2019. május 22., szerda

HFL, negyedik forduló és playoff elemzés

Ahogy azt a Francesco’s Sports facebook oldalán is megírtam egy gyors vasárnapi posztban, nagyon különböző mérkőzésekre került sor a hétvégén a Maker’s Mark HFL negyedik fordulójában. Ezen a játékhéten minden típusú foci szerelmese megtalálhatta azt, amit igazán szeret: volt jó támadó foci, volt állóháború, volt nyugodt, sima meccs és volt az utolsó másodpercekig nyitott találkozó. 

Fotó: Dudás Péter


A negyedik forduló előtt azért már bőven körvonalazódtak az erőviszonyok a legmagasabb magyar ligában, de a pozíciók még bőven nyitottak voltak. 

A forduló nyitómeccsére Felsőzsolcán került sor, ahol a Miskolc Steelers (0-3) fogadta a Fehérvár Enthroners (2-1) csapatát. Az eddig elért mérleg, de főleg a mutatott játék alapján a vendég csapat győzelmére lehetett tippelni, de arra, ami végül a pályán megvalósult, szerintem sokan nem tippeltek volna. A Miskolc Steelers az első mérkőzés óta folyamatosan romló játékot mutat. Ehhez hozzátartozik az is persze, hogy mind a védelem, mind pedig offense oldalon sérülésekkel küzdenek (ráadásul válogatott játékosok estek ki – pl. Jónás Máté) és ezért több játékosnak is a labda mindkét oldalán helyt kell állnia. Az is szembetűnő, hogy az irányító poszton nem sikerült megoldani a problémát és ez gyakorlatilag a Steelers pass offense-ébe került. Tavaly azért tudott olyan hatásos lenni a Pavel Lesiv és Andre Whyte nevével fémjelzett futógépezet, mert mögöttük egy nagyon biztos lábon álló passzjáték állt Vasyl Yordan által. Mivel az ukrán-magyar irányító idén ugye nem tud játszani (és a QB-kérdés nem megoldott), így nincs, ami támogassa Whyte futójátékát. Ráadásul az irányító posztot betöltő import Dixon meg is sérült (season ending), így még nagyobb bajba került a borsodi csapat. Nem tartom kizártnak, hogy előbb-utóbb a junior korosztályban sikerrel irányító válogatott cornerback Szabó Martin kezébe adják az offense irányítását. De a tavalyi döntős miskolci gárdánál nem is ez a legnagyobb baj. Bár a kulisszák mögé nem látok be, de úgy fest, fejben esett szét a csapat. Már a múlt héten, a Capitals ellen is úgy tűnt, hitüket vesztették a játékosok, az Enthroners ellen sem lehetett igazán felfedezni azt a tüzet és küzdeni akarást, ami tavaly és tavalyelőtt olyan meghatározó eleme volt a Steelers-focinak.

Fotó: Fehérvár Enthroners
A másik oldalon pedig adott volt egy bivalyerős játékos keret, egy amerikai vezetőedző és egy új offensive coordinator. És bár szembetűnő, hogy Gombos Bence és elkapói még mindig nincsenek teljesen összeszokva, nem mindig értik meg egymást, viszont a fehérvári futógépezet gyakorlatilag átgyalogolt a hazai védelmen. Ryan Tuiasoa ügyes runningback, mellé visszatért már a válogatott Novakov Dávid és őket még Hegedűs Dániel is kiegészíti. Ha csak a futók személyét nézzük, már ez is egy hatékony futójátékot feltételez. Emellett egy elég jó védelem áll Jim Ward rendelkezésére, egy kemény defensive line, egy erős linebacker sor és egy ügyes secondary alkot komplett egészt. 
Az Enthroners csapata pedig él is ezekkel az adottságaival, egy félidő elég volt arra, hogy mercy rule-ra hozzák az eredményt (37-0-s előnnyel fordult a két csapat). A második félidőben futó óra mellett gyorsan lepörgött a mérkőzés, a harmadik negyedtől már a cserék is bőven lehetőséget kaptak. A végeredmény 6-44 lett.


A forduló második mérkőzését a Győr Sharks (0-3) és a Kijev Capitals (1-2) vívta. A Sharks jó szokás szerint idén is szerencsétlenül igazolt importot, ez már korábban is kiderült. Az irányító posztra érkező Aycock olyan szinten hozott megbízhatatlan játékot, hogy már a múlt héten a Cowbells ellen a Sharks vezetőedzője irányította a csapatot. Azt gondolom, ebben a sportágban a játékos-edző dolog nem annyira működik – bár persze vannak kivételek. Ráadásul Győrben is több meghatározó játékosnak kell oda-vissza játszania, ami szintén nem a hatékonyságot növeli.

Fotó: Szűcs Ilona
A Capitals pedig igazolt. Méghozzá a magyarországi fociban közismert és hírhedt Troy Rice-ot. Az igazolás körülményei egyébként érdekesek voltak, Rice – mint kiderült – egyszerre több csapattal is tárgyalt és több helyre is ígéretet tett. Végül elfogadta a legjövedelmezőbb ajánlatot és ment Kijevbe. A szereplése meghatározó volt már múlt héten is a Steelers ellen is, ahogy pedig egyre jobban összeszokik majd az irányítójával, úgy egyre veszélyesebb fegyver lesz az ukrán offensive coordinator kezében. 
Magát a mérkőzést egyébként még nem volt lehetőségem megnézni, de az biztos, hogy  az első félidő végéig a két csapat fej fej mellett haladt, 7-7-tel zárult a második játékrész. A harmadik negyedben aztán két labdabirtoklásnyi előnyt szerzett az ukrán csapat, amit a végéig meg is tudott őrizni. A végeredmény 7-20 lett.


A negyedik forduló – sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy az alapszakasz – legjobban várt mérkőzésére is vasárnap került sor. A nagytétényi Atlasz SC pályáján feszült egymásnak a két fővárosi rivális, a Budapest Cowbells (3-0) és a Budapest Wolves (3-0). Tavaly egyszer találkozott a két csapat, az alapszakaszban – akkor a Wolves nagyon könnyedén, mercy rule-lal verte a Cowbells-t a First Fielden. Azóta sok változáson ment keresztül a Cowbells, játékosok jöttek-mentek és vezetőedző váltásra is sor került. Hogy az új vezetőedző jól fogja a gyeplőt, arra remek példa, ahogy a Cowbells 0-21-ről megfordította a mérkőzést a Steelers ellen a második fordulóban. Idén az előszezonban találkozott egymással a két csapat egy edzőmérkőzés erejéig, akkor a Cowbells bizonyult erősebbnek. A rivális budapesti csapatot egyébként a stabil védelem és a kőkemény (fizikális és agilis) elkapó sor jellemzi. 
Nálunk pedig van egy elég jó offense, ami ugyan még nem igazán pörgött 100%-on idén, és van egy védelem, ami kezd egyre jobban összeállni. Mindenképpen jó mérkőzés ígérkezett.
A két veretlen csapat találkozott tehát Nagytétényben. Számunkra a tét nem volt kisebb, mint az alapszakasz első helye. És bár a kiírás miatt ugye minden csapat lehetőséget kap a rájátszásban bizonyítani, mégis egy playoff-szerű összecsapás alakult ki. 

Fotó: Szabó Péter
Aki a támadó football szerelmese, annak nem ez a meccs lesz élete kedvenc találkozója. A két csapat egymásnak feszült és az angolszász terminológia szerint hamisítatlan fist-fight alakult ki a fővárosi csapatok között. Az offense-ek elég sok hibával játszottak, a defense-ek pedig többé-kevésbé állták a rohamokat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a két csapat összesen 12 alkalommal puntolt (ebből 9 alkalommal 1st down nélkül zárult a drive).
A kezdeti tapogatózások után az első pontszerzésekre az első negyed végéig várni kellett. Ekkor egy szépen felépített drive végén az ország egyik legtehetségesebb fiatal elkapója, a felnőtt- és az egyetemi válogatottban is meghatározó Mészáros Márton húzta le Váry Tamás passzát. (7-0) A Cowbells a következő drive-jában is szépen menetelt előre, azonban a saját térfelünkön sikerült megálljt parancsolnunk, a mezőnygól kísérlet pedig kimaradt. Az első negyed kellett ahhoz, hogy az egyébként felépített defensive game plant „finomhangoljuk” a mérkőzéshez. 
Az offense-ünk viszont nem találta magát. Az első negyedben volt olyan drive, ahol már mezőnygól távolságon belül voltunk, két sack azonban egészen a félpályáig vetette vissza a csapatot. Emellett számos zászló hátráltatta a munkánkat. Gyakorlatilag minden komolyabb előrehaladást egy holding büntetés tett semmissé. Ráadásul az egyébként komoly fájdalmak mellett játszó Bencsics Márk irányító sem találta meg az összhangot az elkapóival ezen a mérkőzésen. 
A küzdelmes első félidő így 7-0-s Cowbells vezetéssel zárult.

Fotó: Szabó Péter
A nehéz első félidőt egy még nehezebb második félidő követett. A defense-ek továbbra is dominálták az offense-t. Ennek ellenére a harmadik negyed derekán ismét mezőnygól távolságba kerültünk és ekkor Ben Lyons meg is szerezte az első pontokat a Wolves számára. (7-3). A sikeres mezőnygólt igazi állóháború követte, hat 3&out és egy turnover on downs következett. A pontínséget a negyedik negyed utolsó percei törték meg a csapatok, amikor Bencsics Márk másodszor is az end zone-ban találta meg Storcz András elkapót (az első alkalommal holding miatt annulálták a TD-t). (7-9) Még volt ideje a Cowbells-nek támadni, Váry Tamás passzát azonban a passz-sávba remekül belépő Ágota Balázs linebacker szedte le. Az indulatokkal teli negyedik negyedben a játékvezetők is kulcsszerepet kaptak, több alkalommal is vita merült fel a labda play utáni pozícióját illetően, büntetések tördelték az egyébként is akadozó játékot. Jellemzi a hangulatot, hogy Troy Baker, a Cowbells vezetőedzője még zászlót is kapott unsportsmanlike conduct miatt. A mérkőzés utolsó play-ében már minden mindegy alapon dobta fel a labdát Váry Tamás, amit a később MVP-ként jelölt Marcus Brown cornerback halászott le a levegőből.


Megnyertük tehát a városi rangadót. Ami fontos így a rájátszás előtt, hogy mindkét csapat megúszta komolyabb sérülés nélkül ezt az intenzív mérkőzést. A Cowbells oldalán Németh Márton sérült meg a meccs első felében, de lágyékhúzódása nem tűnik nagyon súlyosnak, nálunk pedig Bicskei Dániel esett a mérkőzés végén rosszul és húzta meg a nyakát. 
Győzelmünkkel bebiztosítottuk azt, hogy az utolsó fordulótól függetlenül a tabella első helyén végzünk. (Számomra is mérföldkő volt a mérkőzés, ugyanis a 130. meccsem volt a Wolves oldalvonalán - egyúttal a 70. Wolves-győzelmem.)

Forrás: Hungarian Football

DRIVE CHART:
Q1
COW: Interception (Brown)
WOL: Punt
COW: 3 & out
WOL: 3 & out
COW: Pass touchdown (Váry-Mészáros, PAT: Zax) 0-7
Q2
WOL: 3 & out
COW: Field Goal missed (Zax)
WOL: Punt
COW: End of half
Q3
WOL: Punt
COW: Turnover on downs
WOL: Field Goal (Lyons) 3-7
COW: 3 & out
WOL: 3 & out
Q4
COW: 3 & out
WOL: 3 & out
COW: 3 & out
WOL: Turnover on downs
COW: 3 & out
WOL: Pass touchdown (Bencsics-Storcz, 2-point conv. failed) 9-7
COW: Interception (Ágota)
WOL: Turnover on downs
COW: Interception (Brown)

WOLVES STATISZTIKÁK:
Offense:
Bencsics Márk QB: 1 TD, 0 INT
Storcz András WR: 1 TD
Special team:
Ben Lyons K: 1 FG
Defense:
Brown, Marcus CB: 3 tackle, 2 INT
Ágota Balázs LB: 1 tackle, 1 PD, 1 INT
Mezei Márk S: 8 tackle, 3 PD
Homoki Gergely LB: 6 tackle
Dawson, Bernard LB: 5 tackle
Bíró Szabolcs DL: 4 tackle
Madarassy Richárd S: 4 tackle, 1 PD
Bicskei Dániel DL: 3 tackle
Hunka Norbert CB: 3 tackle
Moni Róbert DL: 1 tackle, 1 PD
Gyulafalvy Máté DL: 1 tackle, 1 PD
Győrffy Ádám S: 1 tackle
Merucza Attila DL: 1 tackle
Borek Zoltán DL: 1 tackle
Miakich András LB: 1 tackle
Illés Álmos: 1 PD


Érdekesség, hogy a forduló mindhárom mérkőzésén az idegenben játszó csapat tudott győzni.  Egy fordulóval a vége előtt pedig elég szépen körvonalazódik a playoff picture. Ezen megyek most gyorsan végig.
Két dolog egészen biztos már az utolsó forduló előtt is: 1. a Budapest Wolves első helyen zárja az alapszakaszt (bye-weekkel és homefield advantage mellett), az elődöntőbe jutottunk, 2. a Kijev Capitals negyedik helyen zárja az alapszakaszt és az alapszakasz ötödik helyezettjével játszik wild card mérkőzést. Ebből következően az utolsó forduló Wolves-Capitals összecsapása sokmindent nem fog befolyásolni.
A másik két mérkőzés azonban helyosztó jellegű lesz. A képlet viszonylag egyszerű, hiszen a Cowbells-Enthroners párharc győztese második helyen fogja zárni az alapszakaszt, és pihenőhetet követően az elődöntőben lép pályára. A vesztes pedig az alapszakasz-utolsó ellen wild card meccset játszik.
A Steelers-Sharks meccs arról dönt hogy ki melyik wild card meccsen lép pályára. A győztes otthon fogadja a Kijev Capitals-t, a vesztes pedig utazik a Cowbells-Enthroners veszteséhez.

Fentiek értelmében az utolsó fordulóban négyféle forgatókönyv van, ami meghatározhatja a HFL rájátszását:

1. Nyer a Cowbells és a Sharks. Nekem (elnézve a Steelers utolsó két meccsét) ez tűnik a legvalószínűbbnek. Ebben az esetben: 
Wild Card kör:

  • Enthroners vs. Steelers
  • Capitals vs. Sharks (győri hazai rendezés)

2. Győz a Cowbells és a Steelers
Wild Card kör:

  • Enthroners vs. Sharks
  • Capitals vs. Steelers (miskolci hazai rendezés)

3. Győz az Enthroners és a Sharks
Wild Card kör:

  • Cowbells vs. Steelers
  • Capitals vs. Sharks (győri hazai rendezés)

4. Nyer az Enthroners és a Steelers
Wild Card kör:

  • Cowbells vs. Steelers
  • Capitals vs. Sharks (győri hazai rendezés)


Az elődöntők párosításáról tippelni még viszonylag korai. Az azonban biztos, hogy a Wolves az alapszakaszban alacsonyabb helyen végző wild card győztes ellen fog pályára lépni. Az eddig mérkőzések tükrében ha azt feltételezzük, hogy a Sharks és a Steelers is vesztesen hagyja el a pályát a wild card meccs után, akkor Wolves-Capitals és Cowbells-Enthroners elődöntőkre kerül sor. Azonban akár a Sharks, akár a Steelers meglepetést tud okozni a Wild Card körben, az az egész playoff-képet borítani tudja. A scenariokról majd többet akkor, ha már ismerjük a wild card párosításokat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése