2013. április 26., péntek

NFL Draft - első kör

Itteni idő szerint ma hajnalban lefutott az NFL Draftjának első köre. Előre lehetett tudni, hogy kicsit rendhagyó lesz az idei kiválasztás első köre, ugyanis talán még sosem volt példa arra, hogy ennyire híján legyen a draft class kiugró képességű skill playerekből. Offensive linemanek, defensive linemanek és néhány defensive back uralta a draft első körét. 1963 óta először fordult elő például, hogy running back nem lett draftolva az első körben.




Az, hogy a linemanek - mind offense, mind pedig defense - értéke megnőtt, nem meglepő. Egyfajta szemléletváltáson megy keresztül éppen a profi football, hozva az értékeket a college fociból. Ha visszatekintünk néhány évvel ezelőttre, az offense és defense line játékosainál elsődleges szempont a méret, az erő volt. Mostanában azonban atlétákat keresnek a line posztokra is. A sebesség, a gyorsaság, a technika legalább olyan fontos szempont lett a falban, mint az erő. Ezt vonzotta magával az a folyamat, amin a profi liga offense-ei (és ezáltal a defense-ek is) az elmúlt években kersztül mentek.
Én legalábbis főleg ebben látom az idei draft felépítését.

Számomra meglepő, hogy a West Virginia irányítója, Geno Smith kimaradt az első körből, pedig ő volt az egyetlen, aki irányítóként egy magasabb szintet képviselt, többek között jópár mock draftban is első körösként lett megjelölve, sőt, volt, ahol a top 10-be várták. Végül ő nem, hanem a Florida State irányítója, EJ Manuel kelt el az első körben, a Buffalo Bills 16. helyen draftolta őt.

EJ Manuel
A legmagasabban végző skill player - ez már nagyjából papírforma - a West Virginia receivere, Tavon Austin lett, a 8. helyen draftolta a St. Louis Rams.

A draft úgymond győztese pedig a Central Michigan offensive tackle-je, Eric Fisher lett. A szakértők szerint a srác egy-két éven belül Pro Bowler szintű left tackle lesz a ligában. A Kansas City Chiefs harmatgyenge offense falának mindenképpen jól jöhet ez a pick.

Eric Fisher
A legjobb defense játékos - szintén nem nagy meglepetésre - az oregoni Dion Jordan lett. Őt a Miami Dolphins draftolta a harmadik helyen. Tökéletesen beleillik a mostanában divatossá vált defensive rendszerek hybird (DE/LB) defensive játékosának képébe. A szakértők szerint még felső testre gyúrnia kell és akkor Pro Bowler kaliberű játékossá válhat.

Dion Jordan
Számomra kisebb meglepetés, hogy még a botrányai és a viszonylag gyenge combine eredményei ellenére is az első kör végére várt Manti Te'o (LB) nem kelt el az első körben. Valószínűnek tartom, hogy a második kör elején kerül rá sor. Kíváncsi vagyok arra is, hogy az LSU-ról drogproblémák miatt kirúgott Tyrann Mathieu (CB) vajon melyik csapathoz kerül - ha egyáltalán draftolják.

Érdekesség, hogy a Minnesota Vikings úgy kevergette a kártyáit, hogy az első körben három játékost is draftolt, Sharrif Floyd DT-t, Xavier Rhodes CB-et (aki egyébként szerintem a draft class legjobb defensive backje volt) és Cordarrell Patterson WR-t. Hogy mennyire jó ötlet három első körös választás (már csak a fizetési korlátok miatt is), azt ők tudják. A 29. pick-jüket egyébként a Patriots-cal cserélték el, a New England így a második körben két alkalommal fog választani.

Xavier Rhodes
Hogy hogy folytatódik a draft, azt majd ma este-holnap reggel megtudjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése