2014. december 26., péntek

Egyetlen lépésre a rájátszástól

Most, hogy a karácsonyi hal, töltöttkáposzta és bejgli okozta kajakóma múlandóban van és kezd lecsendesendi háborgó gyomrunk is, érdemes megint számba venni, hogy mi is a helyzet az NFL-ben. Vasárnap ugyanis az alapszakasz utolsó játéknapjára kerül sor. A 17. héten nincs már Thursday Night, sem pedig Monday Night Football - minden egy napon, vasárnap fog eldőlni. 16 csapat, 6 hely. Lássuk!



Kezdjük az NFC főcsoporttal, ott ugyanis sokkal egyértelműbb a helyzet. (Előre bocsátom, hogy az esélylatolgatásoknál az egyszerűség kedvéért és a ritkaság miatt a döntetlen kimenetelt nem veszem górcső alá, de nyilván azzal is számolni kell bizonyos szituációkban.)

Egyetlen kiadó hely van már csak, arra az egy helyre is mindösszesen két pályázó csapat van. Talán nem túlzás, hogy a 17. játékhét egyik legjobban várt mérkőzése az NFC déli csoportjának csúcsrangadója lesz, ahol a 6-9-es mérleggel álló Atlanta Falcons találkozik a Carolina Panthers-szel, mely pillanatnyilag 6-8-1-es mérlegével vezeti a csoportot. Mivel ugyebár a többi csapattól függetlenül is a csoportelső biztos rájátszásba kerül, ezért a mérkőzés - ezáltal a csoport győztese - negyedik helyen, a Wild Card kör részese lesz. A csoportban egyébként szintén 6-9-es mérleggel áll a New Orleans Saints, azonban az Atlanta Falcons-hoz viszonyított, divizión belüli eredményük rosszabb, így még egy győzelemmel sincs esélyük a továbbjutásra - azt múlt héten eljátszották. A Tampa Bay Buccaneers-ről pedig ne is beszéljünk, a 2-13-as mérleg még ebben a harmatgyenge csoportban sem lehet elég a továbbjutásra. Tehát a Falcons és a Panthers magyar idő szerint vasárnap este háromnegyed 11-kor gyakorlatilag rájátszás előtti rájátszás mérkőzést fog játszani. A győztes megy a Wild Card mérkőzésre, a vesztes szezonja véget ér.
Cam Newton - Carolina Panthers
Mint említettem, a többi rájátszást jelentő hely már elkelt. Azonban a sorrend még korán sem. Az NFC déli győztese mellett öt csapat, egyaránt 11-4-es mérleggel várja az utolsó kört és küzd azért, hogy ne kelljen a Wild Card mérkőzésen pályára lépnie, valamint a konferenciagyőzelemmel együtt járó kiváltságért, a home-field advantage-ért (azaz, hogy az összes NFC rájátszás mérkőzést hazai pályán játszhassák).

Az NFC North divizióban egy csodálatos mérkőzésre fog sor kerülni a két rájátszás-aspiráns csapat, a Detroit Lions és a Green Bay Packers között. A Detroit győzelme esetén - a főcsoporton belüli eredményei miatt - győzelmével a first-round bye (azaz az első két hely egyike adott), még döntetlen esetén is van olyan forgatókönyv, ami erre elég lehet. Amennyiben a Lions nyerni tud és a Seahawks, valamint a Cardinals nem győz az utolsó meccsén, akkor a Detroit a főcsoport győztese. A Packers számára csak a győzelem jelenthet first-round bye-t. A sajtfejűen győzelme és a Seahawks nem győzelme (vereség vagy döntetlen) a Packers home-field advantage-ét jelenti. Bár itt mind a két csapat már biztos rájátszásban lesz, azért közel sem mindegy, hogy hányadik helyen teszi ezt, így bizonyára jó mérkőzést láthatunk majd. A Minnesota Vikings és a Chicago Bears egyaránt kudarcként élhetik meg a szezont, összecsapásuk végkimenetelén már semmi sem múlik.

Az NFC nyugati csoportjában a Seattle Seahawks és az Arizona Cardinals küzdhet meg a csoportelsőségért, a first-round bye-ért és akár a home-field advantage-ért. A Cardinals főként a Seahawks eredményéhez van kötve és ez fordítva is igaz. Arizonai győzelem esetén a Seattle veresége szükséges a first-round bye eléréséhez, amennyiben a Packers sem tud nyerni, úgy megnyerik a főcsoportot is. A Seahawks sokkal jobb helyzetben van (köszönhetően a főcsoporton belüli eredményeinek). Győzelmük esetén minden rivális mérkőzésétől függetlenül adott a first-round bye, emellé, amennyiben a Lions-Packers összecsapásnak lesz győztese (azaz nem döntetlennel zárul) vagy a Dallas Cowboys vereséget szenved, végig hazai pályán játszhatják a rájátszást. A Seahawks elképesztő hajrát zavartak le az alapszakasz második felében, kicsi a valószínűsége annak, hogy az idén nem túl acélos St. Louis Rams útjukat tudná állni. Az Arizona Cardinals rajnogói is viszonylagos nyugalomban várhatják az utolsó alapszakasz mérkőzést, ugyanis ellenfelük (San Francisco 49ers) idén nem mutatja egy világverő alakulat képét - bár tény, hogy majdnem minden mérkőzésükben benne volt, hogy nyerjenek.
Russell Wilson és Pete Carroll - Seattle Seahawks
Végezetül lássuk az NFC keleti csoportját. Itt már biztosan megnyerte a csoportot a Dallas Cowboys. Konferencián belül (leszámítva az NFC South-ból érkező csapatot) nekik a legrosszabb a mérlegük, így meglehetősen sok dolognak kell teljesülnie ahhoz, hogy a first-round bye, vagy főleg a home-field advantage összejöjjön. Győzelmük esetén a Seahawks-nak és a Cardinals-nak sem szabad nyernie, vagy pedig a Lions-Packers összecsapásnak döntetlennel kell záródnia ahhoz, hogy a főcsoport első vagy második helyén végezzenek a cowboyok. Az NFC főcsoportgyőzelemhez arra van szüksége a Dallas-nak, hogy egyrészt a Cardinals ne nyerjen, másrészt pedig az NFC North showdown döntetlennel végződjön. A Cowboys egyébként az utolsó alapszakasz mérkőzésén a gyengécske Washington Redskins ellen lép pályára. A csoporton belüli másik meccsnek már az égvilágon semmi tétje (még a csoporton belüli sorrend tekintetében sem), a csoportmásodik Philadelphia Eagles zárja alapszakaszát a New York Giants ellen.

Fentiek alapján így néz ki az NFC rájátszása:
MÁR BIZTOS RÁJÁTSZÁS RÉSZTVEVŐ:
Seattle Seahawks (NFC West, 11-4)
Detroit Lions (NFC North, 11-4)
Dallas Cowboys (NFC East, 11-4)
Green Bay Packers (NFC North, 11-4)
Arizona Cardinals (NFC West, 11-4)
MÉG HARCOL A RÁJÁTSZÁSÉRT:
Carolina Panthers (NFC South, 6-8-1)
Atlanta Falcons (NFC South, 6-9)


Jöhet az AFC főcsoport.
A Denver Broncos múlt heti vereségének következtében itt már tudjuk, hogy a főcsoport győztese, aki végig, az egész AFC rájátszás során otthon fog játszani, az a New England Patriots. A főcsoport második helye azonban még közel sem dőlt el, ráadásul négy csapat is hajrázik a hatodik, rájátszást jelentő helyért.

Az AFC East diviziót már két héttel ezelőtt megnyerte a New England Patriots és múlt heti szoros győzelmükkel Pats - mint alőbb említettem - főcsoportelső lett. Ráadásul a csoportriválisoknak már matematikai esélyük sincs rájátszásba jutni, így az alapszakasz utolsó körének két mérkőzése (Patriots vs Bills és Jets vs Dolphins) az égvilágon semmit sem befolyásol. Egyedül talán annyi valósulhat meg, hogy a Buffalo Bills és a Miami Dolphins presztízskérdést csinálnak abból, hogy melyikük végezzen a csoport második helyén.
Bill Belichick és Tom Brady - New England Patriots
Az AFC déli csoportjában az Indianapolis Colts már megnyerte a csoportot, azonban a Houston Texans is még versenyben van. Helyzetük azonban közel sem bizalomgerjesztő, ugyanis akkor jutnak Wild Card körbe, amennyiben nyerni tudnak vasárnap a csoportrivális Jacksonville Jaguars ellen (azért lássuk be, ez nem mission impossible) és mind a Baltimore Ravens, mind pedig a San Diego Chargers kikap. A Colts ugyebár csoportgyőztesként biztos résztvevője a rájátszásnak, és az is biztos, hogy Wild Card meccset fog játszani, függetlenül attól, hogy mit játszanak a Tennessee Titans ellen az utolsó fordulóban.
Andrew Luck - Indianapolis Colts
A másik két csoportban azonban sokkal pikánsabb a helyzet, mind a nyugati, mind pedig az északi divizióban még három-három csapat van versenyben.

Az AFC nyugati csoportjában a Denver Broncos már csoportelső, győzelmükkel a first-round bye is megvan (sőt, még a vereség is belefér, amennyiben a Cincinnati Bengals nem tud nyerni). Ellenfelük az Oakland Raiders lesz, akik ... fogalmazzunk úgy, hogy még ahhoz is lúzerek voltak, hogy az 1/1-es draftjogot megszerezzék idén. Ki-ki meccset játszik egymás ellen a San Diego Chargers és a Kansas City Chiefs. Mindkét csapat matematikailag még rájátszásba juthat, azonban a Chargers lépéselőnyben van. Amennyiben a San Diego győzni tud, várhatja a Wild Card mérkőzést. A Chiefs győzelme önmagában még nem elég a rájátszáshoz, nekik még arra is szükségük van, hogy a Ravens és a Texans is elbukjon az utolsó fordulóban. Mindenesetre egy nagyon intenzív mérkőzésre van kilátásunk.
Peyton Manning - Denver Broncos
Az AFC North divizióban is érdekes a helyzet. A Cincinnati Bengals és a Pittsburgh Steelers már biztos résztvevői a rájátszásnak. Egymás ellen lépnek pályára és a mérkőzés végkimenetele közel sem lényegtelen. A Bengals győzelmével ugyanis nemcsak a csoportgyőzelmet szerzik meg, hanem (a denver esetleges veresége mellett) a first-round bye is a Cincinnati kezében lesz. A Steelers egészen biztos, hogy Wild Card mérkőzést játszik. A pittsburghi győzelem azonban csoportelsőséget jelent, ami presztízskérdés a Steelers rajongói számára. Jelenleg a csoport harmadik helyén áll, de matematikailag még mindig esélyes a rájátszásra a Baltimore Ravens. Joe Flacco csapata nem valami meggyőző - főleg az alapszakasz második felében -, de ellenfelük, a Cleveland Browns még kevésbé az. A Ravens győzelme akkor jelenthet rájátszást, ha a Chargers nem tud nyerni a Chiefs ellen.

A leírtak szerint így néz ki az AFC rájátszása:
MÁR BIZTOS RÁJÁTSZÁS RÉSZTVEVŐ:
New England Patriots (AFC East, 12-3)
Denver Broncos (AFC West, 11-4)
Cincinnati Bengals (AFC North, 10-4-1)
Indianapolis Colts (AFC South, 10-5)
Pittsburgh Steelers (AFC North, 10-5)
MÉG HARCOL A RÁJÁTSZÁSÉRT:
San Diego Chargers (AFC West, 9-6)
Baltimore Ravens (AFC North, 9-6)
Houston Texans (AFC South, 8-7)
Kansas City Chiefs (AFC West, 8-7)


Vasárnap tehát néhány sorsdöntő mérkőzésre kerül sor, melyeket követően, magyar idő szerint hétfőn hajnalra kialakul az NFL 2014/15-ös idénye rájátszásának párosítása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése