2013. december 28., szombat

A rájátszás kapujában

Mindösszesen egy mérkőzése van minden csapatnak az észak-amerikai profi amerikai football ligában. És kevés olyan csapat van, amely számára már semmi tétje sincs az utolsó összecsapásnak.



Nézzük először az Amerikai Főcsoportot, az AFC-t, itt ugyanis sokkal letisztultabb már a kép. Azt már tudjuk, hogy a New York Jets, a Tennessee Titans, a Buffalo Bills, az Oakland Raiders, a Jacksonville Jaguars, a Cleveland Bronws és a Houton Texans holnap a szezon utolsó mérkőzését fogja lejátszani.
Az is már biztos, hogy megvan a négy csoportgyőztes, így a hat kiadó helyből négy máris adott. A Denver Broncos, a New England Patriots, a Cincinnati Bengals és az Indianapolis Colts már biztos résztvevői a rájátszásnak. Mellettük az is biztos, hogy a Broncos után második helyen végzett Kansas City Chiefs is playoff-résztvevő. Az utolsó playoff helyért azonban nagy harc folyik még. Akárcsak a first-round bye helyért (azaz a főcsoport első és második helyéért, ami azt jelenti, hogy nem kell a Wild Card körben részt venni).
A New England Patriots egy győzelemmel bebiztosíthatná a (legalább) második helyét a konferenciában - és tekintve, hogy az ellenfél a Buffalo Bills lesz, erre van is reális esély. Győzelmük esetén az a kérdés, hogy a Broncos mit játszik majd az Oakland Raiders ellen. Ha nyer a Broncos, akkor ők a főcsoportelsők, Patriots győzelem és Broncos vereség esetén a Pats a konferenciagyőztes, második a Broncos. A Broncos egyébként minden más mérkőzéstől függetlenül ha nyerni tud, akkor övék a Home Field Advantage, azaz a rájátszás összes mérkőzését hazai pályán játszhatják (nyilván a Super Bowlt leszámítva).
A New England veresége azonban további érdekességeket hozhat. Ugyanis ha a Pats vereséget szenved és a Cincinnati Bengals nyerni tud a Baltimore Ravens ellen, akkor a Cinci lesz a második a főcsoportban.
Nézzük most a kiadó helyet. Az utolsó, rájátszást jelentő helyért jelenleg még négy csapat van harcban. Lépéselőnyben van a Miami Dolphins, de még van esélye a Baltimore Ravens-nek, a San Diego Chargers-nek és a Pittsburgh Steelers-nek is. Ha a Miami nyerni tud holnap a New York Jets ellen, akkor nagy lépést tesz afelé, hogy rájátszásba jusson a hatodik helyen.
Azonban ha a Miami kikapna, akkor érdekes a folytatás. Ha győzni tud a Baltimore a Cincinnati ellen, akkor rájátszásba jutnak. Ha a Ravens is kikap, akkor a San Diego Kansas City elleni győzelme esetén rájátszásba jut. A Dolphins, a Ravens és a Chiefs hármas együttes veresége esetén és a Cleveland Bronws elleni győzelem mellett juthat a Steelers rájátszásba.
Így áll az AFC. És mint említettem, ez még az egyszerűbb főcsoport.


Míg az AFC-ben minden csoportgyőztes adott, az NFC-ben nincs egy olyan divizió sem, ahol tudnánk az utolsó kör előtt, hogy ki lesz a csoportgyőztes.
Az már most is biztos, hogy a Detroit Lions, a St. Louis Rams, a New York Giants, a Minnesota Vikings, az Atlanta Falcons, a Tampa Bay Buccaneers és a Washington Redskins már nem juthat rájátszásba.
Ezen felül azonban meglehetősen nyitott a kép, mindösszesen a Seattle Seahawks, a San Francisco 49ers és a Carolina Panthers tudhatja magát biztos playoff-résztvevőnek.
Az NFC két csoportjában is az a helyzet, hogy már biztos, hogy a csoportelsőkön kívül más nem juthat rájátszásba. Az NFC északi csoportjában a Chicago Bears és a Green Bay Packers ki-ki meccset fog játszani. A győztes rájátszásba jut, a vesztesnek véget ér a szezonja. (Döntetlen esetén a Chicagoé a playoff spot.) Úgyhogy gyakorlatilag egy playoff-meccs szintű mérkőzésre van kilátásunk. Az NFC keleti csoportjában is pontosan ugyanez a helyzet, a Philadelphia Eagles és a Dallas Cowboys is a rájátszásba jutásért mini playoff meccset játszik, a győztes csoportelső lesz és playoffba jut. Egy esetleges döntetlen az Eagles-nek jelent jót.
Az NFC déli csoportjában két csapatnak van lehetősége rájátszásba jutni. Ha a Carolina Panthers nyerni tud az Atlanta ellen, akkor biztos, hogy a csoportelsőség mellett a first-round bye-t is magukénak tudhatják. Vereségük esetén azonban az a kérdés, hogy a New Orleans Saints mit játszik a Tampa Bay ellen, ugyanis a Szentek győzelme nekik csoportelsőséget, a Carolinának Wild Card-ot jelentene. A Saints győzelme egyébként (függetlenül a Panthers mérkőzésétől) rájátszásba jutást jelent.
Az NFC Westben még ennél is cifrább a helyzet, ugyanis szerencsés eredmények esetén a csoportból hárman is továbbjuthatnak. A Seahawks és a Frisco már biztos továbbjutók. A Seahawks győzelme esetén konferenciaelső is lesz. Veresége esetén akkor marad konferenciaelső, ha a Panthers nem tud nyerni. Ha a Seattle kikap a St. Louis ellen és a 49ers nyerni tud a Cardinals ellen, akkor a 49ers a csoportelső és a Panthers győzelmétől vagy vereségétől függ, hogy konferenciaelsőként vagy másodikként végeznek. Mint említettem, ebből a csoportból hárman is továbbjuthatnak. Amennyiben vereséget szenved a Saints és az Arizona Cardinals nyerni tud a San Francisco ellen, úgy az Arizona Cardinals is playoff résztvevő.


Szóval nagyon sok ismeretlenes még a rájátszás összetétele, érdemes lesz holnap itteni idő szerint délután 7-től kezdődően folyamatában követni az NFL mérkőzéseit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése