2011. február 16., szerda

Visszatekintés a New Years Cup 2011-re


2011. január 15-én ismét Budapest felé fordult a közép-európai lacrosse világ tekintete, immáron második alkalommal megrendezésre került a New Years Cup elnevezésű lacrosse rendezvény. Az esemény több szempontból is jelentős volt a hazai lacrosse világnak. Egyrészről ez az első esemény, ami a Magyarországi Lacrosse Szövetség égisze alatt kült megrendezésre. A szövetség ugyan még csak nem hivatalosan működik, de már nemzetközi elismertséget vívott ki magának. Másrészt ez volt az első alkalom, hogy a Budapest Blax női szakosztálya, a Valkyrs versenykörülmények között mérettethette meg magát. Egyúttal ez volt az első alkalom, hogy Magyarországon hivatalos női mérkőzésre került sor.

Mivel a tavalyihoz képest jóval nagyobb számú csapat kapott meghívást az eseményre, ezért két napos lett a rendezvény. És akárcsak tavaly, idén is a Fáy utcai Vasas Sportközpont pályája adott otthont a kupának. Lehet, hogy ez utoljára volt így, ugyanis a pálya üzemeltetője elég figyelmetlen volt a szervezéssel kapcsolatosan, az első napot egy órával le kellett rövidíteni, a második napot pedig szabad ég alatt kellett lebonyolítani. Még szerencse, hogy a januári időt meghazudtoló 15 fokot mértek a hőmérők. Délben. Reggel azért még dermesztő hidegben került sor a meccsekre. 

A nők mezőnyében a hazai csapat mellett végül három osztrák csapat szerepelt (eredetileg egy holland csapatot is vendégül láttunk volna), a Graz Gladiators, a Vienna Monarchs és a Vienna Cherokees lépett pályára a kupáért.
A fiúknál a tavalyi kupagyőztes Ljubljana Dragons és a bronz érmes Graz Gladiators mellett az osztrák bajnok Vienna Monarchs és egy német hobbicsapat, a 2nd Hand Lacrosse kapott meghívást.

A nők mezőnye elég csonkára sikeredett, ugyanis igencsak kis létszámban érkeztek a lányok, mindegyik csapat 8-8 fővel rendelkezett, így az eredeti versenykiírást módosítani kellett. A helyzeten egy kicsit segített, hogy hárman érkeztek Hollandiából, köztük a magyar lány, Gulyás Dóra, aki az első játéknapon majdnem minden mérkőzésen, majdnem minden csapatban pályára lépett.
A mérkőzések során kiemelkedett a Graz Gladiators női csapata, valamint a Vienna Monarchs is látványosan erősebbnek bizonyult, mint a többiek, mögöttük haladtak a Vienna Cherokees lányai. De a mi hölgyeink sem maradtak szégyenben, Nerissa Lachtis révén megszereztük első gólunkat, melyet még egy követett, valamit Elekes Rita csapatkapitány is betalált egyszer.
Mivel a lányok eleve kis létszámban érkeztek, a sérülések és a kezdődő influenza-járvány miatt a második napon nem is sikerült lejátszani az összes meccset, így végül közös megegyezéssel megszakítottuk a versenyt, és a hátralevő csoportmérkőzések helyett egy teljes pályás, teljes játékidejű meccset játszott két vegyes csapat.
A kupát a Graz Gladiators veretlenül nyerte meg. A sorozat legértékesebb játékosa a szintén grazi Kay Bierbacher-Voss lett 9 góllal.

A férfiak sorozatában kiegyenlítettebb volt a mezőny, bár a Vienna Monarchs messze jobb csapat benyomását keltette. A 2nd Hand Lacrosse játékerőben nem volt olyan nagyon ütős, de fizikálisan messze a többiek fölé nőttek. A Ljubljana Dragons játékán nagyon látszott, hogy december eleje óta egy tapasztalt edzővel készülnek, így ők is rendkívül jók voltak. Továbbra is a Graz Gladiators az a csapat, akik - bár rendkívül ügyes és kombinatív játékot játszanak - igazán a magyar csapat látótávolságában vannak. 
Csapatunk az első napon  Ljubljana Dragons és a 2nd Hand Lacrosse csapatokat kapta ellenfeléül. Mindkét csapat nagyon erős volt, a Blaxnek gyakorlatilag esélye sem volt. Ráadásul a kezdő face off middie-nk eltörte az ujját úgyhogy további nehézségekkel kellett megküzdenie csapatunknak. Ráadásul kapusunk igen rossz napot fogott ki, nagyon kevés lövéssel sikerült sikerrel megbírkóznia. Úgyhogy az első nap számunkra leginkább egy kudarcként értékelhető. A második nap következett a két osztrák ellenfél. És ki is jött a két meccsen, hogy ellenük már többet is játszottunk, jobban ismerjük a stílusukat. Főleg a védelem teljesítményét kell kiemelni, szépen dolgoztak a srácok és a kapus is sokkal többet hozzátett az összteljesítményhez, mint az első nap. Mindkét meccsen 4 gólt kapott védelmünk, a Graz ellen lőttünk kettőt, a Monarchs ellen egyet. De mind a két meccsen végig versenyben voltunk és ezt nagy pozitívumként kell elkönyvelnünk. 
A férfiak küzdelmét végül a Vienna Monarchs nyerte meg, játékosuk, Andreas Siedler lett a legértékesebb játékos 7 góllal és 4 gólpasszal. Második helyen végzett a 2nd Hand Lacrosse, harmadik lett a tavalyi bajnok Ljubljana Dragons.
A Blax legértékesebb játékosa Fűrész Dávid lett 5 góllal és két gólpasszal.

A mérkőzések eredményei és a tabellák alább megtalálhatók.

NŐK MEZŐNYE:
Valkyrs vs Gladiators 0-13
Monarchs vs Cherokees 11-3
Valkyrs vs Cherokees 3-8
Gladiators vs Monarchs 6-4
Valkyrs vs Monarchs 0-10

  1. Graz Gladiators 2-0 / 19-4
  2. Vienna Monarchs 2-1 / 25-9
  3. Vienna Cherokees 1-1 / 11-14
  4. Budapest Valkyrs 0-3 / 3-31

FÉRFIAK MEZŐNYE:
Gladiators vs Monarchs 3-7
Dragons vs Blax 10-2
2nd Hand vs Gladiators 5-8
Monarchs vs Dragons 4-6
Blax vs 2nd Hand 1-10
Gladiators vs Dragons 1-11
Monarchs vs 2nd Hand 6-4
Gladiators vs Blax 4-2
2nd Hand vs Dragons 10-3
Monarchs vs Blax 4-1

  1. Vienna Monarchs 4-0 / 23-12
  2. 2nd Hand Lacrosse 2-2 / 29-18
  3. Ljubljana Dragons 2-2 / 28-19
  4. Graz Gladiators 2-2 / 16-25
  5. Budapest Blax 0-4 / 6-28

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése