2018. október 22., hétfő

Nagy csata Tatabányán

Jó előjelekkel utazott a Budapest Wolves U19 csapata Tatabányára, hogy megmérkőzzön a Mustangs U19-eseivel. Eleve a Wolves juniorjait 2014 szeptembere óta magyar csapat nem győzte le (ez a meccs előtt egy 24 mérkőzéses veretlenségi sorozatot jelentett). Emellett a korábbi meccsükön a Mustangs ki-ki meccset játszott az ellen a Győr Sharks ellen, akiket mi a nyitófordulóban gyenge játékkal is simán vertünk. Volt ugyan néhány kulcsfontosságú hiányzónk is, de még így is erős kerettel tudtunk készülni. Szóval toronymagas esélyesként érkeztünk Tatabányára - de a dolgok nem úgy alakultak, ahogy terveztük. 

Fotó: Róna Aliz

A mérkőzés időpontjának megváltoztatása miatt Madarász Sándor offensive coordinator nem tudott részt venni az összecsapáson, ezért míg Miakich Gábor vezetőedző koordinálta a védelmet, addig én kaptam meg az támadósor irányításának feladatát. Ez mindig kihívás, és kifejezetten szeretem csinálni. 

Azonban nem indult jól a mérkőzés. Az első drive-ban két hibát követően rögtön el is kellett puntolnunk a labdát. A következő drive még hamarabb ért véget, egy jó futás után Csomor Balázs azt hitte, hogy már vége a play-nek és lerakta a labdát, amit így elvesztettünk. Ezt további két 3&out követett még az első negyedben. Büntetések, rossz passzok és elrontott blokkolások sora váltotta egymást. Eltelt az első negyed és még nem tudott az offense first downt összehozni. A labda másik oldalán pedig az elrontott special team play-eknek köszönhetően folyamatosan rossz pozícióból kellett védekeznünk, aminek az lett az eredménye, hogy két touchdownt is kaptunk. Meglepetésre 12-0-ás vezetéssel zártuk az első játékrészt.
A második negyed elején szép drive-ot vezettünk, megvoltak az első first downjaink is, azonban egy nagyon jó futás után hiába nyílt meg Csomor Balázs előtt a terület, a labda egyszerűen kicsúszott a kezéből, amit megint az ellenfél szedett össze. Az ezt követő drive-ban megint 3&outtal kellett lejönnünk a pályáról köszönhetően saját hibáinknak és az ellenfél agresszív play-hívásának. A félidő utolsó drive-ja előtt koncepciót váltottunk az offense-ben és szépen haladtunk előre. Ugyan Tóth Levente irányító egyik passza a tatabányai cornerback kezében landolt, azonban azt visszaszerezte tőle Répászky Botond falember, életben tartva így a drive-ot. A támadó sorozat végén Csomor Balázs futott be a célterületre. Ezzel az offense a mérkőzés hetedik drive-jában tudtott először pontot szerezni. Az extra pontot Pfisztner Máté értékesítette. A defense pedig lehúzta a rolót erre a játékrészre, semmit és senkit nem engedett át. A félidőben 12-7-re vezettek a házigazdák.
A harmadik negyedben ismét hosszabb drive-ot sikerült vezetnünk, néhány play után azonban negyedikre is megpróbálkoztunk és nem sikerült first downt szereznünk, így jött az ellenfél. A Mustangs drive-ja során közel 60 yard büntetést kaptunk ( ... ) és végén touchdownnal fejezték be a hazaiak a drive-ot. Mivel az extra pontot sikerült most is blokkolnunk, így a negyed 18-7-es hátránnyal zártuk.
A negyedik negyedben végre minden összeállt az offense-ben. Egy dinamikus, jó drive-ot vezettünk, melynek végén Tóth Levente irányító passzolt Róna Iván kezébe. A két pontos kísérlet is sikeres volt (Csomor Balázs futott be vele), így az eredmény 18-15-re módosult. A védelem is elkezdett labdákat szerezni, így a következő drive-ban field goal kísérletig jutottunk, sajnos Pfisztner Máté csúnyán mellé lőtte. Ezt követően ismét labdát szerzett a védelem és néhány jó play után az offense újra az end zone-ig jutott, ismét a Tóth-Róna páros volt sikeres. Ezzel, a mérkőzés során először átvettük a vezetést. A pontszerzés utáni extra pontra álltunk fel, azonban Pfisztner Máté rúgását blokkolták, ezzel a kísérlet kimaradt, azonban a lepattanó labdát elkapva Répászky Botond vetődött be a célterületre, ezzel két pontot szerezve nekünk (18-23). A védelem ezután is labdát szerzett, így az offense-nek nagyjából 5 percet kellett volna lepörgetnie az órából, de a harmadik play-ben egy rossz snap miatt elveszítettük a labdát. A védelem azonban ismét a helyén volt, és turnover on downs-szal visszaszerezte a labdát az offense számára. Ekkor már két percen belül voltunk, az ellenfélnek pedig egyetlen időkérése volt hátra, ezért már csak annyi dolgunk volt, hogy egy first downt összehozzunk. Három életerős futás és negyedikre egy sikeres passz lepörgette az órát és megnyertük a mérkőzést. 

Fotó: Róna Aliz
Nagyon kiéletezz, izgalmas meccset éltünk meg, mely rengeteg tanulsággal szolgált. Nem láttam a meccs után a jegyzőkönyvet, de megkockáztatom, hogy közel 150 yard büntetést hoztunk össze, ami egyszerűen elképesztő. Emellett az is nagyon tanulságos volt, hogy az első másfél negyeben a Mustangs majdnem minden play-ünk előtt tudta, hogy mit fogunk csinálni (hangosan kiabálták, hogy futás lesz vagy passz) - ezt sikerült orvosolnunk menet közben. A playhívásban is van még hova fejlődnöm, valamint abban, hogy gyorsabban kell felmérnem, hogy mi az, ami nem működik és rájönnöm, hogy mi az, ami működhet (mentségemre szóljon, hogy az előső félidőben nagyon rövid drive-jaink voltak, és ami nem működött, az főleg azért volt, mert valaki mindig elrontott valamit). Az igazán aggasztó azonban az, hogy eddig idén még nem tudott igazán jól játszani a csapat, végig bőven képességeink alatt teljesítettünk. Nagyon-nagyon-nagyon sokat kell még dolgoznunk az elkövetkező edzéseken.


A legfontosabb azonban az, hogy meg lett a győzelem. Nagyon büszke vagyok a játékosokra, mert igazán jó mentális erőről ad tanúbizonyságot, hogy végig hátrányban játszottunk, de onnan is fordítani tudtunk, senki sem adta fel egy pillanatra sem. Pedig aztán az biztos, hogy a magyar U19-es bajnokságban nincsenek ehhez szokva a srácaink...

Az offense drive chartja (sajnos a defense-ét nem tudtam figyelni):
1. negyed
  - 3 & Out
  - Fumble lost
  - 3 & Out
  - 3 & Out
2. negyed
  - Fumble lost
  - 3 & out
  - Rush TD (Csomor)
3. negyed
  - Turnover on Downs
4. negyed
  - Pass TD (Tóth-Róna) (PAT: Pfisztner)
  - FG Missed (Pfisztner)
  - Pass TD (Tóth-Róna) (PAT blocked: Pfisztner, fumble returner for TD: Répászky)
  - Fumble lost
  - End of game

A fontosabb egyéni statisztikák:
Tóth Levente (QB): 2 TD, 1 INT, 1 Fumble lost
Róna Iván (WR): 2 TD
Csomor Balázs (RB): 1 TD, 2 Fumble lost
Pfisztner Máté (K): PAT 1/2, FG 0/1
Kerezsi Kázmér (DB): 1 INT
Szabó Levente (DB): 1 INT
Pázmándi Krisztián (DB): 1 INT



Négy fordulót követően az U19-es bajnokság idei playoffjának mezőnye már kialakult, hiszen a jelenleg élen álló 4 csapat veretlen, míg a mögöttük álló négy csapat már két vereséget elszenvedett. Mivel egy mérkőzést játszik már csak minden csapat, ezért értelemszerű, hogy nem juthatnak a jelenleg 5-8. helyen álló csapatok a rájátszásba. 
Az Eagles és a Sharks már befejezte a bajnokságot, mindkét csapat négy vereséggel a tabella végén áll. 
Az 5-8. helyen azonban még izgalmas lehet, hogy ki hol végez. Az Enthroners a Mustangs ellen játszik, míg a keleti rangadón Steelers-Tigeres meccsre kerül sor. A képlet rém egyszerű, a győztesek osztoznak az 5. és a 6. helyen, míg a vesztesek a 7. és a 8. helyen vígasztalódnak, a sorrendet az egymás elleni eredmények és pontkülönbségek határozzák majd meg.
Még tisztább a helyzet a "felsőházban". Az utolsó mérkőzésen a Cowbells a Gladiators ellen játszik, a Wolves-t pedig a Young Guns fogadja. Aki nyer, az hazai pályán elődöntőzik, aki veszít, az utazik idegenbe. A két győztes és a két vesztes között a sorrendet pedig majd a pontkülönbség határozza meg, hiszen a top 4 még nem játszott egymás ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése