2018. október 15., hétfő

Three Nations Cup döntő

Úgy terveztem először, hogy egy kis jegyzetfüzettel megyek vasárnap a Hidegkuti Nándor Stadionba, hogy egy elemző beszámolót készítsek a Magyarország-Csehország válogatott mérkőzésről. Aztán belegondoltam, hogy a magyar meccseken mindig edzőként veszek részt, a videón megnézett mérkőzéseket elemzem, a college és NFL meccseket is olyan szemmel nézem, hogy tanuljak belőle ... hát itt az idő, hogy megnézzek egy mérkőzést csak úgy l'art pour l'art, az élvezet kedvéért.
Az egyértelmű volt, hogy izgalmas mérkőzésre számíthatunk és előre lehetett tudni azt is, hogy fantasztikus hangulat lesz a teltházas stadionban, így minden adott volt egy könnyed football élményhez.

Fotó: MAFSZ facebook-oldala



A Three Nations Cup első mérkőzésén Csehország verte 44-0 arányban Szlovákia válogatottját, majd a második meccsen a magyar válogatott nullázta le idegenben Szlovákiát. Tehát azt tudni lehetett, hogy erőviszonyok tekintetében egy nagyjából kiegyenlített mérkőzésre számíthatunk. Nem is kellett csalódnia a közel 5200 nézőnek. 

Bevonul a magyar csapat

Részletes beszámolót nem fogok írni most, csak egy-két észrevételt osztok meg, illetve egyetlen jelenet lesz, amit kifejtek - azt is leírom majd, hogy miért. 

Szóval nekem az volt a benyomásom a mérkőzésről, hogy a második negyedet leszámítva végig mi uraltuk a meccset. Ez az eredményben nem mindig tükröződött, de a magyar csapat nagyon dominánsan játszott. Voltak persze hullámhegyek és hullámvölgyek. Bencsics Márk irányítót láttam már jobban is játszani - meg rosszabbul is -, de amit nyújtott tegnap, az teljesen elegendő volt a cseh védelem ellen. Novakov Dávid rendkívül megbízhatóan futott, és amit a legjobban szerettem nála tegnap, az az volt, hogy a futásai jórészét úgy fejezte be, hogy kontakt után még egy-két yardot tudott hozni. A snapek eléggé hullámzóak voltak, Bencsicsnek sokszor nehéz dolga volt. Elek Ádám elkapó pedig nem evilági léptékkel játszik. De Czirók Márton és Mészáros Márton esetében is elmondható, hogy nagyot játszanak. Utóbbi játékából azt gondolom, még kicsit hiányzik a fegyelem, de hatalmas tehetség, ez nem is kétséges. Ben Lyons pedig csak rúgta az extrákat és a field goalokat, mint egy gép. 

Ben Lyons 35 yards field goalja

A defense pedig remek volt. Bár a cornerbackjeink (Gyarmati Máté és Szabó Martin) néhányszor megégtek egy-egy hosszú play-nél, de azt gondolom, ez még belefért. Ugyan véleményem szerint néhány flag szerencsére a játékvezetők zsebében maradt, de nagy panasz nem lehet a secondary-re. Abban sem vagyok biztos, hogy Szabó Martin első interceptionét követően nem kintről ment be az end zone-ba és nem ott csinálták meg rajta a tackle-t (és nem lett safety) - de a játékvezetők szerencsére úgy ítélték meg, hogy nem volt az. Bíró Szabolcs nagyot játszott a defensive line-ban, volt néhány elképesztő nagy play-e. Stadler Dániel nagyjából egy nagy play-t csinált az egész meccsen, de amikor sackelte a cseh irányítót, egyúttal a labdát is kiütötte a kezéből. Bánfi Mihály csapatkapitánynak is voltak jó play-ei, ahogy Zilai János linebackernek is. Magyar Ádám defensive end volt talán nálam a legjobb az egész védelemben, ihletett formában játszott.
Persze, nagyon sokat számított az is, hogy az első számú cseh irányító térdsérülés miatt kiesett a második negyedben és a helyette beálló backup felettébb lassan vette fel a fonalat, de nem hiszem, hogy ez lett volna a döntő jelenet. Véleményem szerint a magyar csapat ezen a meccsen, ilyen közönség előtt nem kaphatott ki. Nem is kapott, 23-15 arányban győzött Magyarország és ezzel megnyertük az idei Three Nations Cupot. Hatalmas gratuláció a keretnek és az edzői stábnak!
A magyar válogatott örökmérlege ezzel pozitívba billent, 4-3 a győzelem-vereség mutatója a címeres csapatnak.

Meccsvégi pacsizás

Az egyetlen jelenet, amiről szeretnék kicsit jobban szót váltani, a negyedik negyedben történt, alig több, mint egy perccel a vége előtt, 23-15-ös magyar vezetésnél. A cseh irányító elengedett egy középmély passzt, amit a tökéletes ütemben fellépő Szabó Martin elkapott. A cornerback keresztülvágott a pályán, végignyargalt az oldalvonal mellett, majd az ellenfél goal line-jától három-négy yardra becsúszott. Többek között azért is szeretnék erről a play-ről szót váltani, mert a lelátón is hallottam és aztán a közösségi médiában is olvastam, hogy milyen hülyeség volt ez a játékos részéről, hogy simán be kellett volna vinnie touchdownra a labdát. 
Nos, nem így van. Őszintén megmondom, nem vagyok nagy rajongója a miskolci Szabó Martinnak. Az viszont kétségtelen, hogy az egyik legnagyszerűbb és legtehetségesebb defensive back Magyarországon. És az is kétségtelen, hogy ez a jelenet megmutatta, hogy profikat megszégyenítő játékintelligenciával rendelkezik. Márpedig ez most nem szóvirág, ezt tessék nagyon szó szerint venni! Egyetemi és profi szinten sem jutott volna ez minden játékosnak az eszébe. 
Hogy miért ezt kellett csinálni? Röviden, mert ezzel megnyerte a mérkőzést a válogatottnak. De persze részletezem is. Olvastam olyan kommentet, hogy ha beviszi, akkor 15 ponttal megyünk, ami behozhatatlan. Nos, olyan a footballban nincs, hogy behozhatatlan. Ha jól emlékszem, a cseheknek két időkérésük maradt még. Kettő időkérés és egy perc az amerikai footballban egy örökkévalóság. Tételezzük fel, hogy Martin beviszi touchdownra az interceptiont (jó az extra is, 30-15 az állás). Jön a kickoff. A mérkőzésen Ben Lyons egyszer sem tudott touchbacket rúgni, a visszahordásokat a csehek a legrosszabb esetben is a saját 10 yardosukról indítják. Azonnal visszavihetik TD-re a kickoffot vagy egy jó visszahordás után egy feldobott passzból touchdownt szerezhetnek (lássuk be, a split receiverek néhányszor már megverték a cornerbackjeinket a meccs során). Utána PAT, majd jöhet az onside kick. Ha azt is megszerzik, nagyjából félpályáról támadnak és van kb 30-40 másodpercük (akár még több is), valamint kettő időkérésük. Nem hogy behozhatatlan tehát 15 pontos előny, hanem két sikeres 2-pontos kísérlettel megnyerhető lett volna a mérkőzés (pl. 30-31-re) a csehek által. Mekkora az esély arra, hogy ez a forgatókönyv beválik? Persze, kicsi. Nem vagyok jó valószínűségszámításban, de szerintem maximum 5-6% lehet erre az esély. És mekkora az esély arra, hogy a csehek további pontokat szereznek akkor, ha Szabó Martin a goal line előtt becsúszik és a mi offense-ünk kezében van a labda? 0%. Akkor mi volt a jó döntés? Szerintem már nem is kérdéses. Gratulálok, Martin, nagy voltál!

Radó Norbert remek képeit ERRE A LINKRE kattintva érhetitek el.

Forrás: Hungarian Football

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése