2019. szeptember 9., hétfő

Fantasy Football

Szerintem nem sok olyan ember van (és nem csak Magyarországon, hanem úgy általában a világon), aki követi az NFL-t és ne hallott volna a fantasy footballról. Azt persze sokan nem tudják, hogy pontosan mi az, de a létezéséről igen és arról is, hogy csomóan játszák. Azoknak, akik pontosan nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a fantasy football, most egy kis felzárkóztatót tartok.



A modern fantasy football gyökerei 1962-ig nyúlnak vissza, akkor Wilfred Winkenbach, az Oakland Raiders egyik partnere a csapat egyik new yorki útja során egy szállodai szobában fejlesztette ki a játék szabályait a Raiders PR menedzserével, Bill Tunnellel és a Tribune riporterével, Scotty Stirlinggel. Az általuk kifejlesztett liga a GOPPPL (Greater Oakland Professional Pigskin Prognosticators League) nevet kapta és az első draftra 1963 augusztusában került sor. 
A GOPPPL mellett számos fantasy football liga indult az elkövetkező években. Érdemes kiemelni ezek közül talán a University of Scranton által indított ligát, melybe később a CBSSports.com is beszállt. Ezt azért is tartom jelentősnek kiemelni, mert a CBS volt az, amely 1997-ben elindította az első fantasy football weboldalt. A korábban is népszerű játék ettől kezdve robbanásszerű fejlődésnek indult. 2010-ben az NFL.com is elindította a saját hivatalos Fantasy Football oldalát, és mára egy külön iparággá nőtte ki magát a fantasy football (erről bővebben kicsit később írok részletesebben). Mára, csak az Egyesült Államokban több, mint 19 millióan indítanak fantasy football csapatot. Ha lehet hinni a Bleacher Report adatainak, akkor világszinten közel 40 millió fantasy football csapat indul szezononként.
Érdekességként azt is megemlítem, hogy a legrégebb óta megszakítás nélkül induló fantasy football ligát néhány középiskolás indította 1976-ban. "Coach the Pros" nevű ligájuk a 44. drafton van túl. 

De mi is ez a fantasy football?
Azzal indul a dolog, hogy összeáll valamennyi ember, és létrehoz egy ligát. A ligának saját szabályai vannak, egyrészt a roster (játékos lista) összeállítása, másrészt a lebonyolítás tekintetében is. Utána a meghatározott szabályok szerint a liga résztvevői feltöltik a csapatokat NFL-játékosokkal. Ezt követően pedig – egy előre meghatározott pontszámítás szerint – a hús-vér játékosok teljesítménye alapján pontokat kapnak, melyek összege kiadja a fantasy ligában szereplő csapat, adott héten elért pontszámát. Ezt a pontszámot pedig valamilyen formában összehasonlítják a csapatok egymás között, így kialakul hétről hétre egy sorrend.

A fantasy csapatok összehasonlításának módja ligánként változhat. Jelenleg az alábbi három módszer a legnépszerűbb:
  • Head-to-head ligák: Sorsolás alapján elkészült párosítások vannak, minden héten a fantasy csapat egy másikkal „mérkőzik meg”, azaz nézik meg, hogy adott játékhéten melyik fantasy csapat szerez több pontot. Az alapszakasz után rájátszásos rendszerben dől el fantasy liga sorsa.
  • Összpontszámos ligák: A szezon folyamán a fantasy csapat pontjai hétről hétre összeadódnak és így folyamatosan alakul a liga sorrendje. A szezon végén a legtöbb pontot szerző csapat nyer.
  • All play ligák: A fantasy csapatok heti teljesítményét minden héten összemérik az összes csapatéval. Így minden héten a csapat szerez X számú győzelmet és Y számú vereséget. Ez lesz a heti győzelem-vereség mutatója. A szezon végén az összesített győzelem-vereség mutató adja meg a végső helyezést.

Jelenleg messze a legnépszerűbb a head-to-head lebonyolítási forma.


A játékos lista összeállításának módja a fantasy draft. Ez úgy működik, mint a rendes draft, csak itt nem az újoncokra korlátozódik az, hogy a csapatok kiket választhatnak. Tehát a draft során a fantasy csapatok egy előre meghatározott sorrendben választanak játékosokat addig, amíg fel nem töltik teljesen a rosterüket. Az NFL.com Fantasy Football rendszerében az alábbi pozíciókra kell játékosokat választani:
  • 1 db irányító
  • 2 db running back
  • 2 db receiver
  • 1 db tight end
  • 1 db Flex (receiver, tight end vagy runnung back)
  • 1 db kicker
  • 1 db védelem

Emellett lehetőség van 6 cserejátékos kiválasztására is (ők lehetnek bármelyik fenti pozícióból). A cseréknek az a jelentősége, hogy sérülés vagy bye week esetén a kezdő csapatba választott játékos nem játszik, így adott héten nem szerez pontot a csapatnak. Emellett az is elképzelhető, hogy az egyik játékos, akit kezdőnek választottunk, rosszabbul teljesít adott szezonban, mint a kezdőnk, és akkor ki tudjuk cserélni őket bármikor. Egyébként is a rosterünket szabadon változtathatjuk. Cserélgethetnek a csapatok egymás között, játékosokat dobhatnak ki a rosterről és helyettük free agenteket (azaz akiket az adott ligában egyik csapat sem választott ki) igazolhatnak. Egyetlen megkötés van, hogy a kezdő 9-be sorolt játékost addig lehet csak onnan kimozgatni, amíg az adott játékosnak a valóságban el nem kezdődött a mérkőzése. 

A pontszámítás módja bonyolult és ligáról ligára változhat. 
A standard pontszámítást használó ligákban (például az NFL.com ligáiban) az alábbiak szerint kapnak pontokat a fantasy csapatok a játékosok valós teljesítménye alapján:
  • 25 passzolt yardonként 1 pont 
  • 10 futott yardonként 1 pont
  • 10 elkapott yardonként 1 pont
  • touchdownonként 6 pont
  • touchdown passzonként 4 pont
  • 2 pont a sikeres 2-pontos kísérletért
  • -2 pont minden labdavesztés (interception vagy fumble) után
  • berúgott extra pontonként 1 pont
  • Field goal: 0-39 yard távolságról rúgott field goalnál 3 pont, 40-49 yardról rúgottnál 4 pont, az 50 yardnál hosszabb mezőnygólokért pedig 5 pont jár
  • A védelem az alábbiakért kap pontot:
    • 2 pont minden turnover után
    • 1 pont sackenként
    • 2 pont jár a safety-ért
    • 6 pontot kap a defensive touchdownért
    • 2 pont jár minden blokkolt rúgásért
    • 0 kapott pont: 10 pont
    • 1-6 kapott pont: 7 pont
    • 7-13 kapott pont: 4 pont
    • 14-20 kapott pont: 1 pont
    • 21-27 kapott pont: 0 pont
    • 28-34 kapott pont: -1 pont
    • 35-nél több kapott pont: -4 pont
Alapvetően ez elég jól hangzik, de akkor ezt a fantasy footballt csak annak van értelme játszania, aki tisztában van a 32 csapat 56 fős rosterének minden egyes játékosával, annak képességeivel, sérüléseivel, stb.? Régebben így volt. Aki nem volt képben, komoly hátránnyal indult a ligában. Ráadásul régebben (még 1997 előtt) minden egyes héten át kellett böngészni az összes mérkőzés statisztikáját, hogy ki lehessen számolni az adott heti pontokat. Ma már ez korántsem ennyire drasztikus. Mint ahogy a fantasy football kialakulásának rövid történeti összefoglalójában már említettem, mára egy külön iparág épült a fantasy football köré. A ligákat üzemeltető oldalak többsége – így az NFL.com is – folyamatos elemzésekkel, statisztikákkal, „jövendölésekkel” támogatja meg a fantasy footballt játszókat. A draftot segítendő erősorrendet állítanak fel a különböző pozíciók játékosai között, feltüntetik a tavalyi statisztikákat és azt, hogy idén mire lehet számítani a játékosoktól. A draft után egy algoritmus segítségével értékelik a draftod sikerességét és azt, hogy az adott rosterrel milyen eredményre számíthatsz a szezonban. Emellett folyamatosan sérült-információkat közölnek, valamint tájékoztatnak minden olyan dologról, ami a játékosok teljesítményét befolyásolhatja, sőt, még bizonyos algoritmusok alapján arra is felhívják a figyelmet, hogy kit érdemes esetleg elcserélni és kire. 
Egyszerűen döbbenetes, hogy milyen infrastruktúra alakult ki a fantasy football mögött. De vajon ez kinek éri meg és miért jó? Hiszen ez csak egy játék. Ez így is van, viszont az ember nem is gondolná, milyen hatása van. Eleve több olyan fantasy football liga van, ahol már a belépésért is pénzt kell fizetni (nyilván itt a győzelem is anyagi reménnyel kecsegtet). Vannak olyan ligák, ahol az átigazolások kerülnek pénzbe. Egyszer olvastam egy cikket, hogy egy kevésbé jól sikerült draft után egy fantasy csapattulajdonos dollárezreket fizetett azért, hogy Michael Vicket elcserélje az egyik vetélytársától. És persze, van, ahol pénzdíjas a liga és ezért akar valaki nyerni, de a legtöbb esetben csak a presztízsről szól a dolog. A fantasy ligák győztesei nagy királyok. Tehát a fantasy tulajdonosok sok esetben csak úgy öntik bele a pénzt az egyes ligákba. De ennél sokoldalúbb gazdasági hatása is van a fantasy footballnak. Gondoljunk csak arra, hogy az elemzéseket (és egyéb más dolgokat) meg kell írni, így munkahelyteremtő hatása van. A honlapokon megjelenő reklámok egyrészt bevételt jelentenek, másrészt a fogyasztást serkentik, így gazdaságra is jó hatással van. Nem utolsó sorban pedig ott a nézettség. A fantasy football tovább növelte az NFL amúgy is döbbenetes nézőszámait. Hiszen mindenki látni akarja, hogy hogyan teljesít a fantasy-játékosa. Ha pedig valaki meccset néz – akár helyszínen, akár közvetítésen keresztül – az szintén gazdaságilag előnyös (fogyasztás, reklámok, a sportág terjedése, stb.).


Mindent együttvéve a fantasy football egy nagyon izgalmas és érdekes dolog – és nem csak maga a fantasy liga, hanem az egész miliő, ami körülveszi. Persze kritika is éri a fantasy footballt, ráadásul egyáltalán nem alaptalanul. Az NFL (ahogy általában az összes csapatsport) nyilván arról szól, hogy egy csapatért lelkesedünk, azt támogatjuk tűzön-vizen át. A fantasy football ezen azért nagyban változtat, hiszen az igazán hardcore fantasy játékosok előbb-utóbb eljutnak odáig, hogy már nem is érdekli őket, hogy egy csapat mit játszik, csak az, hogy az adott fantasy csapat rosterén szereplő játékosok minél több pontot szerezzenek. Peyton Manning mesélte annak idején komoly megrökönyödéssel, hogy egy vesztes meccs után az egyik szurkoló odament hozzá és nagyon gratulált a mérkőzéshez. Manning tiltakozott, hiszen kikapott a csapat, mire a szurkoló közölte, hogy Manning dobott 5 TD-passzt és ezzel nagyon sok fantasy pontot hozott neki, márpedig más nem számít. A fantasy football és az NFL-ben egyre erősebb sztárkultusz sajnos ebbe irányba viszi a sportot. (Hozzáteszem, nagyjából az összes csapatsportnál tapasztalható ez. Főleg a fiatalok már nem egy csapatért lelkesednek, hanem a  félistenként imádott sztárjátékosokért. Nem a Real Madridért, hanem Sergio Ramosért, nem a Juventusért, hanem Cristiano Ronaldoért és nem a PSG-ért, hanem Neymárért.)

Mindentől függetlenül, ha más nem is, hát jó móka és közösségépítő program a fantasy football. Magam részéről én elég béna vagyok benne (ezért több évet ki is hagytam), de idén újra megpróbálkozom vele. 
Próbaképpen megosztom majd a fantasy tapasztalataimat is itt, a Francesco’s Sports-on, "Az 82ers krónikák" címen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése