2018. szeptember 8., szombat

Osztrák szezonynitó

Bevallom, nem úgy indultam neki az osztrák U18-as bajnokság nyitónapjának, hogy ez egy olyan nap lesz, amit szeretni fogok. Az előzmények nem azt vetítették elő, hogy sikeres napnak nézünk elébe. Kezdődött minden azzal, hogy az osztrák szövetség arra kötelezett minket, hogy bár a nyitómeccset itthon jászottuk volna, ehelyett mégis nekünk kellett utazni, ráadásul nem is a szomszédba, hanem Traunba. Ha pedig ez nem lett volna elég bosszantó, a nevezéssel megint megcsúsztunk a papírmunka elmaradása miatt, ezért 17 játékossal vágtunk neki a közel félezer kilóméteres túrának.





A tavalyi U17-es szezon nyitómérkőzésére is pontosan így sikerült elrontanunk a papírmunkát - ezek szerint se a srácok, sem pedig mi nem tanulunk a hibáinkból - és akkor is 17 fővel vágtunk neki Mödlingnek. Akkor a negyedik negyed elejére teljesen megfogyatkoztunk és már 11 játékost nem tudtunk pályára küldeni, így letérdeltünk és feladtuk a mérkőzést. 
Kicsit aggódtam, hogy megint egy ilyen mészárszékbe futunk bele, bár távolról a Steelsharks utánpótlás csapata nem tűnt olyan vészes ellenfélnek. Amikor már közelebb voltunk, akkor viszont már láttuk, hogy fizikálisan bőven fölénk nőnek. 


Kevéssé bíztató előjelek mellett kezdtünk neki tehát a mérkőzésnek, a defense-ben a két safety pozícióban receivereket kellett pályára küldenem és több poszton is más posztról átirányított játékos szerepelt, míg az offensive line-t két linebackerrel kellett kiegészíteni. Mindkét csapatrésznél mindösszesen 2-2 cserét tudtuk felhasználni alkalom adtán. 
Az első drive-ban a mi védelmünk kezdett és rögtön puntra kényszerítettük ellenfelünket. Az offense-ünk néhány jó play után az ellenfél térfelén megtorpant és a negyedik kísérletre sem sikerült first downt elérni, így ismét támadott az ellenfelünk. Ezt követően a védelmeké lett a reflektorfény, előbb Varga Tamás szerzett interceptiont (egy egészen hihetetlen elkapással), majd Tóth Levente passzát halászta le a Steelsharks safety-je. A következő drive-ban Pázmándi Márk ütötte ki a megiramodó trauni irányító kezéből a labdát, amit Kapsa Marcell szedett össze, majd ismét Varga Tamásé volt a főszerep, egy zseniális elkapás után kiütötték a kezéből a labdát, amit a házigazdák szereztek vissza. Az első negyed ezzel 0-0-ás eredménnyel zárult. 
A második negyed nem úgy indult, ahogy szerettük volna. Ellenfelünk két touchdownt is szerzett (az elsőnél nem sikerült a kétpontos kísérlet, a másodiknál azonban igen), előbb futásból, majd passzból voltak eredményesek. Sajnos erre nem volt válaszunk, előbb downokon vesztettük el a labdabirtoklás jogát, majd Tóth Levente adta el ismét a labdát. A védelmünk is szerzett ezután egy interceptiont, megint Varga Tamás volt a legjobb helyen. Az első félidő utolsó drive-jában nagyon szépen haladtunk előre, majd egy másodperccel a játékrész vége előtt időt kértünk és mezőnygólra készültünk. Sajnos a kísérlet kimaradt, így 14-0-ás hátránnyal, de egy nagyon kiegyenltett képet mutató első félidővel a hátunk mögött vonultunk el pihenni.
A hamradik játékrészt mi kezdtük és a játékosok lelkesedése, akarása egy picit sem fogyott meg a szünet alatt. Egy nagyon szépen felépített drive végén Breitner Márton megfutotta az első touchdownját a szezonban. Az extrapont kimaradt, így az állás 14-6-ra módosult. A hazai csapat továbbra is hullámzó offense teljesítményt nyújtott, drive-juknak ezúttal Pázmándi Krisztián vetett véget, aki a trauni irányító passzát lendületből szedte le a levegőből és így egy jó 30 yardon keresztül vissza is hordta. Sajnos ezúttal a jó kezdőpozíciót nem tudtuk kihasználni és egy punttal ért véget a drive-unk. A defense továbbra is állta a sarat és negyedikre is kivédekezte a következő drive-ban a Steelsharks támadásait. Ezt követően az offense megint hosszú drive-ot tudott vezetni, melynek végén Breitner megfutotta a második touchdownját. Sajnos a rossz snap miatt a kétpontos kísérletet nem sikerült végrehajtanunk, de határozottan felszárkóztunk, az állás 14-12-re módosult a harmadik negyed végére.
A negyedik negyed is tartogatott még izgalmat. Először a hazai csapat vezetett egy idegőrlően hosszú drive-ot, melynek végén az irányító futott touchdownt, majd a kétpontos kísérletet is maga értékesített. Kicsit elúszni látszott a hajó, hiszen alig több, mint két perc volt hátra, amikor az állás 22-12-re módosult. Ismét az offense-ünké lett a labda és a Madarász Sándor által koordinált egység élt is a lehetőséggel, Tóth Levente gyönyörű, hosszú passzát (melyet követően le is gyalulták) az újonc Belák Patrik kapta el az end zone-ban. A kétpontos kísérletet Breitner Márton futotta meg, ezzel 22-20-ra módosítva az eredményt. Kicsit kevesebb, mint másfél perc volt hátra a mérkőzésből és onside kickre készültünk. A korábban bordasérülést szenvedett elkaptót (aki egyébként a kicker is), Pfisztner Mátét ismét szerelésbe öltöztettem és felküldtem, hogy kísérelje meg az onside kicket megrúgni. A kísérlet nagyon jó volt, a labda alig pár centivel pattogott el Pázmándi Márk kezei mellett és gurult ki az oldalvonalon. Ekkor már minden elveszettnek tűnt, de a sorstól kaptunk még egy esélyt, ugyanis a visszahordó csapat mögött a fűben hevert egy sárga zászló, 12-en voltak ugyanis a pályán. Ismét megkíséreltünk egy rövid rúgást, ezúttal egy pooch kicket szerettünk volna elvégezni, de a sérült rúgónak nem sikerült rendesen alányúlnia a labdának. A megszerzett labdával már semmi más dolga nem volt ellenfelünknek, mint letéreni és megnyerni a mérkőzést. 



A szezonnyitó mérkőzésen 22-20 arányban tehát kikaptunk a Steelsharks Traun U18-asai ellen, de szégyenkezni egy pillanatra sincs okunk. Csapatként játszottunk, szívvel-lélekkel, mindenki addig, amíg vitte a lába előre. Nagyon büszke vagyok erre a 17-fős kis csapatra. Breitner Márton runningback élete mérkőzését játszotta, szerintem 150 futott yard környékén teljesített, az újonc Belák Patrik elkapó is átlépte várhatóan a száz elkapott yardot. Tóth Levente irányító pedig pályafutása alatt szerintem most játszott igazán úgy, ahogy egy irányítónak kell, vezér volt a pályán. Mellettük még számos játékost ki lehetne emelni, hiszen mindenki kihozta magából a legtöbbet, ráadásul úgy, hogy offense-ben, defense-ben és special teamben egyaránt szerephez jutottak.
A jó játékélményhez a fiúk kemény munkája mellett az is hozzájárult, hogy az ellenfél kifejezett sportszerű és tiszta focit játszott. Emellett szerintem még az életben ilyen jó játékvezetői crew-val nem volt dolgom (ráadásul kedvenc osztrák játékvezetőm, Doris Kustanci is ott volt a csapatban). Persze, voltak vitatható (és vitatott) ítéleteik, de szuper kommunikáció és kölcsönös tiszteletadás jellemezte a közös munkánkat a meccs során. 
A chaincrew egyik tagja a Steelsharks felnőtt csapatának (AFL résztvevők) amerikai vezetőedzője volt, aki a mérkőzés utolsó másodperceiben azt mondta, hogy nagyon megérdemeltük volna a győzelmet, úgy küzdöttünk, hogy ilyet ő még sosem látott. Azt hiszem, ez mindent elmond arról, hogy mit tett le az asztalra ma a Budapest Wolves U18-as csapata.

Néhány személyes statisztika:
Breitner Márton: 2 futott TD, 1 sikeres 2-pontos
Tóth Levente: 1 passzolt TD
Belák Patrik: 1 elkapott TD
Varga Tamás: 2 interception
Pázmándi Krisztián: 1 interception
Wnag Wen Long: 2 sack
Pázmándi Márk: 2 sack, 1 forced fumble
Kapsa Marcell: 1 fumble recovered

Drive chart
1. negyed
SST1: Punt
WOL1: Turnover on downs
SST2: Interception
WOL2: Interception
SST3: Fumble
WOL3: Fumble
2. negyed
SST4: Touchdown (PAT missed)
WOL4: Turnover on downs
SST5: Touchdown (2-point conversion)
WOL5: Interception
SST6: Interception
WOL6: Field goal missed
3. negyed
WOL7: Touchdown (PAT missed)
SST7: Interception
WOL8: Punt
SST8: Turnover on downs
WOL9: Touchdown (PAT missed)
4. negyed
SST9: Touchdown (2-point conversion)
WOL10: Touchdown (2 point coversion)
SST10: Kneel down

Scoring chart
1. negyed
0-0
2. negyed
6-0
14-0
3. negyed
14-6
14-12
4. negyed
22-12
22-20

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése