2019. október 25., péntek

Utánpótlás Football Magyarországon

Az utolsó előtti fordulóra került sor a hétvégén mindhárom magyar utánpótlás bajnokságban. Az U17 és az U15 korosztályban az utolsó alapszakasz mérkőzésüket játszották le a csapatok és a döntőt a két legjobb csapat vívja egymással, míg az U19 korosztályban már elődöntőt játszott a négy legjobb csapat. 


Kezdjük a legfiatalabbakkal!
Az U15 Gyermek korosztályban négy csapat versenyzett, a Budapest Wolves, az Újpest Bulldogs, a Fehérvár Enthroners és a Győr Sharks. Az alapszakaszban mindegyik csapat játszott mindenkivel egy-egy mérkőzést és a három eredmény alapján alakult ki a tabella, ezáltal a döntő párosítása. A Wolves mindenki ellen győzni tudott, a Bulldogs megverte az Enthroners-t és a Sharks-ot, az Enthroners pedig a Sharks ellen győzedelmeskedett. Így a tabella végén a győri csapat végzett 0-3-as mérleggel, harmadik lett az Enthroners 1-2-vel, és döntős helyen végzett az Újpest Bulldogs 2-1-es, valamint a Wolves 3-0-s mérleggel. 

Az U17 Serdülő bajnokságban hat csapat (Budapest Wolves, Újpest Bulldogs, Győr Sharks, Budapest Eagles, Fehérvár Enthroners, VSD Rangers) nevezett és csinálta végig a három mérkőzéses alapszakaszt. A Bulldogs nagyon meggyőző teljesítménnyel megnyerte az alapszakaszt, a Rangers és az Enthroners is mercy rule-lal kapott ki, egyedül a Sharks tudott pontokat feltenni az újpesti védelemnek. A Wolves is veretlenül zárta az alapszakaszt, azonban nekik közel sem volt ilyen sima a menetelésük, az Enthroners ellen az utolsó pillanatban tudták megfordítani a mérkőzés állását, de a Rangers-t simán verték, majd egy könnyű győzelmet arattak az Eagles ellen is. Harmadik helyen végzett a Sharks, az Eagles és az Enthroners legyőzése után 2-1-es mérleggel. Negyedik lett a Budapest Eagles (1-3), akik a Rangers-nél bizonyultak jobbnak. A tabella végén egyaránt 0-3-as mérleggel zárta az alapszakaszt a Fehérvár Enthroners és a VSD Rangers. 
A döntőt tehát a hétvégén ebben a korosztályban is a Budapest Wolves és az Újpest Bulldogs vívja.

Érdekesen alakult az U19 Junior bajnokság. Indult az egész történet azzal, hogy a Young Guns United visszalépett a bajnokságtól. Megmondom őszintén, nem követtem annyira az eseményeket, így nem tudom, hogy mi indokolta visszalépésüket, mindenesetre szomorú, hogy az U19-es bajnokságok évek óta stabil résztvevője idén nem tudta vállalni a megmérettetést. Mellettük a Budapest Wolves, A Budapest Cowbells, a Győr Sharks, a DEAC Gladiators, a Tatabánya Mustangs, a Miskolc Steelers, a Fehérvár Enthroners és a Budapest Eagles nevezett a bajnokságba. A négy mérkőzéses alapszakaszt veretlenül nyerte meg a DEAC Gladiators, a legtöbb szerzett pont is az ő nevük mellé került. A legjobb védelem pedig a Wolves-defense lett 38 kapott ponttal. Sereghajtó lett, azaz nyolcadik helyen végzett a Budapest Eagles, a Mustangs, a Sharks, a Steelers és végül a Gladiators is jól eltángálta őket, 153 kapott pont mellett mindössze 34-et szerzett a harmadik számú fővárosi csapat. Statisztikailag teljesített csak egy fokkal jobban a Fehérvár Enthroners.  Ők a Sharks-tól és a Wolves-tól komoly verést kaptak, és a Mustangs is simán győzte le őket. Egyetlen „győzelmük” a Young Guns United ellen 20-0-val jóváírt mérkőzés lett. Hatodik helyen zárta az alapszakaszt a Miskolc Steelers. Ők egy tényleges győzelmet tudtak regisztrálni (az Eagles ellen), és egy papíron megszületett győzelmet a Young Guns ellen, mellette sima vereséget szenvedtek a Gladiators és a Cowbells ellen. Érdekes, hogy a borsodi csapat a Jónás Máté és Szabó Martin nevével fémjelzett „aranygeneráció” óta nem találja magát. Az alapszakasz utolsó fordulójában még esélye volt a Tatabánya Mustangs-nak megcsípni a rájátszást jelentő helyek egyikét, akkor azonban a Wolves hazai pályán csúnyán kiütötte őket. A Mustangs egyébként 2 győzelmet aratott, egyet az Eagles, egyet pedig az Enthroners felett, és a Sharks ellen egy ki-ki meccsen maradtak alul. Zahovay Ádám csapata elég tisztességesen teljesített. 
Egyaránt 3-1-es mérleggel jutott rájátszásba a Budapest Wolves, a Győr Sharks és a Budapest Cowbells. Ebben a sorrendben. Érdekesség, hogy míg a Cowbells és a Wolves csak a Gladiators-től szenvedett vereséget, addig a Sharks-ot a Cowbells győzte le. Ennek ellenére, a minitabella szabály miatt a Sharks a Cowbells előtt végzett. Magam részéről – és ezzel nem vagyok egyedül – nem vagyok biztos abban, hogy így jó ez a szabály. 
A Cowbells számára ez azt jelentette, hogy idegenbe kellett utaznia, ráadásul a Gladiators-höz az elődöntőben.  Egy szoros mérkőzést vívott egymással a két csapat, félidőben még a Cowbells vezetett, majd a negyedik negyedben is. Végül aztán a Gladiators fordítani tudott és 16-13-ra megnyerte a meccset és döntőbe jutott.
A másik elődöntőben a Wolves fogadta a Győr Sharks csapatát. Bár a győri csapat nagyon hősiesen dolgozott, a Wolves végig dominálta és kézben tartotta a mérkőzést. Offense oldalon mindenképpen ki kell emelni Csomor Balázs futásait (az offensive line nagyon szépen dolgozott), a defense-ben pedig Hegedüs Bálint linebacker munkáját. Egy sima mérkőzésen 44-13 arányban nyert a Wolves és döntőbe jutott.
A hétvégén tehát a DEAC Gladiators vívja a korosztály döntőjét. A helyszín és az időpont még nem ismert, egyelőre a szövetség a beérkezett pályázatokat bírálja el. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése