2013. március 23., szombat

March Madness

A héten kezdetét vette az NCAA férfi kosárlabda bajnokságának rájátszása, amit közkedvelt néven - sőt, megkockáztatom, hogy már jópár éve teljesen hivatalosan is - March Madness-nek hívnak.
És mennyire találó ez a márciusi őrület elnevezés.




Országszerte 64 csapat jut rájátszásba, Keletről, Nyugatról, Délről és Közép-Nyugatról 16-16 csapat. Végül, szűk egy hónap leforgása alatt a négy konferencia mindegyikéből 1-1 csapat jut be a Final Fourba, hogy aztán április 8-án megküzdhessenek a bajnoki döntőért.

64 csapat, ráadásul tradícionálisan kiszámíthatatlan eredményeket hoz a March Madness. Szinte lehetetlen egy tökéletes tippet leadni.
Esély arra, hogy beléd csap a villám: egy az ötszázezerhez,
esély arra, hogy tökéletes March Madness tippet adj le: egy a kilenctrilliárdhoz
Éppen ezért nem is meglepő, hogy például a FOX Sports amerikai sportcsatorna egymillió dollár jutalmat ajánlott fel annak, aki az oldalán egy tökéletes bracket-et ad le. (Bracketnek nevezik a kitöltött playoff-ábrát). Természetesen milliókat vonz a téma - és nem csak a hatalmas főnyeremény miatt. Azonban négy nap alatt eljutottunk oda, hogy a first round és a second round után már a FOX Sports, a CBS Sports és az ESPN oldalain leadott bracketek között nincs tökéletes bracket, amikor ezen sorokat írom, akkor még a Sports Centernél leadott 8.15 millió tipp közül még van egy (!) ami lehet tökéletes.

A rájátszás hangulata, az egyenes kieséses rendszer, hogy minden csapatnak minden meccsen a legtöbbet ki kell hoznia magából nagyon trükkossé teszi a párharcokat. Vannak magasabban rangsorolt csapatok, amik összeroppannak a teher alatt és vannak "underdog" egyetemek, akik meg extra motivációtól vezérelve esélytelenként is képesek legyőzni a magasabban rangsorolt ellenfelüket - ez utóbbi az upset.

Rögtön az elején már belefutottunk néhány upsetbe - nyilvánvaló, hogy a legtöbb esetben ezek borítják fel az emberek által összerakott bracketeket.
A Midwest konferenciában upsetként csak azt vehetjük, hogy meglepetésre az Oregon könnyedén, 68-55-re búcsúztatta az ötödik kiemelt Oklahoma State University csapatát.
A déli csoportban - bár jelenleg éppen két mérkőzés még zajlik - eddig egy sokkoló meglepetés történt: a Final Fourra is esélyesnek tartott Geargetown 78-68 arányban kikapott a 15. helyen kb. épphogy rájátszásba becsusszanó Florida Gulf Coast csapatától.
A Keleti Főcsoportban a California UNLV elleni szoros győzelme borította egyedül látványosan a papírformát (megjegyzem, én a Californiára tettem :) ).
Mégis igazán bracket-gyilkos kört a West konferencia hozta a Mississippi legyőzte a Wisconsint, az Iowa State a Notre Dame-et, a La Salle a Kansas State-et, de ami a legdurvább upset, hogy a csoportban 14. kiemelt Harvard 68-62 arányban győzni tudott a 3. kiemelt - és szintén hosszú rájátszás útra predesztinált - New Mexico egyetemét.


Én nem tartom magam túl nagy szakértőnek, de én például az eddig lejátszott 34 mérkőzésből mindösszesen 21-nél tippeltem meg jól a végkimenetelt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése