2018. november 8., csütörtök

Félpályánál az NFL alapszakasza - rövid körkép

Nagyjából az alapszakasz felénél jár az USA profi amerikai football bajnoksága, az NFL. Persze még sok mérkőzés van hátra, úgyhogy kőbe vésett következtetéseket (főleg a rájátszásra nézve) nehéz lenne levonni, azonban mindenképpen kezd körvonalazódni a kép, a Playoff Picture.




A legegyszerűbb, ha végigmegyünk a főcsoportokon, azon belül pedig a divíziókon. Kezdjük az American Football League főcsoporttal!

Az AFC East csoport a kezdeti meglepetések után kezdi felvenni a megszokott formáját. 
A New England Patriots kicsit zötyögős kezdés után kezd visszatérni a szokásos irányba. Játszanak, nem kifejezetten különleges és kiemelkedő teljesítményt nyújtva, azonban a mérkőzés végére szépen felőrlik az ellenfelüket. Ez volt legutóbb a Green Bay Packers ellen is. És hiába tűnik a Pats játéka kicsit középszerűnek, aki a Packers-t legyőzi, azt érdemes komolyan venni. 
A Bills és a Jets hozza a szokásos formáját, szépen lassan visszahozhatatlanul negatívba billentik a mérlegüket. 
A csoport meglepetése (valójában annyira azért nem  is meglepő) a Miami Dolphins. Egyelőre pozitív a mérlegük és ez kitarthat a szezon végéig is, ami, ha nem vigyáznak, rájátszást jelenthet számukra.

Patriots
Az AFC North csoport utolsó helyén az elmúlt ki tudja, mennyi évnek megfelelően a Cleveland Browns tanyázik. Valójában azt gondolom, lenne potenciál a csapatban, mégis, valahogy nem igazán jön ki nekik a lépés. 
A Baltimore Ravens szebb napokat is látott az elmúlt szezonokban. Negatív mérlegük van, és cseppet sem meggyőző, amit a pályán művelnek.
Igaz, még nem sok Bengals-meccset láttam idén, de őket sem érzem világverő alakulatnak. Ennek ellenére szépen termelgetik a győzelmeket és cseppet sem kizárt, hogy a végén a rájátszásba jutnak. 
Beindult a verkli a Pittsburgh Steelers-nél is. Az újonc running back James Conner bőven 4 yard felett átlagol futásonként, ami egészen remek offense fal munkát is feltételez. Biztos playoff-csapat benyomását kelti idén is a Steelers.

James Conner - Steelers
Az AFC South egy szuper kis csoport, én kifejezetten szeretem. 
A Houston Texans évek óta potens csapat képét mutatja és idén kezdenek tényleg beérni. 6-3-as mérleggel vezetik a divíziót és nagy meglepetés lenne, ha nem az élen zárnának. 
Mike Vrabel nagy kedvencem volt még játékos korában, ezért nagyon drukkoltam neki még akkor is, amikor a Texans defensive coordinatora volt és most is, amikor a Tennessee Titans vezetőedzéjeként tevékenykedik. A csapat sem rossz a keze alatt. De nem is igazán kiemelkedő. 
A Jacksonville Jaguars most már évek óta úgy megy neki a szezonnak, hogy nagy reményeket táplál mindenki a szereplésükkel kapcsolatosan. Szerintem egy tök tehetséges, jó játékosokból álló csapat. Kiugrani mégsem tudnak. 3-5-tel állnak és kezdik mélyen eltemetni magukat, egyre távolabb kerül a hőn áhított rájátszás.
Az Indianapolis Colts pedig évről évre egyre rosszabb. Andrew Luck is beleszürkült az eléggé életképtelennek tűnő csapattársai közé. Elég szomorú.

Mike Vrabel - Titans
Az AFC West divízió a főcsoport talán legerősebb csoportja. 
A Kansas City Chiefs pedig a főcsoport legjobb csapata. Egészen durva a támadó alakulat és a védelemre sem lehet komolyabb panasz. Azt gondolom, Super Bowl esélyes csapat idén a Chiefs.
A Los Angeles Chargers kicsit számomra olyan, mint a Pats. Csak csinálják a dolgukat és 6-3-as mérleggel kapaszkodnak a Chiefs után.
A Denver Broncos idén hihetetlen nagy csalódás. 3-6-os mérleg, gyengécske játék, rossz döntések. 
Ha már csalódás. A 2018/19-es szezon egyértelműen legnagyobb csalódása az Oakland Raiders szereplés. Jon Gruden szerződtetésével óriási várakozás előzte meg a Raiders szezonját. Aztán szépen eladtak kb. minden komolyabb játékost. Úgy fest, tényleg a jövő építésére fordítják az idei szezont.

Patrick Mahomes - Chiefs
Az NFC főcsoportban is vannak meglepetések. Jók is, rosszak is.

Az NFC North a kedvenc csoportom ebben a főcsoportban. 
A Detroit Lions leszerződtette kedvenc defensive coordinatoromat, Matt Patricia-t, mint vezetőedző. Nagyon drukkolok neki, hogy sikerüljön befutnia ebben a pozícióban is. Bár a jelek szerint ez nem az az év lesz. 3-5-ös mérleggel a csoport alján tanyáznak és bár papíron simán van esélyük megcsípni egy playoff helyet, erre azért valójában rém kicsi az esély.
A Packers játéka elég hektikus idén. Nem is emlékszem, mikor volt olyan, hogy az alapszakasz derekánál negatív mérleggel álltak volna. Viszont ebben a csoportban ők azok, akiket Aaron Rodgers bármikor ki tud húzni a bajból. 
Második helyen áll a Minnesota Vikings. Erős középcsapat, várhatóan versenyben lesznek a rájátszásért az utolsó pillanatig. Mike Zimmer vezetőedző döntései azonban egyre kevésbé tetszenek. 
A csoport élén - na, ilyen is rég volt - a Chicago Bears áll. Úgy tűnik, szimplán a tény, hogy sikerült egy olyan irányítót találni, aki nem teljesen képtelen NFL-szinten játszani, már elég arra, hogy igazán szép teljesítményt nyújtsanak. Az offense halad, a defense pedig egészen kiváló.

Matt Patricia - Lions
Az NFC Kelet - senkit nem akarok érzéseiben megsérteni - egy igazi lúzer csoport. 
Ugyan a csoport élén a Washington Redskins még egészen értékelhető teljesítményt nyújt. 5-3-as mérlegével teljesen versenyben van még az előkelőbb rájátszás-helyekért a konferenciában. 
Második helyen a regnáló Super Bowl győztes Philadelphia Eagles áll. 4-4-gyel. És a döntetlen mérleg tökéletesen meg is mutatja az idei formájukat. Hol jól játszanak, hol pocsékul. 
Harmadik a szebb napokat is megélt Dallas Cowboys. Szerintem Dak Prescott egészen egyszerűen nem franchise-kaliberű irányító, így bőven túl sok terhet raknak a vállára - amivel nem is nagyon tud megbírkózni. 
A csoport utolsó helyén tanyázik az év negatív meglepetése, a New York Giants. Bár több embertől is hallottam már, hogy ez a teljesítmény még kicsit sem meglepő, pontosan erre számítottak. Pedig a 2018-as draft class-ból a kedvenc offense játékosom, Saquon Barkley ott játszik. Nem is akárhogy. De Eli Manning utolsó jó éve kb. a Super Bowl győztes évül volt - az meg nem tegnap volt. Van gond ott bőven. Az 1-7-es mérleg nagyjából megmutatja, hogy milyen erőt képvisel a csapat. 

Saquon Barkley - Giants
Nem így az NFC South divízió. Az egy erős kis csoport képét kelti.
Bár a csoport utolsó helyén álló Tampa Bay Buccaneers 3-5-ös mérlegével egy szimpla középcsapatnak tűnik az NFL-ben, azonban a csoportban egyedül ők állnak negatív mérleggel.
4-4-gyel harmadik helyre szorul a Falcos. Na, hát ez nem éppen az ő szezonjuk. Komoly betliket tudtak eddig idén felmutatni, mégis, csak 4-4 az az 4-4. 
A Carolina Panthers érdekes csapat néha elképesztő domináns játékra képes mind az offense, mind pedig a defense, mégis nagyon szoros mérkőzéseket játszottak. 
A csoport élén a New Orleans Saints áll. A szezon előtt is tudtuk, hogy egy jó csapat, de számomra meglepő az a teljesítmény, amit eddig letettek az asztalra. Ugyan bukták az első meccset, de azóta veretlenek. Jó az offense, jó a defense, nagyon csodálkoznék, ha nem hazai pályán játszanának a playoff első körében.

Saints defense
Végezetül jöjjön az NFC West. Az én olvasatomban három rossz csapat és egy kb. verhetetlen csapat játszik itt. A San Francisco 49ers (2-7) és az Arizona Cardinals (2-6) idén a "jajj, hagyjuk már" kategória. Koncepciótlan és hibákkal teli játékot játszanak és már most is úgy látom, hogy csak az 1/1-es draftjogért lehetnek versenyben. 
Nem sokkal jobb a helyzet a Seattle Seahwaks-nál. Pete Carroll lendülete (és állítólag támogatottsága az öltözőben) elfogyni látszik, ami keményen rányomja a bélyegét a csapat teljesítményére. 4-4-es mérlegükkel még elvileg bármi lehet, de ahhoz nagyon össze kell szedniük magukat a srácoknak. 
Elvileg bármi lehet... na, az biztos nem, hogy a Los Angeles Rams-et megelőzzék. Egyszerűen fantasztikus, amit ez a csapat megy idén. Talán kétség sem fér hozzá, hogy a liga legjobb offensive line-jával rendelkeznek és ez mind a passzjátékban, mind pedig a Todd Gurley fémjelezte futójátékban megnyilvánul. A labda másik oldalán is minden rendben, egy jól együtt működő defense van Los Angeles-ben. Bár még nagyon messze van, de számomra nagy meglepetés lenne, ha a Sean McVay vezette Rams nem lenne ott a Super Bowlban.

Sean McVay és Todd Gurley - Rams

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése