud Bowl 2012


Ausztria az idei második idegenbeni meccsünkön is úgy fogadott minket, ahogy szokott: barátságtalanul. Ahogy átléptük a határt, elkezdett szakadni az eső és ez kisebb megszakításokkal ki is tartott egészen hazaérkezésünkig. Az eső pedig rányomta a bélyegét a mérkőzésre.
Szoktam mondani, hogy az időjárás nem lehet faktor, mert az eső ugyebár mindkét csapatnak ugyanannyira esik, a szél mindenkinek ugyanannyira fúj. Ez alapvetően igaz, azonban amikor annyira fel van ázva egy pálya, mint amennyire tegnap volt, akkor az befolyásoló tényező lehet. Ugyanis a Hurricanes játékának egyik legnagyobb erőssége a sebesség, márpedig a sebességet a sár nagyjából megöli. Ennek köszönhető, hogy sem a Hurricanes, sem pedig korábban a Wolves Juniors nem tudott nyerni esőben. Eddig.

Ezúttal St. Pöltenbe utaztunk, hogy a Generali Invaders ellen megvívjuk idei negyedik mérkőzésünket az osztrák másodosztályban. Hosszú, három hetes kihagyás volt legutóbbi meccsünk óta. Ezt én eleve nem tartottam szerencsésnek, a játékosok túl könnyedén vették a felkészülést, az edzéslátogatottság pedig nem volt megfelelő. Ebben persze az is rendesen szerepet játszott, hogy a srácok egy része az érettségikkel volt elfoglalva. Szerda óta kifejezetten rossz érzésem volt a meccsel kapcsolatosan, bár nem tudtam pontosan megmagyarázni.

Aztán elkezdődött a mérkőzés. Természeseten, ahogy az lenni szokott, a pénzfeldobást Márk elvesztette, úgyhogy az Invaders választott, second half option választásuk nyomán a mi offense-ünk kezdett. Az első drive-ban nem sikerült pozitív yardokat szerezni, úgyhogy puntolni kényszerültünk. Ellenfelünk sem kezdett jól, harmadikra pályán kívül passzoltak, de legnagyobb meglepetésünkre a side judge complete passzt ítélt. Még egy first downt azonban nem tudtak szerezni, így negyedikre puntoltak. Azonban náluk a QB a punter, ezért nem akartunk rögtön punt return formációt pályára küldeni, elkerülendő egy fake playt követő first downt a defense-t hagytuk a pályán. A free safety ment, hogy esetleg megfogja a puntot. A QB puntolt, a free safety pedig a földön pattogó, guruló labdát megpróbálta összeszedni. Hiába kiabálta az egész csapat, hogy hagyja, elkapta, majd elejtette, majd elvesztette. Újra az Invaders támadhatott, ezúttal kb 40 yarddal közelebbről. Védelmünk azonban nagyon agresszív üzemmódba kapcsolt és Szakács Kristóf egy interceptiont szerzett, amit vissza is vitt egy jó 50 yardot. 
Az offense főleg futni kényszerült, hiszen a labda nagyon nehéz volt a víztől, így Danku Dávid running backre nagy teher hárult. Mellette még Bencsics Márk irányító is sokat futott. Ez azonban az ellenfél védelmének is megkönnyítette a dolgát, rendszeresen 8-9 embert állítottak a box-ba. Először egy field goalig jutott a csapat, Szakács Kristóf magabiztosan értékesítette a kísérletet. Még az első félidőben az offense Bencsics Márk futását követően 10-0-ra növelte az előnyünket. A defense emellett szépen végezte a dolgát, előbb egy three and outtal állítottuk meg ellenfelünket, majd két takeaway következett, Kovács Bence defensive end, a következő drive-ban pedig Bittner István defensive tackle szerzett labdát. 

A második félidőben aztán tovább növelte a csapat előnyét Elek Ádám, miután Bencsics Márk passzát elkapva többször is keresztbe átszelve a pályát végül megtalálta az end zone-ba vezető utat. Az extra pont egy rossz snapet követően kimaradt). Aztán megszakadt egy sorozat, 10 negyed után a defense kapitulált. Az eredmény szempontjából mindegy, hogy a running back nem jutott el a goal line-ig és a labdát is elvesztette közben (bár nem láttam, de állítólag egy tökéletes fénykép készült erről), a játékvezetők rövid tanácskozás után TD-t ítéltek. Az osztrákok két pontos kísérletre mentek rá, de nem jártak sikerrel. 16-6-ra módosult az eredmény. A negyedik negyedben még Danku Dávid futott egy TD-t a mi részünkről, a defense pedig szépen állta a sarat (szó szerint és átvitt értelemben is), punt, turnover on downs és Bittner István második takeawy-e vetett véget minden próbálkozásuknak. A végeredmény 23-6 lett.

Ami nagyon érdekes volt, az az ellenfél mentalitása. Főleg a második félidőtől kezdődően nagyon alattomosan és durván játszottak. Miután több alkalommal is felhívtuk erre a bírók figyelmét, el is kezdtek záporozni a büntetések. Az egyik játékost ki is állították. A vezetőbíró pedig a mérkőzés után három alkalommal is bocsánatot kért az ellenfél (és a szpíker) viselkedése miatt.

A hétvégén még másik kettő mérkőzésre került sor, az Amstetten Thunder legyőzte a Styrian Bears-t (32-20), a Cineplexx Blue Devils pedig az Alpin Hammers-t (21-13). Győzelmünkkel mi továbbra is tartjuk a második helyünket a tabellán:

1. Cineplexx Blue Devils 3-0
2. Budapest Hurricanes 3-1
3. Red Lions Hall 2-1
4. Amstetten Thunder 2-2
5. Generali Invaders 2-3
6. Alpin Hammers 1-4
7. Styrian Bears 1-4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése