2015. december 15., kedd

A rájátszástól három hétre

Három játékhéttel az NFL alapszakasznak vége előtt egyre inkább kezd kikristályosodni az idei szezon rájátszásának képe. Egyelőre három csapat büszkélkedhet azzal, hogy már biztos helyet szerzett a playoffban, a többiek pedig még nagy versenyben vannak.


Az AFC FŐCSOPORTban elég nyitott még a verseny, 11 csapatnak van legalább matematikai esélye a playoffra.
A címvédő New England Patriots hiába szenvedett az elmúlt hetekben (főleg a sérüléseknek köszönhetően), vasárnap éjjel, a Houston Texans elleni győzelmükkel bebiztosították helyüket a rájátszásban. Majd a Miami Dolphins Monday Night vereségét követően az is biztos lett, hogy az elmúlt 15 évben 13. alkalommal nyerte meg a Patriots az AFC East csoportot. A divízióban egyébként nagy a verseny, hiszen még a New York Jets-nek és a Buffalo Bills-nek is van esélye egy Wild Card helyet megcsípni, ráadásul a két csapat az egymás elleni találkozóval zárja az alapszakaszt. A Miami Dolphins a ma hajnali vereségével kiesett a playoff-hajrából.
Az AFC North divízióban már két csapat eliminálódott (a jó amerikai szakkifejezéssel élve). Sem a 4-9-cel álló Baltimore Ravens, sem pedig a 3-10-es mérleggel rendelkező Cleveland Browns sem juthat már rájátszásba idén. Azonban a csoportelsőségért - és úgy alapvetően a rájátszásba jutásért - két csapat is megy még. Mind a Cincinnati Bengals-nek, mind pedig a Pittsburgh Steelers-nek viszonylag könnyű sorsolása van (bár mindkét csapat játszik a Denver Broncos ellen). Ha a Cincinnati nyer egy meccset, akkor gyakorlatilag megvan nekik a csoportelsőség. A Steelers-nek minden mérkőzés élet-halál küzdelem, hogy meglegyen a Wild Card hely, hiszen jelenleg három, azonos mérleggel (8-5) álló csapat is sorban áll.
Bár elég jól kezdett a San Diego Chargers az AFC West csoportban, azonban a lendület hamar elfogyott és 3-10-es mérlegükkel már biztos nem jutnak rájátszásba. Azonban pozitív csalódás az Oakland Raiders szereplése, akiknek még mindig van esélyük megcsípni egy Wild Card helyet - még ha csak matematikai is ez az esély. A csoportot jelenleg 10-3-as mérleggel a Denver Broncos vezeti és kisebb fajta csodára lenne szükség, hogy ne ők nyerjék meg a csoportjukat, bár ki kell emelni, hogy a Broncos hátralévő három meccséből kettő nehéznek bizonyul, míg a Kansas City Chiefs (jelenleg 8-5) igen könnyű sorsolással zárja az alapszakaszt.
Az Amerikai Főcsoport leggyengébb divíziója az AFC South divízió, ahol nincs egyetlen pozitív mérleggel álló csapat sem. Szinte garantálható, hogy ebből a csoportból csak a csoportgyőztes jut rájátszásba, nagyon kicsi az esély arra, hogy Wild Card helyet csípjen meg bármelyikük. Éppen ezért, a kiegyenlítetten gyenge teljesítmény miatt egyedül a Tennessee Titans (3-10) csapatát tekinthetjük kiesettnek, még az 5-8-as mérleggel a csoportban jelenleg harmadik helyen álló Jacksonville Jaguars is megcsípheti még a csoportelsőséget és ezáltal a rájátszást. Rögtön a következő meccs a csoportban a Houston Texans és az Indianapolis Colts összecsapása lesz, ami erőteljesen árnyalni fogja a csoport állását és a továbbjutási esélyeket.

Az NFC FŐCSOPORTban bár már kettő biztos bejutó csapatot is elkönyvelhetünk, mindösszesen kettő csapattól búcsúzhatunk el már most is.
Az NFC South csoportot fölényesen uralja és nyerte az eddig veretlen Carolina Panthers. A Cam Newton és Luke Kuechly nevével fémjelzett csapat nemcsak a csoportelsőséget húzta be, de az is biztos, hogy a főcsoport első kettő helyének valamelyikén fog végezni (ami ugyebár azt jelenti, hogy a Wild Card körben nem kell játszania, ez a First-Round Bye). A csoport harmadik helyén áll a remek rajt után mélyrepülést bemutató Atlanta Falcons és második a Tampa Bay Buccaneers egyaránt 6-7-es mérleggel, ők a Wild Card helyekért küzdhetnek még, de meglehetősen sok, számukra pozitív eseménynek kell történnie, hogy oda tudjanak érni. Ez a csoda pedig hatványozottan kelleni fog a mostanában magára találó New Orleans Saints-nek is. Az 5-8-cal álló louisianai csapat jelenleg utolsó a csoportban, de matematikai esélye még van a Wild Card hely megcsípésére.
Az NFC West divízióban is van már egy biztos továbbjutónk. Az Arizona Cardinals jelenleg 11-2-es mérlegével vezeti a csoportját és második a konferenciában. Amennyiben Carson Palmer és csapata még egy győzelmet be tud húzni (ami egyébként nem lesz túl könnyű, elnézve a masszív sorsolásukat - Eagles, Packers, Seahawks), akkor nem csak a csoportját nyeri meg, hanem a First-Round Bye is meg lesz nekik. Mellettük komoly Wild Card igénylő (sőt, még a Cardinals hármas buktája esetén csoportelsőségért is harcoló) csapat a 8-5-ös mérleggel álló, és egyre jobb formát mutató Seattle Seahawks. Pete Carroll csapatának egy győzelem már elég lehet, kettő azonban biztosan Wild Card helyet jelent. A csoportból a San Francisco 49ers (4-9) már biztos, hogy nem lesz ott a rájátszásban, de a harmadik helyen álló St. Louis Rams még odaérhet - matematikailag legalábbis.
Hatalmas a verseny a csoportelsőségért az NFC North csoportban. Mind a Green Bay Packers, mind pedig a Minnesota Vikings gyenge kezdés után kicsit hullámzó, de egyre biztatóbb teljesítményt nyújt. Ráadásul közepesen erős sorsolásukat az egymás elleni összecsapással zárják, így jó esély van arra, hogy az alapszakasz utolsó mérkőzése dönt a csoportelsőségről. Egyébként a csoportgyőzelemért folytatott harcban alulmaradó csapat még mindig nagyon jó eséllyel indulhat a Wild Card helyért, a Packers-nek egy, míg a Vikings-nak kettő győzelem biztos rájátszásbeli helyet jelent. A csoportban a harmadik a Chicago Bears, akiknek matematikai esélyük még van a Wild Card helyre, de ahhoz szinte lehetetlen dolgoknak kellene történnie. A csoport negyedik helyén álló Detroit Lions szép reményekkel indult, de a 4-9-es mérlegük már most kevés a rájátszáshoz.
A legizgalmasabb a helyzet az NFC East divízióban. Jelenleg három csapat is 6-7-es mérleggel, egy pedig 4-9-cel áll, ami azt jelenti, hogy mind a négy csapatnak van esélye megnyerni a csoportot és ezzel rájátszásba jutni. A 6-7-es csapatok (Washington Redskins, Philadelphia Eagles és New York Giants) még akkor is rájátszásba juthatnak, ha nem nyerik meg a csoportjukat (a Wild Card helyen). A Dallas Cowboys már csak abban bízhat, hogy minden további meccsét megnyeri, míg a riválisok elcsúsznak a meccseken és csoportelső lesz. Egyébként mind a négy csapatnak elég kemény a sorsolása a hátralévő három meccsre, talán legnagyobb esélye most a Redskins-nek van a csoportelsőség megszerzésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése