2019. augusztus 13., kedd

Összefoglaló a FISU 2020 világbajnokságra készülő keret edzőtáboráról

A FISU (nemzetközi egyetemi sport szövetség) 2020-ban rendezi a következő egyetemi világbajnokságát, ez lesz a FISU 2020 World University Championship. Minket ugyebár legjobban az amerikai football miatt érdekel a rendezvénysorozat (hiszen azt Magyarország, azon belül is Székesfehérvár rendezi), de emellett számos más sportágban számos más ország rendez világbajnoki állomást. Többek között Magyarország is érintett egy másik sportágban, hiszen 2020. június 27-28-án Kecskeméten kerül megrendezésre az egyetemi triatlon világbajnokság. Az európai helyszínek mellett egészen egzotikus helyeken is összegyűlnek a világ egyetemistái, például a tájfutók Marrakech-ben, a küzdősportok képviselői Kuala Lumpurban, vagy a golfozók Taichungban. 
Az univerziádék története nagyon messzire nyúlik vissza, az első világbajnokságot pedig 1963-ban rendezték, így már az is több, mint 50 éves múltra tekint vissza.


A villámgyors kitekintés után fókuszáljuk az amerikai footballra! Sportágunkban tehát 2020. június 4-től 14-ig kerül majd megrendezésre az egyetemi világbajnokság, mely rendezvénynek házigazdái leszünk. 


Ahhoz pedig, hogy a világbajnokságon Hazánkat képviselhessük, értelemszerűen fel kell állítanunk egy egyetemi válogatottat. A FISU szabályai szerint azok a játékosok vehetnek részt a vb-n, akik 25. életévüket leghamarabb 2020-ban töltik be és felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. 
A keret összeállításának folyamata már 2018-ban elkezdődött. Akkor a magyar csapatok és edzőik ajánlásai alapján, valamint a korábban életre keltett U19-es válogatottnál tapasztaltakra alapozva hívtuk be a játékosokat a keretépítő edzőtáborokba. Mostanra eljutottunk odáig, hogy nagyjából 80-90, a szabályok szerint az egyetemi válogatottságra alkalmas játékost tudtunk felmérni és táborban megfigyelni. 
A játékoskeret felépítése mellett az edzői stábot is össze kellett állítani. A Magyar Amerikai Football Szövetség vezetése az U19-es válogatott korábbi vezetőedzőjét, Miakich Gábort (a Budapest Wolves korábbi defensive coordinátora és a csapat utánpótlás programjának felelőse) kérte fel a program head coach-ként történő irányítására. Az edzői stáb összetétele menet közben több alkalommal is változott, mire kialakult a jelenlegi, remélhetőleg véglegesnek tekinthető állapot. Az offensive koordinációra Andre Bynoe visszalépését követően (2019. év tavaszán történt ez) Zahovay Ádámot (HC, Tatabánya Mustangs) kérte fel a vezetőedző, aki egyben a receiverek munkájáért is felel. Az irányítókkal Madarász Sándor (QB coach, Budapest Wolves), a runningbackekkel André Bynoe (OAC, Budapest Cowbells) és az offensive line-nal pedig Aggod Péter (OL, Miskolc Steelers) foglalkozik. A védelem irányítása 2018 tavaszától kezdődően az én felelősségem (Sződy Ferenc, DC, Budapest Wolves), emellett a defensive backekért is felelek. Irányításom alatt dolgozik a linebackerekkel Becs Péter (válogatott LB, Győr Sharks) és a defensive line-nak Merucza Attila (válogatott DL, U19 DC, Budapest Wolves). A special teamek koordinációja Majoros Csaba (válogatott punter, U19 STC, Budapest Wolves) feladata lett.

A tapasztalt edzői stáb első feladata az volt, hogy a rendelkezésre álló játékosállományt összegyűjtse, a képességeket feltérképezze. Ezen feladatunk elvégzésére a 2018. év és 2019 első féléve volt adott. Mint már említettem korábban, a játékosok összegyűjtésének alapja a klubcsapatok edzőinek ajánlása volt. Sajnos ezen a téren nem volt makulátlan a kommunikáció, még idén júliusban is érkeztek új ajánlások az edzőktől, másfél évvel a program megindítása után. Emellett az edzői stáb nyomon követte a tavalyi U19-es bajnokságot és figyeltük a tavaszi felnőtt bajnokságok meccseit is, hogy esetleg be nem ajánlott, de tehetséges játékosokat tudjunk még bevonni a programba. 


A korábbi táborok résztvevői mellett az idei augusztusi táborban még „bemutatkozott” néhány új játékos, főleg olyanok, akik a korábbi táborokban valamilyen okból kifolyólag nem tudtak részt venni. Így augusztus 8-án 70 fős bő kerettel utaztuk Székesfehérvárra, hogy megkezdjük a válogatott felkészítésének második lépcsőfokát. 
Mind az offense, mind pedig a defense oldalon az elmúlt másfél év tapasztalataira építve új playbook készült, és ezúttal már nem a játékosok képességének, a keret erősségének a feltérképezése volt a cél, hanem az új rendszerek installálása. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a játékosok különböző csapatoktól érkeztek, ami azt is eredményezi, hogy fizikális és mentális felkészültségük is eltérő, ráadásul mind más és más rendszereket tanultak eddig, más szellemiséghez szoktak hozzá. Emellett persze az egyének is teljesen mások, eltérő mind settel állnak hozzá az egész történethez. Vannak, akiket minden egyes drillben hajt a versenyszellem, a küzdeni akarás és a jobbá válás iránti igény (na, belőlük lesznek a jó játékosok és a válogatott alappillérei, akikre építeni tudunk), és vannak, akik kicsit belekényelmesednek már abba az apró ténybe is, hogy behívták őket a válogatott edzőtáborába (ők nem azzal a hozzáállással csinálják a dolgukat, amit elvárunk és keresünk). A válogatott építésének azt gondolom, éppen ez a legnehezebb része, hogy a különböző háttérrel (és itt a technikai tudástól a pszichológiai állapotig mindenre lehet gondolni) rendelkező játékosokat kell összegyúrni egy együtt jól működő egésszé. 

Maga a tábor a regisztrációval kezdődött, míg a játékosok szállingóztak a First Fieldre, addig az edzői stáb még egyszer átbeszélte a már előre egyeztetett edzésprogramot. 
A tábor első edzésének elején a védelem az új playbookkal ismerkedett, míg az offense a pályán kezdett egy laza mozgással. Ezt követően a csapatrészek cseréltek, az offense vonult tanterembe, a defense pedig a pályán mozgott egy kicsit, hogy ráhangolódjon az edzésre. Az első edzésen jól meg is áztunk (amit persze követett a 100%-os pára), de egyébként szikrázó napsütésben és végig 32 fok feletti hőmérsékletben dolgoztunk. 
A pálya mellett elfogyasztott ebéd után a csapat elfoglalta szállását a Best Western Lakeside Hotelben. 
Kis pihenő után délután négykor már rendes edzést tartottunk. Bemelegítés, posztedzések, posztok közötti 1-az-1 elleni munka, pass skeleton és run  heavy session volt a program, az edzés végén pedig az offense a defense ellen játszott. Sajnos a délutáni edzés közepén az éppen sérülésből visszatérő Galambos Endre lábára olyan szerencsétlenül esett rá az egyik játékostársa, hogy a Budapest Wolves linemanje kettős lábszárcsonttörést szenvedett el, melyet még aznap meg is kellett műteni a székesfehérvári kórházban. Ettől eltekintve szerencsére komolyabb sérülés nélkül sikerült megúszni az edzőtábort.

Armond Willis, FIU (Forrás: Miami Herald)
Este még a csapat részére fenntartott konferenciateremben egy kis beszélgetés és videózás következett. Vendégünk volt a nap folyamán Armond Willis, az FIU egyetem és a Detroit Lions korábbi játékosa és ő tartott egy kis előadást a kitartásról és a belső motivációról, saját történetét elmesélve. Armond rövid profi karrierje után saját edzőtermet nyitott és itt próbál segíteni mindenkinek, aki jobb szeretne lenni.  Egyébként Armond még Miamiban ismerte meg magyar feleségét, így minden évben nyáron Magyarországra látogat. Az amerikai srác rövid prezentációját követően megmutattuk a srácoknak a tavalyi egyetemi világbajnokság döntőjét (USA vs Mexikó). A mérkőzésből a fiúk is láthatták, mennyire sokat kell még fejlődniük ahhoz, hogy azt a szintet elérjék (például fizikálisan), mint amit ez a két csapat képvisel.

Másnap reggel kilenckor kezdtünk, egy fél órás rövid walk through után két és fél órás edzést tartottunk, majd délután négytől ismét egy két és fél órás etapra került sor. A nap során a Cselleng Ádám, a Digi Tv szerkesztője is elkísérte a csapatot, interjúkat készített az edzőkkel és a játékosokkal, valamint Kovács Bálinttal még egy Overtime podcastet is összehozott.

Cselleng Ádám és Kovács Bálint az Overtime Extra rögzítése közben (Forrás: Overtime Soundcloud)
A délutáni program és a vacsora után a defense egy órás elméleti oktatásban részesült az új playbookkal kapcsolatosan. Emellett az első két nap során a játékosok szavazatokat adtak le a defense csapatkapitányainak megválasztására. Elsöprő többségű szavazattal (mindösszesen kettő defense játékos nem szavazott rá) Zilai János, a Fehérvár Enthroners linebackere lett az egyik csapatkapitány, míg „helyettesei” a Miskolc Steelers defensive backje, Jónás Máté és a Budapest Wolves linebackere, Homoki Gergely lettek.

A harmadik nap programja nagyjából megegyezett az előző napiéval, azzal a különbséggel, hogy a délutáni edzést már egy kicsit lazábbra vettük, hiszen a hőség miatt látványosan fáradtak a játékosok.

A defense a tábor végén
Az edzőtábor utolsó napja a szállás elhagyása miatt egy rövid edzéssel kezdődött (mely előtt az offense-nek volt egy órás videózása). Ebéd után még a csapat visszatért a szálloda konferencia termébe kicsit hűsölni és rákészülni a délutáni megmérettetésre.
Délután fél háromkor kezdtük el az edzőtábor utolsó etapját. A bemelegítést követően a csapat pozíciókra osztva mozgott és készült fel az offense-defense csatára. Negyed négy környékén vette kezdetét a scrimmage és egy maratoni, 100 playes „meccset” játszott le egymás ellen a két csapatrész. A nagyjából két óra alatt lejátszott 13 drive önmagában sem kevés, azonban a 100 play az legalább másfél (de adott esetben inkább kettő) mérkőzésnek felel meg. A végére mindkét csapatrész (főleg a falak) nagyon elfáradtak már. Egészen pontos statisztikákat nem vezettünk, de az biztos, hogy 3 offensive touchdown született, míg a védelem kettő interceptiont szerzett. Azt is valószínűnek tartom, hogy az offense nagyjából 400-450 yardot szerzett, ami nagyon szép teljesítmény egy teljesen új playbookkal dolgozó alakulattól. Defense oldalon nagyon sok volt a hiba, főleg a missed tackle-ök száma és gyakorisága volt szembetűnő, ezen nagyon fontos lenne, hogy a játékosok „otthon”, a saját csapatuknál nagyon sokat dolgozzanak. Természetesen (ahogy az a mérkőzéseken is lenni szokott) az offense munkáját nehezebb lenne értékelnem, mert minden idegszálammal a védelemre kellett koncentrálnom, hiszen az új playbookunk alapján most hívtam először a play-eket, emellett pedig figyelnem kellett a kivitelezésre is. A defense-nél egyébként voltak nagy hullámhegyek és –völgyek. Az első drive során például nagyon látszott a kapkodás (a touchdownt is egy olyan play-ből kaptuk, hogy nem volt idő rendesen behívni a play-t), de ez, ahogy haladtunk előre az időben, egyre inkább megoldódott (az offense is lelassult kicsit). Az egyik legszebb jelenet a védelem szempontjából az volt, amikor a negyedik drive-ban az offense egészen a 2 yardosig masírozott előre, ott azonban a defense 4-szer is megálljt parancsolt.
A scrimmage legértékesebb defensive játékosa egyértelműen a Budapest Cowbells defensive backje, Golita Zoltán lett. A fiatal DB hangját nem igazán lehetett hallani az edzőtábor során (ez korábban is így volt, sőt, még saját nevelő edzője sem igazán hallotta egy-egy szónál többet mondani), cserébe a pályán mutatott játéka magáért beszél. Már a 2018-as U19 szezonban is kiemelkedett a társai közül és a 2019-es HFL szezonban a felnőttek között is letette a névjegyét. A scrimmage során egy forced fumble, kettő levédekezett passz és egy interception fűződik a nevéhez jópár tackle mellett (amiről sajnos nem vezettünk statisztikát). 
Mellette persze mások is dolgoztak nagyon szépen, íme a kiemelt statisztikai eredmények:
Golita Zoltán, DB (Budapest Cowbells) – 1 FF, 2 PD, 1 INT
Thurzó Márk, DL (Budapest Wolves) – 1 TFL, 1 PD
Gyulafalvy Máté, DL (Budapest Wolves) – 1 PD, 1,5 sack (1 solo, 1 assist)
Hajdú Gergő, DL (Budapest Wolves) – 2 sack (1 solo, 2 assist)
Zilai János, LB (Fehérvár Enthroners) – 3 PD
Kis Benedek, DL (Debrecen Gladiators) – 1 sack (1 solo)
Marx Mátyás, DB (Fehérvár Enthroners) – 1 INT
Homoki Gergely, LB (Budapest Wolves) – 1 sack (2 assist)
Mezei Márk, DB (Budapest Wolves) – 2 PD
Kovács Ádám, LB (Budapest Wolves) – 1 PD

Azt gondolom, még ha az edzőtábor során volt is egy-egy olyan játékos és olyan szituáció, amikor nem mindenki tette oda magát teljesen, a scrimmage-en mindenki megtett minden tőle telhetőt. Minden játékosra büszkék lehetünk mi és klubcsapatának edzői is. Azonban remélem, hogy minden egyes játékosban az is tudatosult a négy nap alatt, hogy ahhoz, hogy majd 2020 júniusában magára húzhassa a címeres mezt, még rengeteget kell dolgoznia.

A wolves-os csapat
A tábor végén az edzői stáb leült még átbeszélni a tanulságokat, és abban maradtunk, hogy ezután az edzőtábor után nem „cutolunk”, azaz nem dobunk ki senkit a programból. Az nem biztos, hogy ezen a campen részt vevő játékos mindegyik meghívást fog kapni a következő összetartásra, de ez még nem jelenti azt, hogy bárkinek is a válogatottba kerülés lehetősége elveszne. 
Legközelebb az egyetemi válogatott augusztus 31-én találkozik Budapesten. Ekkor csak egy egynapos összetartásra kerül sor, figyelembe véve, hogy számos játékosnak a most hétvégén kezdődő felnőtt válogatott programban is helyt kell állnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése