2014. július 13., vasárnap

FIL Lacrosse Világbajnokság - második forduló

A tegnapi nap lezajlott az FIL Lacrosse Világbajnokság csoportkörének második fordulója. Kezdenek kikristályosodni a csoportok tényleges erőviszonyai. Ezúttal volt is néhány kisebb-nagyobb meglepetés. Ráadásul nem könnyítette meg a lebonyolítást az, hogy igencsak szeszélyes volt ezen a napon a denveri időjárás, monszúnszerű eső zúdult a városra.



A nap számomra egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy Németország 20-2 arányban kiütötte Ausztriát. Ezzel szomszédaink - még ha minden további mérkőzésüket meg is nyerik - legjobb esetben a 17. helyen zárhatják világbajnokságot.
Még egy meglepetés számomra Izrael elképesztő dominanciája a Narancs- és Finnország kiemelkedése a Türkíz Divízióban.

A többi - nem kiemelt - csoportban is lassan kialakul, hogy melyek azok a csapatok, amelyek azok a csapatok, amelyek még harcba szállhatnak a világbajnoki címért. (Ugye csak a csoportelsők küzdelméből kerülhet ki az a két csapat, akik a negyeddöntőkbe juthatnak. A csoportmásodikok legjobb esetben a 9., a harmadikok a 17., míg a csoportot utolsóként zárók a 25. helyet csíphetik meg.)
Fussunk végig a csoportokon.

ZÖLD DIVÍZIÓ. Az egyik legkiegyenlítettebb csoport. A két kör után kiderült, hogy a csoportelső cím megszerzésére még Olaszországnak és Hollandiának van esélye. Ráadásul a két csapat az első fét fordulóban hasonlóan teljesítettek. Ráadásul az utolsó fordulóban egymás ellen fognak játszani. Úgyhogy a zöld csoportban az utolsó forduló már gyakorlatilag már rájátszás lesz. Norvégia pedig elég peches volt, hogy már csak a csoport harmadik helyéért játszhat - ami mondjuk Kína ellen nem lesz talán túl nagy kihívás.

SZÜRKE DIVÍZIÓ. Pontosan ugyanaz a helyzet, mint a Zöld Divízióban. De itt a csoport döntőjét Csehország és Lengyelország játsza. Semmi meglepetés nem született ebben a csoportban, az lenne hatalmas nagy szenzáció, ha a harmadik helyet nem tudná Törökország megszerezni a VB újonc Costa Rica ellen.

NARANCS DIVÍZIÓ. Mint említettem, Izrael durván dominálja ezt a csoportot. Svédország kisebb meglepetésre gyengébben teljesít. Mivel Izrael az utolsó fordulóban az eddig nyeretlen Dél-Korea ellen játszik, így a csoportelsőségük igencsak valószínűnek tűnik. Ebben a csoportban az igazi "döntő" Svédország és Szlovákia összecsapása lesz a csoportmásodik helyéért.

SZILVA DIVÍZIÓ. Visszautalnék a zöldekre és a szürkékre. Wales és Új-Zéland bőven kiemelkedik a csoportból, és az utolsó fordulóban ők játszák a divíziódöntőt. Oroszország és Argentína párharcában nagyon kiegyenlítettek az esélyek, talán kicsit az oroszok tűntek eddig jobbnak.

PIROS DIVÍZIÓ. A mérkőzések megkezdése előtt nagyon kiegyenlített csoportnak tűnt. Ezt a felvezést erősítette meg, hogy a csoport nyitómeccse rögtön hosszabbítás után dőlt el. A második fordulóra azonban egyértelművé vált, hogy Németország kiemelkedik a csoportból. Hong Kong két szoros győzelmet szerezve kissé "underdog"-ként játsza a harmadik fordulóban a csoportdöntőt. Belgium és Ausztria egyaránt Hong Kong ellen szoros meccset játszott és nagy vereséget szenvedett el Németország ellen. Így nagyjából azonos előjelekkel indulnak a csoport harmadik helyéért.

TÜRKÍZ DIVÍZIÓ. Korábban kiemeltem Finnországot ebből a csoportból. Két győzelmükkel egyértelműen vezetik a csoportot. Spanyolország azonban érdekes ellenfél lehet (ha éppen jó mérkőzést fognak ki) a harmadik fordulóban. Mindkét csapat az első helyért fog menni és persze Finnország az esélyesebb, de egy nagyobb arányú spanyol győzelem esetén gondban lehet. A csoport másik mérkőzésén az újonc Kolumbia (akik spanyolország ellen megszerezték az első világbajnoki góljaikat) a csoport másik sötét lova, Mexikó ellen lép pályára. Még Mexikónak is van esélye a csoportgyőzelemre egy finn vereség esetén.

FEHÉR DIVÍZIÓ. Semmi meglepetést nem okozott a tény, miszerint a csoportot magasan vezeti Skócia. A második helyen Lettország és Svájc tanyázik jelenleg. Az utolsó mérkőzésen azonban a lettek Svájc ellen fognak játszani, míg Svájc a csoport leggyengébb tagja, Thaiföld ellen lép pályára. Ezért aztán nagyobb esélyt látok arra, hogy Svájc szerezze meg a csoport második helyét, Lettország le fog csúszni valószínűleg a harmadik helyre.

SÁRGA DIVÍZIÓ. A csoport legjobbja kétségtelenül Írország. Az viszont kisebb fajta meglepetés, hogy a csoport döntőjét Bermuda ellen fogják játszani. A csoport leggyengébb szereplője egyértelműen az újonc Uganda, így nem valószínű, hogy meg tudnák majd lepni Franciaországot a csoport harmadik helyéért folytatott küzdelemben.
 
További eredmények és a csoportok állásai megtalálhatók az alábbi képre, vagy felül, a navigációs sávon az "FIL WLC 2014" feliratra kattintva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése