2010. szeptember 9., csütörtök

Játékvezetés Magyarországon


Az előbb majdnem háromnegyed órát beszéltem telefonon a magyarországi amerikai football játékvezetők egyikével. Ő hívta fel a figyelmemet egy jelenségre, amiről - lévén, hogy kb két éve voltam utoljára olyan magyar meccsen, amin nem volt érintett a csapatom - én nem is tudtam. Nevezetesen arról van szó, hogy a játékvezetőknek azt kell elviselniük nagyjából minden egyes mérkőzésen, hogy egész meccs alatt nem csak az edzők és a nézők, hanem már a pályán tartózkodó játékosok is folyamatosan beszólogatnak nekik.

Aki viszonylag régebb óta olvassa a blogomat, az tudja, hogy elég kritikus vagyok a játékvezetők teljesítményével kapcsolatosan, főleg, ha az a mérkőzést jelentősen befolyásolja. De az, hogy a pályán lévő játékosok is pofáznak a játékvezetőnek és rinyálnak, az elfogadhatatlan. Az ember megnéz egy amerikai college vagy high school meccset, nem egyszer előfordul, hogy a vezetőedző magából kikelve földhöz vágja a head set-jét, és öt centiről ordít bele a játékvezető arcába. De ő és senki más. Senki más nem is szól a bíróhoz. Mert nem teheti. Mert nem etikus és ellenkezik a játék szellemével. És azt hiszem, itthon még ez nagyon nagy baj, hogy a játék szellemével senki nem foglalkozik (vagy legalábbis nagyon kevesen). Olyan emberek kritizálják a játékvezetők teljesítményét a mérkőzés közben, akik már kemény négy mérkőzést lejátszottak. Ez tűrhetetlen. 
Akárcsak az is, hogy a lelátókon megjelenő légkör is egyre inkább elfogadhatatlan. Tartani kéne azt a hozzáállást, amit még akkor vezettünk be, amikor az egész football elindult Magyarországon. Azt, hogy egy amerikai football mérkőzés egy családi esemény. És nem arra való a lelátó, hogy részeg vagy félrészeg emberek a játékosokat és a játékvezetést anyázzák. 
Elmondtam a véleményemet a játékvezető sporttársnak telefonban, és ezt most leírom ide is. Fontosnak tartanám, hogy a játékvezetői bizottság erélyesen lépjen fel ezügyben. Egy közös álláspontot kéne kialakítani, azt egy hivatalos közleményben a csapatok felé kommunikálni és ehhez az elhatározáshoz következetesen ragaszkodni. Én azt sem tartanám túlzásnak, ha a pályán történő beszólásoknak egy 15 yardos Unsportsmanlike Conduct büntetés lenne az eredménye. Kicsit drasztikus, de biztos, hogy egy-két ilyen 15 yardos büntetés után minden edző arra lenne kényszerítve, hogy a játékosaiktól megfelelő hozzáállást és alázatot követeljenek meg.
Mert mi lesz az eredménye annak, ha ez a sportszerűtlen viselkedés teljesen általánossá válik? Végre kialakul egy olyan bírói bázis, akik már megfelelő tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy normálisan vezessék a meccseket, de nekik elegük lesz az állandó attrocitásokból és otthagyják az egész amerikai foci életet. És megint visszajutunk ahhoz, hogy tapasztalatlan és kezdő játékvezetők keserítik majd meg a csapatok életét. Ugye nem kérdés, hogy ez mennyire ellentétes a sportág fejlődésével?
Úgyhogy részemről bátorítom a játékvezetői bizottságot, hogy kőkeményen lépjenek fel ezügyben. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése