2020. május 6., szerda

Karantén hírek

Rendesen lenullázta a sportvilágot a coronavírus. Világszerte felfüggesztették a sportcsapatok tevékenységét, a bajnokságok megszakadtak – vagy el sem indultak. Bár csak a felszínét kapargatom a sportgazdaságtannak, de feltételezem, hogy a sportszervezetek világszinten dollár- és eurómilliókat buktak már most is. (A sporton kívüli világot érintő, alapokat megrázó gazdasági következményekbe most bele sem mennék.)




Nincs ez máshogy nálunk sem, a hazai amerikai football világában. Persze nincsenek milliárdos költségvetések, de az élet ugyanúgy leállt és a csapatok nincsenek könnyű helyzetben. Az edzések leálltak, a betervezett felnőtt bajnokságok nem indultak el. Számomra még fájóbb, hogy a sokmilliós költségvetéssel megtervezett júniusi FISU 2020 egyetemi football világbajnokság is elmarad. Rengeteg edzés, borzasztóan sok munka, idő és ráfordított pénz megy a levesbe. Nem csak a mi sportágunkban, hanem mindenhol. Tegnap volt az IFAF (Nemzetközi Amerikai Football Szövetség) online taggyűlése, ahol ugyan döntés még nem született arról, hogy mi legyen az idei válogatott programok sorsa (május végére halasztották a döntés meghozatalát), de sok jóra nem számíthatunk.

Szóval teljes a leállás.

Ugyanakkor, a sporttevékenysége leállásával tért hódít az egyébként már eddig is egyre népszerűbb eSport. Például a Forma 1 versenysorozat helyett most az online verzió hódít ezerrel. Például Charles Leclair (a Ferrari pilótája) is részt vesz, de meghívást kapnak olyan volt sztárok, mint például az angol Jenson Button. Az NBA-sztárok közül jópárat a 2KSports „foglalkoztat”, az NBA2K 20 kosárlabda játékkal játszatják őket, ezzel gyártva contentet a kosárlabdára kiéhezett rajongók részére.
Persze a környezetünkben, amerikai footballban is működik az online világ. Ausztriában most ér véget a Madden 20 bajnokság, Magyarországon pedig most indul. Cselleng Ádám és a DigiSport szervezésében a hat HFL csapat részvételével, az eredetileg tervezett HFL-menetrendet megtartva. A múlt héten kezdődtek a küzdelmek a Wolves-Cowbells meccsel, és a héten folytatódik a versenysorozat az első forduló többi mérkőzésével.
Akit érdekel, a beharangozó műsor már elérhető online EZEN a linken. A mérkőzések mindegyike is majd megtekinthető lesz online a DigiSport szakkommentátori stábja által közvetítve. 


A Budapest Wolves-nál egyébként igyekszünk fenntartani a folyamatos kapcsolatot a játékosokkal és elérni azt, hogy ne távolodjanak el a sporttól, a csapattól, egymástól. A felkészülést az idei kihívásokra gyakorlatilag már március második felétől folytattuk, „távoktatásban”. Egyrészt – mivel a konditermek is bezártak –, a játékosok a fizikai felkészülésük érdekében minden hétre más-más edzésprogramot kapnak, melynek teljesítése során önmagukkal és egymással is versenyezhetnek. A fizikai szinten tartás mellett persze fontos, hogy a footballal mentálisan is foglalkozzanak, ezért az edzői stáb heti szinten 3-4 online előadást tart a játékosok részére, mind offense, mind defense, mind pedig special team témában. A defense játékosok ráadásul még időről-időre teszteket is kapnak különböző témakörökben. 

Most, hogy a hazai jogszabályok május 4-től engedélyezik a sporttevékenységek végzését, ismét komoly döntés előtt áll mind a szövetség, mind pedig a csapatok vezetői. Számos olyan kérdést kell megválaszolni, amiben sajnos nagyon sok az ismeretlen tényező. Választ kell először is adni arra, hogy legyen-e idén bajnokság, és ha igen, akkor mikor kezdődjön és egyáltalán milyen lebonyolítási rendszerrel kerüljön kiírásra. Ehhez persze látni kellene azt is, hogy a csapatok hogy állnak. Például ismereteim szerint jelenleg csak a Fehérvár Enthroners imporjai tartózkodnak az országban, hiszen egyedül ők tudták megoldani, hogy a leállás alatt is fizetni tudják az import játékosaik életét. Ráadásul az sem teljesen tiszta még, hogy az Egyesült Államokból mikor és milyen feltételek mellett utazhatnak be az import játékosok. Értelemszerűen minél korábban kezdődnek a bajnokságok, annál kisebb esély van arra, hogy a csapatok fel tudnak készülni rendesen és importokat tudnak behozni. Ez biztos, hogy a bajnokság színvonalára masszívan rányomná a bélyegét. Azonban minél később tud elrajtolni a versenysorozat, annál rövidebb bajnokságot kell lebonyolítani, ami pedig szintén nem túl optimális sportszakmai szempontok miatt.  Tehát nagyon nehéz kérdést kell megválaszolnia a szövetségnek. És akkor arra még nem is tértem ki, hogy mi lesz a sorsa az utánpótlás bajnokságnak. Eleve nagyon kevés hétvége van adott esetben öt bajnokság (HFL, Divízió 1, Divízió 2, U19, U17) párhuzamos lebonyolítására, ráadásul számos csapat esetében az utánpótlás korú játékosok szerves részét képezik a felnőtt csapatoknak is. Természetesen a lebonyolításra mindenkinek van bőven ötlete (a Wolves is konkrét ötletekkel fog „menni” a következő megbeszélésre), de a végső döntés úgyis a közgyűlés és a szövetségi vezetés kezében van.
Emellett a csapatvezetők sincsenek könnyű helyzetben. Habár a jogszabályok feloldották a korlátozásokat, azért a járvány nem múlt el és a fertőzésveszély korántsem elhanyagolható egy olyan sportágnál, mint az amerikai football. Azt gondolom, nem lehet azt a kérdést, hogy mikor kezdődjenek el az edzések, csak úgy „felülről” eldönteni, muszáj ismerni a játékosállomány véleményét és álláspontját is. A Wolves-nál is vannak olyan játékosok (és edzők), akik akár holnap elkezdenék újra a közös munkát a pályán, de vannak olyanok is, akik a vírusfertőzés veszélye miatt akár az egész évet készek lennének kihagyni. 
Az a legnehezebb az egész helyzetben, hogy a csapat döntése kihatással van arra, hogy milyen bajnokságokat és mikortól lehet megrendezni. A bajnokságok kezdő időpontja pedig hazással van arra, hogy az edzéseket mikor kell mindenképpen elkezdeni, hogy egy csapat fizikálisan és mentálisan is felkészüljön a megmérettetésre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése