2015. december 28., hétfő

Még egy lépéssel közelebb a rájátszáshoz

Az utolsó előtti játékhét mérkőzései zajlottak le a Monday Night Football kivételével a profi amerikai football bajnokságban. A magyar idő szerint kedd hajnalban megrendezésre kerülő Cincinnati-Denver összecsapás még cizellálhatja kicsit a képet, de már egyre pontosabban láthatjuk, hogy mely csapatokkal találkozhatunk a rájátszásban.



A csütörtök esti meccsen, a San Diego Chargers és az Oakland Raiders összecsapásával vette kezdetét a 16. játékhét. Mondjuk, a playoff szempontjából ennek a meccsnek semmilyen jelentősége nem volt, hiszen már mindkét alakulat eliminálódott, de abból a szempontból érdekes találkozó volt, hogy a Raiders egészen biztosan utoljára játszott a Fekete Lyuk nevet viselő stadionjukban. Az ikonikus defensive back Charles Woodson pedig bejelentette, hogy a szezont követően, 18 bajnoksággal a háta mögött, visszavonul. A meccset egyébként hosszabbításban, 23-20 arányban nyerte a hazai csapat.

Sokkal fontosabb volt a rájátszás szempontjából a szombat esti mérkőzés, ahol az NFC keleti csoportjának első helyéért (és ezáltal a rájátszás negyedik kiemelt helyéért) csapott össze a Washington Redskins és a Philadelphia Eagles. A fővárosi csapat 38-24 arányú győzelme azt jelentette, hogy a Redskins megnyerte a csoportját, ezáltal rájátszásba jutott. Az a tény, hogy ráadásul vasárnap este még a New York Giants is vereséget szenvedett, már nem igazán osztott vagy szorzott. Az Eagles pedig bukdácsolása pedig egyes szakértők szerint Chip Kelly vezetőedző távozását is jelentheti.

Szintén az NFC főcsoportnál maradva, a Vikings vasárnap esti kiütéses győzelme (49-17) a Giants ellen azt is jelenti, hogy a Vikings rájátszásba jutott. Már csak az a kérdés, hogy csoportelsőként vagy a Wild Cardon. Meglepetésre a Vikings NFC North csoportbeli riválisa, a Green Bay Packers hatalmasat bukott (8-38) az Arizona Cardinals ellen, így még nyitott a csoport.

Az Arizona Cardinals győzelme azt is jelenti, hogy megszerezték a first-round bye jogosultságot, ami ugyebár azt jelenti, hogy a főcsoport első vagy második helyén jut rájátszásba a csapat. Az NFC főcsoport első helyéért még a Carolina Panthers van versenyben. A Cam Newton fémjelezte csapat megszerezhette volna az első helyet (és ezáltal a jogot, hogy a rájátszást végig hazai pályán játszák le - ez a home field advantage), azonban meglepetésre 20-13 arányban alul maradtak a csoportrivális Atlanta Falcons ellen. Azonban a Falcons győzelme sem elég már arra, hogy rájátszásba jussanak, jobb konferencia eredménye miatt a Seattle Seahawks biztosan előttük fog végezni, hiába kaptak ki vasárnap a St. Louis Rams ellen.

Ezzel az NFC-ben már tudjuk, mely hat csapat került rájátszásba, a sorrend és ezáltal a párosítások tisztázása az utolsó játékhétre marad. Legizgalmasabbnak talán a Packers és a Vikings összecsapása ígérkezik, hiszen mindkét csapat a csoportelsőségre hajt.

Az AFC-ben is tisztult a helyzet, bár közel sem olyan jelentősen, mint az NFC-ben.
A Pittsburgh Steelers meglepetésszerű veresége (17-20) a csoportrivális Baltimore Ravens ellen nagyon rossz helyzetbe hozta a Steelers-t. Tovább rontotta a helyzetüket, hogy a New York Jets hosszabbításban 26-20-ra megverte a New England Patriots csapatát. Az utolsó játékhét előtt így a Steelers-nek még van esélye rájátszásba jutni, de ahhoz győzniük kell a Browns ellen, és a New York Jets veresége is szükséges. Márpedig a Jets biztos, hogy mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megverjék a Buffalo Bills csapatát. Győzelmével ugyanis a Jets biztos rájátszás résztvevő lesz.

Érdekes a helyzet még az AFC déli csoportjában. A Houston Texans meggyőző játékot mutatva 34-6-ra legyőzte a Tennessee Titans-t, ezzel a csoport élére ugrott. Azonban az Indianapolis Colts is nyerni tudott a héten (18-12-re verte a Miami Dolphins-t).Ezáltal még mindig maradt némi esélye a Colts-nak is megnyernie a csoportot és ezáltal megszerezni a rájátszás negyedik helyét. A Texans a Jaguars ellen fog játszani, a Colts pedig a Titans ellen. Amennyiben a Texans győz, úgy csoportelsők lesznek, vereségük esetén azonban a Colts még befuthat elsőnek.

A Kansas City Chiefs 17-13-ra legyőzte a Cleveland Browns csapatát, így már biztos rájátszás résztvevő, a Denver Broncos eredményei függvényében akár még csoportelső is lehet.

A hétfő esti rangadón a Denver Broncos és a Cincinnati Bengals zárja a 16. játékhetet. A Bengals már most is biztosan csoportelső, azonban amennyiben nem szenved vereséget, biztosan első vagy második helyen zárja az alapszakaszt a főcsoportban (first-round bye). A Broncos pedig egy győzelemmel (vagy döntetlennel) bebiztosítja helyét a rájátszásban.

A RÁJÁTSZÁS JELENLEGI KÉPE:

AFC

Bejutottak:
- New England Patriots (12-3) (first-round bye)
- Cincinnati Bengals (11-3) (divízió győztes)
- Kansas City Chiefs (10-5)
Még versenyben:
- Houston Texans (8-7)
- Denver Broncos (10-4)
- New York Jets (10-5)
- Pittsburgh Steelers (9-5)
- Indianapolis Colts (7-8)
A héten kiestek:
Jacksonville Jaguars

NFC

Bejutottak:
- Carolina Panthers (14-1) (first-round bye)
- Arizona Cardinals (13-2) (first-round bye)
- Green Bay Packers (10-5)
- Washington Redskins (8-7) (divízió győztes)
- Minnesota Vikings (10-5)
- Seattle Seahawks (9-5) (Wild Card)
A héten kiestek:
Atlanta Falcons
Philadelphia Eagles
New York Giants

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése